Продукти за 5 порции:
~ 1,5кг месо от глиган
200 мл бира
200 мл вода
2-3 с.л. олио
1 равна ч.л. сол (на вкус)
1 ч.л. червен пипер, 1/2 ч.л. риган и 1 дафинов лист
80 г масло
3-4 глави чесън
3-4 с.л. брашно
***При замразяването мускулната тъкан на месото се разгражда и не е необходимо предварително мариноване, както преди години го готвех и аз месото. Сега го мариновам само, ако е "ароматно" - разбирайте от по-старо животно, или други едни причини. Повечето хора, които готвят дивеч, знаят за какво става дума :)
Приготвяне:
* Месото се изкисва за 2-3 часа в ледено студена вода.
* Изцежда се и подсушава много добре на мека кърпа без власинки, или кухненска хартия - за по-бързо го поставям между два пласта кърпи и притискам с ръце.
* Парчетата месо се овалват в брашното и изтупват много добре; поръсват се със солта и подправките; оставят се на хартия, или лист фолио за 15-на мин.
* Фурната се загрява на 220*
* В тиган се загрява олиото с 2 с.л. от маслото. (на степен 2/3 от мощността на котлона)
* Месото се поставя в загрятата мазнина и запържва от всички страни за по минута - колкото да се запечата. Това се прави на 2-3 пъти в тигана - не забравяйте, че ако пържите нещо в тиган, не трябва да го препълвате, за да може продуктът вътре наистина да се пържи, а не вари.
* Изважда се в приготвената за печене тава.
* Когато се запържи цялото количество, в тигана се налива водата и оставя да кипне.
* Изсипва се при месото в тавата; налива се и бирата.
3-4 с.л. брашно
***При замразяването мускулната тъкан на месото се разгражда и не е необходимо предварително мариноване, както преди години го готвех и аз месото. Сега го мариновам само, ако е "ароматно" - разбирайте от по-старо животно, или други едни причини. Повечето хора, които готвят дивеч, знаят за какво става дума :)
Приготвяне:
* Месото се изкисва за 2-3 часа в ледено студена вода.
* Изцежда се и подсушава много добре на мека кърпа без власинки, или кухненска хартия - за по-бързо го поставям между два пласта кърпи и притискам с ръце.
* Парчетата месо се овалват в брашното и изтупват много добре; поръсват се със солта и подправките; оставят се на хартия, или лист фолио за 15-на мин.
* Фурната се загрява на 220*
* В тиган се загрява олиото с 2 с.л. от маслото. (на степен 2/3 от мощността на котлона)
* Месото се поставя в загрятата мазнина и запържва от всички страни за по минута - колкото да се запечата. Това се прави на 2-3 пъти в тигана - не забравяйте, че ако пържите нещо в тиган, не трябва да го препълвате, за да може продуктът вътре наистина да се пържи, а не вари.
* Изважда се в приготвената за печене тава.
* Когато се запържи цялото количество, в тигана се налива водата и оставя да кипне.
* Изсипва се при месото в тавата; налива се и бирата.
* Поставят се почистените глави чесън; цели, добре почистени и леко срязани опашки.
* Тавата се покрива :
1. с намокрен лист хартия за печене
2. лист алуминиево фолио за печене.
с които добре се опакова под ръбовете и така, че да не излиза пара. Това с хартията за печене под фолиото го видях в предаване на Жак Пепен и го прилагам при печене на месо - определено върши работа; месото остава по-сочно.
* Поставя се в загрятата вече фурна и пече ок. 15-20 мин. - докато се чуе къкрене отвътре :) наслушвайте, като отворите малко вратата на фурната.
* Градусите се намаляват на 160* и пече още ~ 120 мин. - зависи колко е възрастен глигана :) но тъй като при нас обикновено е сбор от няколко животни с неустановена, или различна възраст - 120 мин. са достатъчни да се задуши добре и старото (първия ми опит с 90 мин. не бяха съвсем достатъчни)
* Тавата се изважда и развива, месото се намазва с останалото количество масло и връща във ф урната за още 5-6 мин. По желание сосът може да се сгъсти с 1 лъжица размито във вода царевично нишесте.
* Тавата се покрива :
1. с намокрен лист хартия за печене
2. лист алуминиево фолио за печене.
с които добре се опакова под ръбовете и така, че да не излиза пара. Това с хартията за печене под фолиото го видях в предаване на Жак Пепен и го прилагам при печене на месо - определено върши работа; месото остава по-сочно.
* Поставя се в загрятата вече фурна и пече ок. 15-20 мин. - докато се чуе къкрене отвътре :) наслушвайте, като отворите малко вратата на фурната.
* Градусите се намаляват на 160* и пече още ~ 120 мин. - зависи колко е възрастен глигана :) но тъй като при нас обикновено е сбор от няколко животни с неустановена, или различна възраст - 120 мин. са достатъчни да се задуши добре и старото (първия ми опит с 90 мин. не бяха съвсем достатъчни)
* Тавата се изважда и развива, месото се намазва с останалото количество масло и връща във ф урната за още 5-6 мин. По желание сосът може да се сгъсти с 1 лъжица размито във вода царевично нишесте.
Пепи,
ОтговорИзтриванепреди години , а и сега готвя глиганското както се прави кебап.Твоят вариант с бира също е хубав.Изкисвам го задължително във вода даже до 24 часа, а за по - стари животни се маринова за да стане крехко.Чудесно се е получило и твоето.
Поздрави !
Глиганка!
ОтговорИзтриванеТова с хартията и с фолиото трябва да взема да го пробвам и аз.
Иначе с бира и масло е супер резултат. Потвърждавам. Много вкусно и любимо. Е, не глиган ама друго свинско :)
Здравейте,
ОтговорИзтриванеСнощи ме изненадаха с едно парче сърнешко. Мислите ли, че може да се приложи рецептата и за този вид дивеч. Или ако може да ми препоръчате рецепта. Благодаря Ви предварително!
http://pep-4o.blogspot.com/search/label/Сърна?m=0 Вижте тук рецептите за сърна _ първата и капамата са много, много добри
ИзтриванеБлагодаря много! След като писах, видях че има и рецепти за сърна. Ще пробвам някоя от тези, които не са яхния. Поздрави
Изтриване