1 юли 2015 г.

Питка цвете


    
 
Продуктите: 
2 яйца и 2 белтъка (средни, не големи) 
200г цедено мляко 
60 мл вода и 180 мл прясно мляко 
60 мл олио
2/3 кубче мая  (30г.) 
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол  
800 гр. брашно + още около 60-70 гр. за точене на корите 

и още около 60-70 гр. масло за намазване на корите 

2 жълтъка, 2 с.л. олио, 2 с.л. прясно мляко за намазване  


Питката е с диаметър  32  см. и висока около 20 см.
Всички продукти да бъдат със стайна температура.  

Приготвяне на питката: 
* Брашното се пресява. 
* Яйцата се разбъркват със сметаната; прибавят се олиото и прясното мляко. 
* Маята се разтваря в топлата вода (37*, да търпи пръста), заедно със захарта. 
* Прибавя се към яйчената смес, разбърква и прибавя малко по малко брашното, докато се получи меко, еластично тесто (за справка - пипнете си меката част на ушето :) 
* Тестото е меко, но не лепкаво и много приятно на пипане. 
* Сега вече се прибавя и солта - поръсва се топката тесто - на два-три пъти и всеки път меси по 1-2 мин., докато я поеме.  От известно време слагам солта на тестените изделия накрая. Внушавам си или не - тестото по-бързо ми втасва така, отколкото, ако поставя в началото при захарта още. 
* Готовото тесто се намазва с олио, завива добре и оставя да втаса, докато си удвои обема (обикновено отнема 30-40 мин, но при мен втаса за 8 часа в хладилника) 
* Разделя се на 3 топки.  
* Първата се точи на правоъгълна кора (и поне 30 см. широка) 
* Намазва се с разтопеното масло и завива на руло - поне 3-4 обиколки :) . 
* Втората кора се разточва, намазва и в единия и край се поставя готовото руло. Заедно с него се навива отново на руло.
* Поставя се в намаслената тава (тенджера) за печене . трябва да заеме цялата обиколка :) 
* И тук с ножицата се правят нарези на рулото - срязва се напречно, отгоре, почти до дъното на съда - парчета с дебелина ок. 1,5-2 см.  Едното се завива навътре, към вътрешността на съда, другото - навън, към ръба. Горе се вижда как стават разменени. 
* Разточва се останалото тесто на  тънка кора - ок 2мм. и с чаша или ринг изрязват кръгове с диаметър ок 8-9 см. . 
*  Намазват се с масло и нареждат, както е показано - с пристъпване едно върху друго. 



* Хваща се  кръгчето от близката страна  и завива на руло. С остър нож се срязва напречно през средата. Така получаваме 2 рози :) които изправяме вътре в тавата, в средата на която сме поставили топче тесто (от изрезките на кръговете) , голямо, колкото яйце.   

* Доста дълго звучи като обяснение, но всъщност не е. Колкото по-тънко се разточат корите, толкова повече са "венчелистчета" на цветето. 

* Пак от остатъците тесто  се правят ленти, с които се прави решетка в средата на питката. 

* Оставя се да втаса, докато удвои (поне)  обема си - на топло място за около час и намазва с разбития жълтък с олио и млякото (аз включих фурната на 50* и там втаса за 20 мин.) . Семената се поръсват на местата по желание :) 


* Пече се в загрята фурна на 180* до зачервяване (без вентилатор; ако отгоре прегаря се завива с фолио)., около 25 мин. 
* Когато е  готова питката се изважда на скара/ решетка, или няколко пласта кухненска хартия, за да не се овлажни отдолу. Още гореща, отгоре се намазва с парче студено (замръзнало) масло. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...