18 април 2017 г.

Солени палачинки от тиквички

      Хващаме се за зелено, както се казва и у нас днес за разнообразие след празниците има солени палачинки от тиквички, с магданоз (заради авджи Стоев)  и синьо сирене, заради малкото девойче, което скоро прояде и сега  го хапва с почти всичко. Крайно време и беше :girl_haha: Стоев сме го отписали за това сирене; на него са с  бяло саламурено и пресни домати . Като споменах за зеленото, тези дни ще споделя едни  красиви, зелени места и огрооомни камъняци :girl_in_love: из планините в нашите родни ширини, които  задължително човек трябва да види. А на тиквичките вече им идва сезона. На едно местенце тази зима хапвахме почти шопска салата с добавени тиквички вътре - ами много ми харесаха и  вече няколко пъти добавям тиквички към салатата от домати и краставици у дома. Опитайте, може и на вас да хареса :) Така купените за кюфтета от тиквички зеленчуци намаляха и се наложи да си направим  палачинки от тиквички.   

Продукти: 
500 г тиквички 
250 мл. прясно мляко 
3 яйца 
300 г брашно (моето е пълнозърнесто и тъмнеят) 
2 с.л. разтопено масло 
3 с.л. ситно нарязан магданоз 
1 равна ч.л. сол 

1/2 ч.л. сода за хляб  с 1 с. л. оцет 

още масло за намазване на палачинките 
олио за намазване на тигана (d 24см) 
сирена и (сушени) домати за гарниране
 

От тези продукти излизат 10 палачинки (зависи от диаметъра на тигана и дебелината им ) 
Приготвяне: 
* Тиквичките се измиват, почистват от дръжки и опашки и настъргват на ситно ренде.
* Отцеждат се  в гевгир, като се притискат леко, да се изцеди малко от водата им - не силно изстискани от водата им, като при кюфтетата от тиквички, а само от излишната вода - :) ще го разберете, като усещате сместа влажна и мокра, не суха, като след жестоко изстискване с ръце. От тук може да дойде разликата в количеството брашно, но в крайния и вид тя трябва да бъде с гъстота като на обикновените палачинки - на боза :) само дето ще има зелени парченца вътре. 

* Прибавят се яйцата, разбърква се. Налива се и прясното мляко и разтопеното масло и отново се разбърква всичко. 
* Прибавят се магданоза, брашното със солта - на 2-3 пъти и накрая  содата за хляб, угасена в лъжицата оцет. 
* Сместа се оставя да престои 15-20 мин. 
* Пекат се в горещ тиган, леко намаслен от двете страни до зачервяване/покафеняване :). Лекото намасляване се получава много лесно, ако ползваме четка, а тиганът е желателно да бъде с дебело дъно.  В намасленият тиган се сипва по 1 черпак от сместа - или повече - като се разстеле сместа трябва да бъде с дебелина ~  2мм. Може и по-дебели, но ще се изпичат по-бавно. Пекат се на средна температура в тигана, по около 2 мин. от всяка страна, след като първоначално е бил много добре загрят. 
* Намазват се с масло и гарнират с плънка по желание . 

На долната снимка в сместа има  малко картофено пюре и копър - никакъв магданоз. 


8 коментара:

  1. Изпревари ме с тази рецепта :) и аз мисля да ги правя някога. Много вкусни изглеждат, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, накани се. Хубави са. Другият път ще ги направя с белтъци на сняг :) и съвсем малко кисело мляко, или сметана, да видим как ще ми харесат повече.

      Изтриване
  2. Много апетитно, изкушаващо и сезонно предложение, Пепи.
    Обичам палачинки - това е чудесна рецепта по мой вкус
    и аз ги харесвам по-тънички. Поздрави и очаквам продължението!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Дианка, сега им е сезона, тепърва излизат и нашите оранжерийни. А за тънките палачинки сме на едно мнение - всички харесвам тънки, не дебели.

      Изтриване
  3. Пепи,
    така е, мъжете не се приспособяват лесно към нови продукти.Те си обичат традиционни ястия.При тях опитването на нещо ново и интересно е мисия невъзможна.
    Бях замислила да приготвям солени палачинки с брашно от елда, но в по - различна версия - с пролетна зеленина.И твоите са много интересни, чудесно изглеждат, а притурките им придават неустоим аромат и вкус.
    Поздрави и Христос Воскресе ! Мир, благодат и здраве в твоя дом !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели, макар и със закъснение. Имам още малко левурда и идните почивни дни мисля да правя палачинки и с нея :) та да отворя място за нова да си набера.

      Изтриване
  4. Правила съм подобни палачинки, и ми харесват, тъй че - за мен със синьо сирене моля!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...