15 юни 2012 г.

Лазаня с кашкавален сос


       Райска лазаня, както би се изразил Гарфийлд newsm53  А по-голям фен на лазанята от него, не "познавам", следователно -  прав е.
       Тази лазаня е много близка до лазаня "Болонезе", но по мое скромно мнение е  доста по-сочна и вкусна. Както вече се знае, имам машина за прясна паста, а щом я имам - значи я използвам :)) не за друго, а у нас дамската част обичаме паста. А щом е и с плънка от кайма - двойно.
       Преди няколко дни, когато замесих тестото за пастата, реших да потърся оригинална рецепта :) вместо да задуша кайма с доматен сос. Тогава Юлка ми подаде нейната  Лазаня с кашкавален сос, която обещаваше да е доста по-сочна.  Е, рецептата не съм я спазила на 100 %, но вярна на себе си вложих частица индивидуализъм smile3503 като добавих гъби и вино.  Важното е, че сосът е повечко, успя да напои корите ми (които следващия  път задължително ще направя не една, а две идеи по-тънки) и много, много ни хареса. 


       Тестото за корите е от 2 яйца с 200г. брашно, лъжичка зехтин. След като ги разточих, нарязах на правоъгълници, удобни за тавата, в която щях да пека,  наредих ги на хартия за печене и прибрах за 1 час. в хладилника.
През което време приготвих плънката и сосът.

Тук е описана домашната паста, която правя вече - това е "моята" рецепта.  При приготвяне с прясна паста - количеството прясно мляко е по-малко - 700 мл. вместо  1 л.  
       И както винаги, когато правя лазаня не преценявам правилно големината на тавата. Обикновено я изкипявам във фурната, но този път предвидливо поставих  тавата с лазаня в голямата тава на фурната.  Видимо пак излезе (да ме търси), но този път стигна само до подложната тава. Вместо тава, отдолу може да подложите лист алуминиево фолио. 

Ако корите не са от прясно приготвена паста, а твърди - може да ги бланширате, но плънката и сосът са доста рядки на гъстота и корите омекват при готвене. За всеки случай погледнете какво пише на опаковката - трябва ли да се варят предварително, или не и ако да - по-добре ги бланширайте за кратко.


Продукти:
кори за лазаня


500 г кайма
200г гъби (печурка)
1 глава лук
5-6 с.л. олио
2-3 скилидки чесън
400 г консервирани домати
100 мл бяло вино
сол и черен пипер
1 ч.л. риган

За кашкаваления сос:50 гмасло
3 с.л. препечено брашно
1 л прясно мляко
200 г кашкавал тип Витоша
30-40г пармезан (по желание)
1 топка (125г) моцарела

Приготвяне:
* Каймата се запържва с нарязаните на дребно гъби, лук и пресован чесън.
* Прибавят се фино намачканите  консервирани домати.
* Задушава се 5-6 мин. и се прибавя виното
* Посолява се и подправя; оставя да къкри 5-6 мин. .
* Плънката се отмества от котлона и оставя да се охлади за 5-6 мин, през които се приготвя кашкаваленият сос.

* Маслото се разтопява, прибавя се брашното и разбърква. Тъй като аз ползвам препечено брашно, не го запържвам.
* При непрекъснато бъркане се налива прясното мляко.
* Прибавя се настърганият на едро (или нарязан) кашкавал. Бърка се, докато се разтопи.
 
* На дъното на правоъгълна тава за печене  ( ~30/40 см размери
се разпределя 1/3 част от плънката с каймата
* Отгоре се поставят ред кори за лазаня.
* Върху тях се разпределя друга 1/3 част от плънката и 1/3 от кашкаваления сос.
* Покрива се отново с кори за лазаня и отново се разпределя по 1/3 от плънката и соса.
* Следва третият ред кори за лазаня, върху който се залива останалата  третина кашкавален сос.
* Поръсва се по желание с настъргания пармезан и поставят нарязани парченца моцарела (или добре топящ се кашкавал). 
          Ако Ви притеснява да не се препекат (тавата Ви е в горната част на фурната), може да запечете лазанята без тях, а да ги поставите върху лазанята в края на печенето - така или иначе са готови за 7-8 мин.  Ако пък Ви притесняват корите (ако са готови, от сухите), дали ще се напоят - гледайте да  направите соса по-рядък - като гъста каша. В началото на печенето завивам тавата с фолио, да се задушат добре в соса, тогава отвивам и допичам. 
* Пече се в предварително загрята фурна на 200* за около 30 минути. (ако тавата за печене е от йенско стъкло се поставя в студена фурна, която се включва тогава и пече около 45 мин. )
* Изважда се, охлажда се 15-на мин и сервира. 


И моята индивидуална порция - когато правя за човеците, за тях е в тави, които могат да се пренесат лесно. Тъй като авджи Стоев не е фен на пастата, моята изглежда така (и този път формата поставена в метална чиния, за да не излиза лазанята да ме търси из фурната) Пък и е удобно да се носи на работа за обяд. 

  

41 коментара:

  1. Пепи, много обичам лазаня, а твоята изглежда неустоимо и само как е преляла мммммммммм разкош!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Марианка:)Не беше желателно да прелива, но случи се :)
      Поздрави и много усмивки в почивните дни!

      Изтриване
  2. Ох, този Гарфилд колко народ е зарибил с лазанята, а пък ти с тази направо изкушаваш! Какъв увод само си написла:):):) Разсмя ме! Страхотна си, поздрави и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какъв по-подходящ момент от петък вечер, за оправяне на настроението, а Кате :)
      А след такава реклама на лазанята от Гарфийлд, няма как човек да остане безпристрастен към нея :))
      Хубав уикенд на теб!

      Изтриване
  3. Хехе, Пепчо,
    тя е тръгнала да ти благодари, защо иначе да те гони;)))
    Чудесна лазаня и аз другият път ще я направя така, защото искам също да ми е по-сочна:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Мартичка, щом казваш, така ще го приема :)

      Изтриване
  4. Пепи, ставаш страхотен майстор на домашна паста!
    Рецептата много ми хареса, а за соса съм на принципа на Мечо Пух-
    колкото повече, толкова повече!
    Така събрани Меч Пух и Гарфийлд, не може да не сътворят най-вкусната лазаня!
    Прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези двамата, добре, че са в книжките, Дани, току виж сме се отдал ина разхищение заради тях :)
      Благодаря ти, хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  5. Олееее, Пепи, това не трябваше да го виждам в този късен час. Няма да мога да спя. Обичам лазаня, а твоята е повече от възхитителна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Насе, какво да кажа..... да се чуди човек рано денем, или късно нощем да преглежда блоговете :)

      Изтриване
  6. Аха,значи не само аз ги изкипявам,това е успокоително :).
    Много ти е вкусна лазанята,Пепи,пък като сложим и това,че си наблегнала на каймата,а най-вероятно и на сирената,права бях да си искам онзи ден парче!
    Скоро не съм правила,добра подсказка ми даваш,скъпа!
    Е,с домашни кори ще е къде,къде....браво,майсторке!
    п.п.С поспиването да късно не ми излезе късмета,да видим по-натам как ще бъде релакса :).
    Хубава неделя и дано на спокойствие,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. еее, само дето се каниш н адълга почивка :)) Пожелавам ти утре поне да успееш.
      Искай си парче, но другия път като правя :) надявам се да е както трябва вече кората тогава.
      Хубави и спокойни събота и неделя и на теб, Роси!

      Изтриване
    2. В неделя пък не ми се спеше :),сигурно,защото нямах търпение да направя един сладкиш :).А тази сутрин не ми се ставаше-все така ще стане.
      Аз и с дебели кори няма да откажа,Пепи,така че за др. път резни едно и за мен!
      А този кашкавален сос вчера го открих и в онази книжка от 1969 г. като се ровех за друго :)).
      Прегръдки и хубава седмица,мила!

      Изтриване
  7. добре ,че моят .''гарфиелд''не обича лазаня ,за нас нямаше да остане,откакто открих корите които не се варят съм много спокойна,реди,печи,с машинката не съм правила ,някой ден ще опитам,но когато времето стане мъничко по хладно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. по-добре не му предлагай, Сезам, знае ли се, може и да хареса и той :)

      Изтриване
  8. Страхотна лазаня! Отдавна търся рецепта, така че ще се възползвам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. надявам се да ти хареса :) Но виж и другата, а там, в линка, на категория "лазаня" има доста предложения още (дори безмесни :)

      Изтриване
  9. Лелее.... Пееепи :) идвам у вас :) и без това не ми се готви по жегата :) Лазанята е божествена :)

    ОтговорИзтриване
  10. Искам и аз:) Домашна паста май не съм яла:) Всъщност, в един италиански ресторант опитах и ми хареса, май именно там си я приготвяха.
    Искам от твоята лазаня:)

    ОтговорИзтриване
  11. Неееее:) Искам от тоята лазаня :)))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре де, следващия път като правя ще ти звънна.... колко 4 часа по-рано :))

      Изтриване
  12. А така, давай, пускай ми мухи в главата - сега пък машина за паста. Че къде да я сложа и нея, ще ме изгонят вече от вкъщи /ама иначе всичко си омитат, ама това е друга тема/...засега ще удържа на напъна и ще се наслаждавам на твоята лазаня, Пепи, разкошотия голяма е, браво!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, поздрави и хубава седмица и на теб, Ети!
      А за мухата... задръж я за сега, но като знам, колко си сръчна с месенето, имай предвид, че съм правила канелони и лазаня с домашна праста преди 5-6 години още, когато дори готовите в кутии не се намираха във всеки магазин :)

      Изтриване
  13. Уф...и аз искам машинка за паста - много вкусно ми изглежда! Още повече, че само при прясна лазаня няма нужда да вариш корите предварително и да ти се слепват в тенджерата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде, тя не машината прави пастата :) само желание да замесиш домашна е достатъчно.
      Иначе - мисля, че има такива кори за лазаня, които не се варят предварително. Дори ако направиш по-голямо количество сос, също може да разчиташ той да накисне корите, вместо да ги вариш.

      Изтриване
  14. Не съм правила лазаня до сега, но изглежда толкова вкусна, че заслужава да се опита!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. наистина си заслужава, Тилия. Аз за пръв път направих преди 6 години заради мерак на девойчето. Не сбърках :)

      Изтриване
  15. Пепи,тя тръгнала да те търси тази лазаня. Много сочна и пухкава изглежда, а тъй като и ние сме големи любители на паста, влиза в топ 10 класацията ми.Обикновено правя Болонезе по опаковката на един вид готови кори. Но имахме нужда от нещо малко по-различно,хем пък да е близо до любимия ни вкус. Благодаря за рецептата,ще пишем и отзиви!
    Прекрасен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тръгнала е да, но тои път аз я намерих :))
      Ще се радвам да ти хареса и тази, Нинка!

      Изтриване
  16. Аз не си падам по лазанята, но съм напълно съгласна с Ева, умопомрачителна е!!! Хубава и прохладна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и на теб, Диди :) Обещаха прохладна, но като гледам навън - доста си е горещо пак :)

      Изтриване
  17. Страхотна лазаня, няма спор! Отскоро и аз се трудя с една машинка за паста, става адски вкусна. но засега лазаня не съм правила по диетични причини ;-) сега имам повод и ще направя, но имам въпрос - в различни блогове чета различен подход към домашните пресни кори - едни ги бланшират, други - не. аз лично, когато правя канелони, не ги бланширам. та може ли малко съвет по този въпрос? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма смисъл от бланширане. Домашно приготвените кори са достатъчно нежни (тези не гледайте, те са първата проба и останаха по-дебели, но пак не съм варила предварително) Напояват се достатъчно от соса.
      Дори и с готови кори така правех - достатъчно е повече сос, или по-сочна плънка и омекват.

      Изтриване
  18. Много съм харесала тази лазаня, още откакто я видях в блога. Реших, че това ще ми е първият опит за лазаня. Искам да се получи точно така с много плънка и сочна. Имам един въпрос относно приготвянето - колко кайма трябва да сложа, за да се получи така? Виждам, че в рецептата е 400 грама, но ми е малко. Да речем ако сложа килограм кайма на един пакет готови кори от 500 грама добре ли би станало, или да увелича малко и корите? Ще се радвам да получа съвет, благодаря предварително :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :)
      Горе в публикацията съм писала: "Е, рецептата не съм я спазила на 100 %,.... увеличавайки количеството кайма " и определено не е с 400 гр. кайма тази лазаня. Като гледам тавата си (~30/20см е), тук съм сложила около 600-700 гр., но и корите ми са домашни.
      Предлагам ти да си направиш плънката с 1кг. кайма и да нареждаш между корите - поне 1 пръст да е. Колкото плънка отиде - толкова. Докато напълниш тавата. Не знам колко кайма ще отиде на 500гр. кори, с готови съм правила отдавна.
      Ако ти остане от плънката, можеш да замразиш, или ползваш в следващите дни за нещо друго. Ако ти остават от корите пък - не ги слагай.
      И един съвет - бланширай за малко корите, или направи по-рядък соса, за да остане по-сочна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...