3 октомври 2012 г.

Крем-карамел




Сигурно има хора, които не обичат крем карамел. И у нас има един такъв, но пък за сметка но това  всички останали се разтапяме по него.  В ранна младежка възраст, когато мама правеше в алуминиевите купички ни даваше по 1 за десерт...... Ама не след дълго отидох на стаж и на обяд се хранехме в стола, в който тя работеше. И така  :girl_haha::girl_haha: 10 дни десерта ми все беше крем-карамел, докато единия ден мама не ме излови с 4-те жетона за точно този десерт   да чакам на гишето с таблата........ :wacko: обаче пък  си отядох тогава. Само дето ми дръпна прочувствено конско колко лошо може да  ми стане от 4 крема след обилен обяд (порциите там бяха огромни, други такива не помня). 
    Последваха няколко години  с разумното му консумиране. Докато пък Мише не показа как в казармата са си правили крем-карамел в тиган, тъй като в първите съвместни години нямах купички за крем-карамел.  (Ники, ето ти начин да си направите, вместо да правя бурканчета за вас). 
     Вече го правя на око. Колкото яйца ми се откъснат от сърце :)) Стигала съм и до 11-12 на 1 литър мляко.  Но съм правила и с 6 яйца ни литър мляко. Всеки път е ужасно вкусно, всеки път си мисля  да прибавя течна сметана към млякото, но  всеки път го правя с класическите четири съставки - яйца, захар, прясно мляко, ванилия.  Дали ще се яде от купичките, или ще се обърне в чинийка - няма значение. Всякак е разтапящо удоволствие. Понякога има мехурчета (дупчици), но те се получават, ако  градусите на фурната са над 150*, или водата в тавата за водната баня завира. Не, че е фатално. Тези дупчици се запълват с оня карамелен сос пък.
     Най-важното при крем-карамела е да се пече на слаба фурна (до  160*) и да не се позволявана водата във водната баня да завира. Ако трябва - в момента, в който се видят мехурчетата от завирането -  прибавят се бучки лед. Както се вижда, аз го правя и в бурканчета :) но пък са много удобни за пренасяне.
Ето и основната рецепта.  И да, могат да бъдат променяни всички продукти.

Продукти: 
8-9 яйца
1 л. прясно мляко
250 гр. захар
2 бр. ванилия на прах (1 течна ампула или 1  шушулка истинска ванилия)
150 гр. захар за карамела



Приготвяне: 
* Яйцата се разбиват със захарта. Може с миксер, може с тел за разбиване на яйца. Но с миксера влиза повече въздух и предпочитам с телта да разбия.
* Към тях се прибавя на тънка струя   предварително свареното, топло до 37* прясно  мляко (това е положението, в което кутрето, потопено в млякото търпи топлината), ванилията и се бърка до разтваряне на захарта.
* Фурната се загрява до 150-160* . 
* Захарта за карамела  се сипва в касерола или малка тенджерка с дебело дъно и се разтопява до светлокафяв цвят, като постоянно се бърка. Тук от известно време правя следното: Поставям половината количество захар, а когато се разтопи - сипвам и останалата. Така нямам притеснения от изгарянето на карамела. 
* Веднага се отмества от котлона и се разпределя в предварително приготвените купички/шоли за крем карамел - по една лъжица на дъното. Оставя се да се охлади.
* Купичките се пълнят с млечната смес и  преместват в тава, с която се поставят в загрятата фурна (на ниво долу 2 от 4 на фурната). Тогава с бутилка или кана се пълни  тавата с вода - така, че тя да стигне поне до половината им.  Водата може и предварително да се налее в тавата и така да се прехвърли тя във фурната, но вече става тежка и вероятността да се поразлее е голяма. Затова процедирам така с наливането и.
*  Пече се на 150 градуса около час, като се следи водата в тавата да не закипи и при нужда се долива студена вода, или прибавят кубчета лед.  Проверява се дали е готов като се разклати някоя от купичките, но за това време  винаги е готов. И леко зачервен. 
* Оставя се да изстине  в топлата вода - това вече е най-дългото време. Около 3-4 часа, за да изстине топлата вода и карамела на дъното да може да се разтопи. 
* Преди сервиране, внимателно с помощта на тънко ножче се отделя крема от стените на  формичките и се обръща върху десертна чиния. Което упражнение съвсем рядко достигам да направя. Друго си е човек да загребе  с  лъжичката чак от дъното на крема и там да се покаже карамеленото сосче...............

58 коментара:

  1. Ellerinize sağlık. Çok lezzetli görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  2. Майка ми правеше крем-карамела в много дълбока тава и не го печеше на водна баня. След това с лъжица сипваше в купичка или чинйка. Е имаше шупли, но какво от това. Даже аз като съм свикнала с шуплите, като че гладък много не ми харесва, но пък не смея да направя да не би да не ми се получи.Яна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Затова се прави на водна баня, за да се получи винаги. А като му хванеш ниската Т* сигурно може и без водната баня. Дори и аз не рискувам. Освен това карамела се разтопява на сос, докато изстива във водата.

      Изтриване
  3. Не, не! Днес няма да ти се поддам! Малко почивка от сладкото ще дам! :)) Я, стана рима ;) Перфектен си го изпекла, Пепи, за отличен!
    Този десерт е на почит и у нас. Само дето аз никога не съм го правила с повече от 6 яйца. Причината е позната :) - мама. Тя го правеше с много яйца(8 - 10) и много тежко ми ставаше винаги, даже ми миришеше осезателно на тях и затова, тогава не ми беше никак любим. По случайност налучках моята рецепта, когато бях съвсем млада домакиня и реших сама да го приготвя, нямах достатъчно яйца, но въпреки това се пробвах. Резултатът се оказа отличен - точно по вкусът ми, по лек и нежен. Милото го хареса и така промених мамината рецепта, за неин ужас :))
    А на тебе, мила благодаря от сърце, за пореден път, че ме светна да го приготвям в бурканчета. Даже си имам едни само за него :) Толкова е удобно така за транспортиране! Не ми е поръчано, но ако питам ще се окажа права, да ти пратя и благодарностите и на двете ми момчета за добрината.
    Добра и отпускаща вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, не се поддавай, Ирма! Все пак и утре е ден :)
      Ами наистина всеки трябва да налучка своята "мярка". Моято обикновено е с литър и половина мляко и незнам си колко яйца вече. Пък ако и млякото е домашно - мечта. Може да се навечерям с него.
      Добра и спокойна вечер и на теб да е!

      Изтриване
  4. Ох, Пепи откога го бълнувам тоя Крем-Карамел.... Все пак да попитам, сега нали съм запалена на тема Crock-Pot, защо не го направи вътре. Четох, че там ставал невероятен и се чудих дали пък там не се избягва появата на въпросните шуплички или пак ги има. Аз сигурно скоро ще си купя :) (едва ли ще изтрая), та това е един от фаворитите ми за втора проба. Първата ще е с мръвка задължително! :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех, Ваня, ами защото ще станат 6-7 купички най-много :) А те за нас са малко.
      Иначе колко е невероятен, зависи от хубавите продукти, нали знаеш :))
      Руми прави, не знам да има шупли. Там Т* е твърде ниска, за да са се появят. Не съм се сетила някой ден да пробвам само в бурканчета, те нали са по-високи, ще има по-малко площ, а повече височина и ще поеме пак прилично количество крем.
      Мда, разбира се, че с мръвка ще го започнеш.

      Изтриване
  5. Беше преди време. Мразех крем карамел. Ненавиждах го. Май само баща ми го харесваше и мама спря да го приготвя... До скоро. Вече тя ако знае, че ще ги посетя винаги приготвя ужасно-вкусен-крем-карамел с домашно мляко и с домашни яйца разбира се. Винаги започвам да ям от най-големите купи ха-ха, да не би някой да ми го изяде :)))) Прекрасен и твоят крем-карамел. Необичащите да го заобичат. Амин :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаят какво губят, нали :)) Кажи и, че може и в бурканчета да се прави, когато си тръгваш да си ги прибираш :))
      А с домашно мляко пък е :)) като в детското предаване " по-по-най.."

      Изтриване
    2. Пепчо и в буркани го приготвя :) но ги ядем де. Избягвам да нося храна от другия край на България. Да се науча и аз да приготвям крем караммел ц ц ц ц. :)))

      Изтриване
    3. хи-хих, това е наистина мотив да се научиш да правиш.

      Изтриване
  6. Когато мама готвеше, не обичах десерти :)
    Сега, когато ги правя рядко стигам до крем карамел :)
    Правих го и с тиквено пюре и стана чудесно!
    Твоят изглежда перфектно!
    Прегръдка, Пеп и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. с тиква и аз правих, Дани и го харесах. Но ме заподозряха у нас :)) та не повторих.
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. О, разтопих се при тези кадри на любимия десерт, Пепи! Съвършен си го приготвила, как да не си взема една купичка>! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен десерт-класика!Обичаме го във всичките му варианти!

    ОтговорИзтриване
  9. Обожавам! С хубави жълти домашни яйца и пълномаслено мляко :) Ммммм.....

    ОтговорИзтриване
  10. У нас пък има един такъв,дето яде крем карамел и за жалост съм аз,но останалите твърдо не искат да ми помагат с унищожаването му и това е едно от двете неща,които не правя само заради мен си,че ми идва в повече,а именно леща и крем карамел.
    Мама също правеше,с много карамел на дъното,който обожавах,точно като теб-да загреба до карамела.
    Баща ми пък го правеше направо в тавата,изобщо не се церемонеше с купички,шолички и прочие.
    Ще взема да направя,да си отям,че и на него да занеса....хубаво ме подстрекаваш,а аз се опитвам да заслабна,много си лоша :) .
    Страхотен тен има твоя!
    Прегръдка,миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе той и Мише настоява с тавата, ама.... нека да си е в купички. Или да си зн ае бурканчето.
      Направи си, Роси, тъкмо ще зарадваш баща си.
      Благодаря ти, прегръдка и за теб!

      Изтриване
  11. Много харесвам крем карамел, но за съжаление не мога да го ям - по някаква причина организмът ми не го приема (: Само дегустирам 1 - 2 чаени лъжички :)
    Но пък останалите членове на семейството с удоволствие си похапват и заради мен !:)
    Пепа, много примамливо изглежда с този карамелен сос!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Ина, това е лошо, да не можеш да ядеш любима храна.
      Благодаря ти !

      Изтриване
  12. Пепи, благодаря за идеята с бурканчетата!
    Човек се учи до като е жив.
    Крем карамелът е любим десерт в нашето семейство.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е :) Но наистина след вечеря става тежко да се яде десерта, а човек обикновено е в къщи само вечер. Затова се наложи така :) с бурканчетата :)
      Поздрави и хубава вечер на теб!

      Изтриване
  13. Пепи,първо ме разтопи с разказа за миналото!
    Върнах се назад през годините, когато мама правеше крем-карамел, а ние със сестра ми обикаляхме покрай нея да ни сипе чашка от ароматната течност, преди да я сложи във фурната
    и през смях душехме листчетата от ванилията за да предизвикаме кихавица:)
    Кремчето е невероятно и любим десерт в къщи, който приготвям поне два пъти в годината!
    Прегръщам те и ти пожелавам чудесен ден*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате! Изуми ме. Никога не съм пробвала млечната смес.
      Това не ми пречи следващия път да опитам, за да знам дали не губя :))
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  14. Пепи, привет.
    Страхотен разказ, сладурски чашки, забавна публикация...
    И всичко това за толкова обичания десерт.
    Идеята с бурканчетата приветствам с двете си ръце - много е практична за сладка почивка в службата.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Станислава, точно за сладка почивка :))
      Прегръдки!

      Изтриване
  15. Пепи, за мен в бурканче! Не съм си и помисляла да го направя в бурканчета, а е толкова сладурско! Ох, очите ми останаха в тези бурканчета... сега кое по-напред да направя ми кажи, освен да правим РД с крем-карамел:):):)

    ОтговорИзтриване
  16. О, като има нещо сладко, аз веднага съм там! Обичам крем карамел много и естествено у дома също! Ако добавиш сметана или само сметана, ще го направиш брюле...:)и аз по столове май само този десерт взимам.
    Хубав есенен ден,Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амиии Бети, наистина така правиш :) като видиш сладичко и притичваш. Ще си помисля по въпроса, за да те виждам по-често :)
      А като ще става брюле, да си купя и горелка ли :))
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  17. Пепчо, ама вярно не пестиш яйцата?;)))
    Аз като бях малка си правех една доза от 12 в онези алуминиеви чашки само за мен. Изяждах ги до обяд и следобед нови 12. майка ми по същия начин- като научи, така ми се накара, че ще се натровя от толкова яйца, че после максимум по 4 на ден хапвах;) Сега фурната ми прави номера и не правя у дома. Обвинявам нея, защото това е нещото, което съм приготвяла стотици хиляди пъти и винаги е бил страхотен, а откакто съм с нова фурна- тц.... не става!
    Написах ферман и нито веднъж не се възхитих на твоя, но да знаеш, че е страхотен. И идеята с бурканчетата непременно ще опитам, за да го пренасям и аз! Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леле, Мъхче и живееш без крем-карамел?
      Не се отказвай, надвивай я тази фурна.
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  18. И аз съм от ония - необичащите го, но...за домашните любимци се налага да го правя:) Чуден е станал твоят!

    ОтговорИзтриване
  19. Обожаваме го! Снощи когато разглеждах блога ти сина ми фиксира крем-карамела и каза "Искам" :)))). Е сега се пече. Чудесен е Крем - карамела ти Пепи
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  20. Пепче, като бях момиче, бях слаботелесна и много злояда.
    Майка ми доста честичко ме захранваше с тази смес, дори без да я прави на крем-карамел.
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ясно, Кате :) И аз бях така, но ме "подсилваха" с бира с мед .... леле, като си помисля, сега затова не ми харесват сладникавите бири, които излязоха на пазара.
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  21. Hummmmmmm!!! Que delícia!

    Bom domingo!
    Boa semana!

    °º✿♫
    °º✿ Beijinhos do Brasil!
    º° ✿♥ ♫° ·.

    ОтговорИзтриване
  22. Ох, как си го описала, Пепи... така ми се прияде:) Може днес да спретна:)
    Значи и на това си намерила цаката за пренасяне:)

    ОтговорИзтриване
  23. Е, що ми се затри коментара, бреее...
    Казвам, че много ме изкуши този карамелец, както си го описала... и си намерила и начин на пренасяне. :) Опасна си, ей!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тука си е :) вече двата. Но блогер от време на време нали знаеш си прави шеги :)
      Всичко може да се пренася :) само желание да имаш :)

      Изтриване
  24. Много съм доволна, че попаднах на вашият вкусен блог.Определено ще го препоръчам на мои приятелки, с които си готвим заедно и изпращаме различни рецепти.От доста време не бях правила крем карамел и сега ме подсетихте.Имам прясно мляко,което е вече от няколко дни и днес ще го направя в един невероятен десет.Имате красиви купички и рецептата е малко по различна от моята затова ще я пробвам.Очакваме още вкусни десерти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви :) Десертите не са моята стихия, но без сладичко не оставаме :) Ако сте забелязали - повече шоколадово :)
      Поздрави на Вас!

      Изтриване
  25. Да.Много хубава рецепта за крем карамел.Но па мен не ми се получава специално карамела.Спазвам точно рецептата но винаги на дъното на кофичката остава неразтопен част от карамела.Единствената промяна която правя е че като правя карамела слагам в захарта за карамелизиране малко вода-опасявам се захарта да не загори бързо.Иначе крема става чуден-вкусен е и без шупли но тоя карамел на дъното който остава ме дразни .Защоли е така?Помагайте.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, вода в захарта и аз слагах преди, защото включвах котлона да карамелизирам и вършех и други неща. Но се научих :) че когато правя сладкиш, трябва да съм му наоколо :)
      За разтопяването - и мен ме дразни. Обикновено оставям в тавата с гореща вода и фурната, докато се охлади всичко напълно - поне 7-8 часа - тогава захарта отдолу се е поразтопила. Но кой да чака толкова - обикновено половината крем карамел изяждаме още докато е топъл :)
      И друго забелязах - когато карамелът оставен съвсем светъл - на ниска Т* карамелизирана захарта и бавно, да се хване момента със светлия цвят - тогава винаги се разтопява, дори да извадя тавата извън фурната да изстива.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора.Всичко е така както сте го написала.Вчера го направих така-по-светъл карамел и до пьлно истиване на водата в тавата но резултатът е същия-не всичкият карамел разтопен-страшно нахален!Не че не харесаха крема-не стигна но този недостатък ме дразни!Може да не е за тук но да не търся къде е приготвянето на зрял боб-адмирации за това със содата при приготвянето-имам целувки от половинката благодарение на теб!Бъди здрава!

      Изтриване
    3. И за да не съм анонимен-не е коректно а не знам как да излезе името в коментара-казвам се Стоян.

      Изтриване
    4. Благодаря, Стоян :) Живи и здрави и вие да бъдете! Радвам се, че Ви е полезна хитринката със содата.
      Пък за карамела - не знам защо така става, понякога дори когато свършва, пък има на дъното малко карамел. Не че пречи, но дразни, наистина, защото може да бъде сос. И си мисля, че най-вероятно е от захарта. Не знам как я рафинират, как кристализират. Но преди години захарта беше само на два завода в България и си спомням, че никога не е имало проблем с разтопяването на карамела. В последните години ми се случва.

      Изтриване
  26. Правя този карамел и откакто спазвам тази пропорция грешки няма в изпълнение и качество!
    Благодаря за изчерпателната рецепта!

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря ти са гениалната идея за бурканчетата!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Пак заповядай. Сега без друго е модерно всякакви десерти с някакъв крем да бъдат сервирани в бурканчета :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...