2 юли 2010 г.

Гравлакс


или Маринована сьомга. Повече за Гравлакс. И рецепти в нета много, все аналогични, което е и нормално, при положение, че изходния продукт е един и същ, а крайния продукт - сходен.
Тук продават охладена сьомга. Не мога да подмина факта, че едва ли е охладена - добре известно е, че охладените меса и риби имат трайност не повече от 5-7 дни в хладилник, дори и върху лед да е. Едва ли рибата, продавана в търговските вериги е уловена преди 5 дни. Моите си изводи са, че е замразена, а преди да се продаде филетира, нарязва на котлети или както там ще се продава и изнася за продажба. Вкусна е, но с условието, че този продукт няма да бъде повторно замразяван.
* Тук е момента да кажа, че за мариноването използвах вакумираща кутия. В нея мариноването на меса за печене или готвене е бързо, заради вакума, който се получава. На дъното има подложка с дупчици, през които се оттичат соковете, които пускат месата. За сьомгата това се оказа чудесно решение, тъй като тя остана суха върху солта и захарта.

Не мисля, че е проблем липсата на такава кутия, рибата ще се постави върху друга решетка, но времето за мариноване трябва да се увеличи вместо 3-4 дни на 6-7.

Продукти:
парче сьомга филе без кожа - дебелата част, около 500-600 гр.
1 ч.ч. едра морска сол
1/3 ч.ч. кафява захар - едра (като ориз е)
микс от пипери
2-3 връзки пресен копър
100-150 мл бяло вино

Приготвяне:
* Филето се почиства от останали костици ако има.
* На дъното на купата се налива виното. Не трябва да минава над подложката. Така парчето риба ще поеме само аромата, няма да се навлажнява от него.
* Подложката се поръсва обилно със сол, ситно нарязан копър, едро счуканите пипери и захарта.
* Приготвеното парче риба се поставя отгоре.

* Отгоре се поръсва отново с останалата половина захар, копъра, пиперите, а най-отгоре захарта.
* Затваря се кутията, вакумира и прибира в хладилник за 4-5 дни.
* След първите 24ч. се отваря, изцежда течността (рибата също е пуснала), налива отново малко вино и пак вакумира.
* На следващите 24ч. отново се повтаря отцеждането, но не се налива повече вино.


* След като минат общо петте дни, рибата се изважда, остъргва, измива и подсушава с мека кърпа, без власинки.
Гарнирах с млечно чеснов пастет, маслинена паста и каперси. Така най-много ни харесва за сега.
ПП: а може и натюр :) само  по бяло винце :) 

15 коментара:

  1. Пепи,
    чудесно изглежда, отлично си се справила.
    Поздрав и очаквам продължението, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    така си се развихрила
    и то все с едни вкуснотии
    и на всичкото отгоре сега и в юдве сериии :)
    Нямаш милост!
    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, и една водчица... много добре ще ми дойдат :)))
    Чудесна рецепта, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Наздраве, Инче :)
    Дани, в две серии, да, като не мога да си преценя времето сутрин, така е :)
    Дианка, благодаря ти :*
    Поздрави и хубави почивни дни, момичета!

    ОтговорИзтриване
  5. И аз и аз :) чакам продължението... от кога съм й се заканила на тази маринована сьомга... ще взема и аз най-накрая да я направя :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, чудесен гравлакс! :) А как върви с бяло вино... :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Зори, ама никак няма да съжаляваш, да знаеш :)
    Мирка, аз и при теб видях такава, една тъничко-тъничко нарязана :))) май от тогава се заразих да я правя :)))
    Мерси, Йоли :)

    ОтговорИзтриване
  8. O, много интересно предложение, Пепи! Харесва ми!Вкъщи сьомгата е на особена почит :-D

    Уcпешна и също тъй вкусна нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Дими :)
    Май знам, че е на почит у вас, честичко съм виждала при теб сьомга по различни начини приготвена :)
    Хубава и вкусна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,както винаги си перфектна в обяснения,рецепта и технологии,поздравления за което!
    Сьомгата изглежда великолепно за любителите на маринована риба!
    :)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, че Ви има. Ще пробвам и рецептите ти с лаксата. ББъди здрава и щастлива.
    Георгиев, Бургас

    ОтговорИзтриване
  12. Здравей,
    поздравления за труда и прекрасните рецепти. Бих искал да попитам къде се продават тези кутии, защото имам голямо желание да се сдобия с такива.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Пиши на този мейл jo_letka@abv.bg и ще ти дам телефон на фирмата, която ги продаваше, да провериш дали все още имат, тъй като мисля, че ги нямат в артикулите вече. Знам, че имаха останали бройки, но дали ас при тях, или са върнали - те ще ти кажат.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...