22 март 2018 г.

Задушен глиган с бира

       Не очаквате да покажа цял задушен глиган, нали :)  Глиганско месце. Сигурна съм, че всички, които обичат да хапват месо знаят, че месото на женските животни е по-крехко от това на мъжките. В "нашата" ловна дружинка обаче обектите са основно мъжки, защото женските са нужни за популацията. Някой  да знае как се казва глиган в женски род? ;D Същата тази дружинка обаче, след приключване на ловния ден така разфасова месото, че да намериш парче с големина над 300г си е късмет. Разочарование за мен - човекът, който обича да пече големи парчета месо :) . В крайна сметка - каквото има, както се вижда от различните снимки, когато съм го приготвяла. Казвала съм, че на глиганското му трябва задушаване - най-добре на яхнии някакви, но се оказва, че и така - задушено само по бира, масло и подправки е крехко. 

Продукти за 5 порции: 
~ 1,5кг   месо от глиган

200 мл бира 
200 мл вода 
2-3 с.л. олио 
1 равна ч.л. сол (на вкус) 
1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. риган и 1 дафинов лист 
80 г масло 
3-4 глави чесън 

3-4 с.л. брашно

***При замразяването мускулната тъкан на месото се разгражда и не е необходимо предварително мариноване, както преди години го готвех и аз месото. Сега го мариновам само, ако е "ароматно" - разбирайте от по-старо животно, или други едни причини. Повечето хора, които готвят дивеч, знаят за какво става дума :) 

Приготвяне: 
* Месото се изкисва за 2-3 часа в ледено  студена вода. 
* Изцежда се и подсушава  много добре на мека кърпа без власинки, или кухненска хартия  - за по-бързо го поставям между два пласта кърпи и притискам с ръце. 
* Парчетата месо се овалват в брашното и изтупват много добре;  поръсват се със солта и подправките; оставят се на хартия, или лист фолио за 15-на мин.
* Фурната се загрява на 220*
* В тиган се загрява олиото с 2 с.л. от маслото. (на степен 2/3 от мощността на котлона) 
* Месото се поставя  в загрятата мазнина и запържва от  всички страни за по минута - колкото да се запечата. Това се прави на 2-3 пъти в тигана - не забравяйте, че ако пържите нещо в тиган, не трябва  да го препълвате, за да може продуктът вътре наистина да се пържи, а не вари. 
* Изважда се в приготвената за печене тава. 
* Когато  се запържи цялото количество, в тигана се налива водата и оставя да кипне.  
* Изсипва се при месото в тавата; налива се и бирата. 
* Поставят се почистените глави чесън; цели, добре почистени и леко срязани опашки. 
* Тавата се покрива : 
      1. с намокрен лист хартия за печене 
      2. лист алуминиево фолио за печене. 
с които добре се опакова   под ръбовете и така, че да не излиза  пара. Това с хартията за печене под фолиото го видях в предаване на Жак Пепен и го прилагам при печене на месо - определено върши работа; месото остава по-сочно. 
* Поставя се в загрятата вече фурна и пече ок. 15-20 мин. - докато се чуе къкрене отвътре :) наслушвайте, като отворите малко вратата на фурната. 
* Градусите се намаляват на 160* и пече още ~ 120 мин. - зависи колко е възрастен глигана :) но тъй като при нас обикновено е сбор от няколко животни с неустановена, или различна възраст - 120 мин. са достатъчни  да се задуши добре и  старото (първия ми опит с 90 мин. не бяха съвсем достатъчни) 
* Тавата се изважда и развива, месото се намазва с останалото количество масло и връща във ф урната за още 5-6 мин.  По желание сосът може да се сгъсти с 1 лъжица размито във вода царевично нишесте. 

5 коментара:

  1. Пепи,
    преди години , а и сега готвя глиганското както се прави кебап.Твоят вариант с бира също е хубав.Изкисвам го задължително във вода даже до 24 часа, а за по - стари животни се маринова за да стане крехко.Чудесно се е получило и твоето.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Глиганка!
    Това с хартията и с фолиото трябва да взема да го пробвам и аз.
    Иначе с бира и масло е супер резултат. Потвърждавам. Много вкусно и любимо. Е, не глиган ама друго свинско :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,
    Снощи ме изненадаха с едно парче сърнешко. Мислите ли, че може да се приложи рецептата и за този вид дивеч. Или ако може да ми препоръчате рецепта. Благодаря Ви предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. http://pep-4o.blogspot.com/search/label/Сърна?m=0 Вижте тук рецептите за сърна _ първата и капамата са много, много добри

      Изтриване
    2. Благодаря много! След като писах, видях че има и рецепти за сърна. Ще пробвам някоя от тези, които не са яхния. Поздрави

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...