25 юли 2010 г.

Задушена сърна с маслини, гъби и бекон

Не е типична яхния с месо и зеленчуци, а задушено месо с малко сос; повечето зеленчуци са пасирани, за да може да се подчертае вкуса на крехкото сърнешко месо, аромата на маслините и *гарнитурата* - гъбите и бекона.

Продукти за 5-6 порции:
около 1,2-1,5 кг
2 глави лук
3 средни домата
2 моркова
сол на вкус (1 равна ч.л.)
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. захар
50 мл оцет
80 гр. масло
2 дафинови листа
150 гр. маслини
1 с.л. царевично нишесте или брашно

За гъбената *гарнитура*
150 гр. свински гърди (онази шарена част от месото, ако може и с кожа да е )
50 мл бяло вино
200 гр. пресни гъби (печурки)
едро смлян черен пипер
сол

За мариноване на месото:
1 л. вода; 200 мл ябълков (или бял) оцет; по една щипка сухи целина, дивесил, няколко зарна бахар, лъжица сол

Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи парчета.
* Сместа за мариноване се възвира, изключва котлона и поставят парчетата месо вътре. Затваря се капака на тенджерата и оставя да престои около 2 часа.
* Изважда се месото, измива хубаво и подсушава на абсорбираща хартия или мека кърпа.
* Доматите се белят; морковите почистват и нарязват на дребни парчета. Пасират се (или всичко нарязва съвсем ситно)
* Лукът също се накълцва съвсем ситно.
* Поставя се заедно с маслото в тенджера и задушават за 2-3 мин.; прибавя се подсушеното месо, задушава още 2-3 мин. и прибавя червения пипер и солта.
* Залива се с доматено-морковения сок, прибавя оцета, захарта, солта. Прибавя се около 700-800 мл вода.
* Щом заври се намалява степента на котлона и оставя да къкри на слаб огън.
* Когато месото омекнe се прибавят маслините и дафиновия лист и вари още 15-на мин.
***По време на варенето трябва да остане сос на нивото на месото, може по-малко да е, но не повече.
* Брашното се размива с 2-3 лъжици вода и прибавя към соса, за да го уплътни.

Приготвяне на гъбената *гарнитура*
* Гъбите се почистват (по-старите белят) и нарязват на ситно.
* Гърдите се нарязват на кубчета и задушават с виното (в тиган или тенджера с капак).
* Преди да са останали съвсем на мазнина се прибавят нарязаните гъби и отново задушават, докато се изпари течността.
* Поръсват се с едро смления черен пипер, посоляват и отместват от котлона.

* В чиния се поставят по 2-3 парчета (зависи от големината им де smile1), няколко лъжици сос с няколко маслини и 2 пълни лъжици от гъбено-беконовата *гарнитура*
* Поднася се топло. С остатъка от бутилката бяло вино smile1


ПП: Ами не знам тази добавка с гъбите как да я нарека, затова я набедих за гарнитура. Много е вкусна, смесва се със соса непосредствено преди ядене, не се напиват гъбите и бекона със сос. Опитайте thumbup Месо от сърна вече има в Метро. Вкусно ще се получи и с телешко месо, тъй като то е достатъчно сухо като на дивеча.

3 коментара:

  1. Е, нямаше как да позная, че месото е от сърна :)
    А "гарнитурата" е много интересна и вкусна, естествено!
    Успешна и прохладна седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Хи-хи, аззатова пояснявам, Дани :)

    Благодаря, хубава седмица и на теб :*

    ОтговорИзтриване
  3. Ей,не чакаш да ти похваля дивеча... :))
    Остава сега да уловя и сърната!
    Успешна седмица,Пепи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...