Скоро една приятелка каза "Пепи ти си направила пилета по всички възможни начини, направи едни лучени кръгчета или магданозени кюфтета и ще се впечатля" . Но не съм. Има още много пилешки рецепти и снимки на печени пилета, които ме впечатляват. Или такива, които ги правя редовно и за мен са нещо бързо и лесно, но продължавам да ги правя, защото за нас са невероятно вкусни. Като тези пилешки пържоли. Ще ги споделя тук, може пък на някого да са от полза .
В сезона на всякакви плодове аз пиле ще публикувам, ама десерта утре, още се пече. Пак под психологичния и телефонен натиск на същата приятелка.
Много важно за всяко месо е марината. И печенето. Както и добре подбрано хубаво месо.
Пържолите от пилешко филе са сухи, ако не се мариноват добре, като се изпекат стават на подметка.
Предимството на пържолата от бут е, че месото не е толкова сухо, по-червено е и заради мускулната тъкан - изпечено е по-сочно. Въпрос на предпочитание. Както и това, че на нас така много ни харесаха и последните партиди бутчета, които куупвам, обезкостявам и оставям с част от кожата. Не цялата, много е. С остър нож правя прорези на места - на едно бутче - поне 4-5 такива. Тя се запича, мазнината от нея изтича, но месото отдолу става крехко и сочно.
Поставям в плик или между два пласта свежо фолио и начуквам леко - да се получи равномерна дебелина долу горе на цялата пържола.
Поставям в плик или между два пласта свежо фолио и начуквам леко - да се получи равномерна дебелина долу горе на цялата пържола.
За 1.5 кг пилешки пържоли правя следната марината:
2 ч.л. червен пипер,
1 к.л. черен пипер
3-4 скилидки чесън-добре счукани. Не чесън на прах, а скилидки. За тези, които обичат. Ако ли не - без него.
1 к.л. мащерка /или риган, или майорана - някоя от тях предпочитам за пилешко месо/
3 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин или олио
щипка захар
Подправките са едросмлени. Ако бутчетата са без кожа, увеличавам мазнината на 2-3 лъж.
Разбърквам всички подправки, поставям в плик, в който съм сложила и пържолите, „размесвам“ ги добре с ръка, изкарвам въздуха от плика, завързвам и прибирам в хладилник за поне 2-3 часа. Колкото повече, толкова по-вкусно. Най-добре от сутринта, до вечерта.
Изваждам, отцеждам добре. В повечето случаи мъжката половина от нашето семейство ги пекат на барбекюто, но когато ги няма - аз, на грил тигана. Поставен на котлоните на печката обаче, всичко наоколо се изпръсква порядъчно. Затова опаковам един картон с хартия за печене /това вече го писах някъде/ и покривам целия тиган с него - той не уплътнява по тигана, но пък не позволява на цвъртящите пържоли да откажат човек от вечерята, гледайки добре напръскания плот на печката.
Сега да видя дали десерта е готов
ПП: Пържолите винаги изпичам първо от страната с кожата. Не знам защо. Мише така казва, че е по-добре за печенето им, а аз му вярвам.
Ако пък нямам време да пека на грил-тигана или на скара, същите ги поставям в тава, на хартия за печене и изпичам за ок. 40 мин. на 200*
Тези долу са печени направо с гарнитурата - пилешките пържоли са върху картофите, които по време на печенето поемат от мазнината и подправките им и стават много по-вкусни от само "изпечени картофи".
ПП: Пържолите винаги изпичам първо от страната с кожата. Не знам защо. Мише така казва, че е по-добре за печенето им, а аз му вярвам.
Ако пък нямам време да пека на грил-тигана или на скара, същите ги поставям в тава, на хартия за печене и изпичам за ок. 40 мин. на 200*
Тези долу са печени направо с гарнитурата - пилешките пържоли са върху картофите, които по време на печенето поемат от мазнината и подправките им и стават много по-вкусни от само "изпечени картофи".
Леле, Пепи,
ОтговорИзтриванеслед тези апетитни пържолки,
заради които сто пъти преглътнах с кафето ,
си представям какъв ще е десерта :)
И ние много обичаме пилешко и едни лучени кръгчета
чак толкова няма да ни впечатлят :)
Прегръдки и успешен ден!
Пепчо, имам един въпрос, макар и не по темата.По колко се слага от Универсалната подправка, чиято рецепта е в "Гответе с мен".Много ми хареса и смятам да си я направя, но толкова много сол, чак ме плаши.Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеОлга, на една тенджера - пр. на 2-2,5л. слагам по 1 пълна супена лъжица. Което - за нас не е много, тъй като тази лъжица съдържа освен солта и зеленчуци, които са си обем в нея.
ОтговорИзтриванеА аз и иначе на една такава тенджера от 2.5 л. слагам приблизително 1 равна супена лъжица сол, когато обаче нищо друго не е солено.
Да поясня за лъжицата - ползвам не е от най-големите супени, има едни по-малки. Довечера като се прибера освен да измеря колко грама в сол е вместимостта и.
Но винаги може да се намали количеството сол или увеличат зеленчуците.
Дани, ти защо влизаш предиобяд в блога :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави :-)
Да, но ако е намалено, как ще изтраят цяла зима.Все пак тя е консерванта.Иначе самата подправка е като картинка и сто на сто ще я направя.:)
ОтговорИзтриванеЩе изтраят, ще ги държиш в хладилник. Майка си прави от смлени такива, съвсееем леко осолени - можеш така да ги ядеш дори, но ги държи в хладилник. А аз нямам място, затова осолявам толкова.
ОтговорИзтриванеДруго което можеш да направиш е - ако са леко осолени, да завариш бурканчетата за капак - съвсем малко, за да останат твърди зеленчуците вътре.
Олга, премерих и пресмятах лъжиците :)
ОтговорИзтриванемоята супена лъжица - равна - това означава никакъв връх, е 10 гр. сол. (имаме приятел, който не я признава за супена, яде с една от големите, с които бъркам разни работи.)
Тази една лъжица за нас е достатъчно за една тенджера с оня обем горе.
В подправката има 250-300 гр сол. Разделено на 10 гр., това са около 30 дози (по 1 лъжица на ядене) ако слагаме само сол в яденето.
От написаните там подправки излизат около 8 бурканчета от пюре, по 200гр., което пък е по около 8 пълни лъжици. За 8те бурканчета = 64 лъжици подправка има за 64 манджи :)
Така че, няма да е солено, освен ако не ядете съвсем безсолно.
Дано ме разбра, ама то кое време е вече :)
Ха, аз пък лучени кръгчета хич не обичам, но пък пилешки пържолки обичам...и още как!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са!
Хубав утрешен ден, Пепи!
Ellerinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Afiyet Olsun!
ОтговорИзтриванеПепи, фантастични са пържолите! :)
ОтговорИзтриванеПробвах ги и станаха много сочни и ароматни.
ОтговорИзтриванеОбаче малко безсолни имам въпрос кога се слага сол - при мариноване или при печене?
БЕзсолни са да, но се опитвам да хапваме така. Че много често и допълнително овкусяват, ръсейки соев сос.
ОтговорИзтриванеА когато слагам сол го правя в маринатата.
Пържолите изглеждат страхотно, а съм сигурен, че вкусът им е неописуем.
ОтговорИзтриванеАз да питам за друго :) Каква е рецептата за мариновата бамя, която е тук е на заден план, но вкъщи се яде заедно с почти всичко :)
Ето я рецептата тук http://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_8602.html -
ИзтриванеМоже да си правите още сега бурканчета за бързо хапване, щом излезе на пазара - до месец, предполагам. И аз много я обичам - хрупкава и съвсееем леко кисела.
А тези пържоли ще се получат ли във фурна Пепчо?
ИзтриванеДа, най-долната снимка е на печени във фурната. Само слагайте в загрята фурна.
Изтриване