3 януари 2013 г.

Фетучини с наденица и зеленчуци


Ето и другата рецепта с маринованите  зеленчуци  в  СУКИАКИ соса на Кикоман. Обаче с домашно приготвена паста :give_heart:  невероятно нежна.




Продукти за пастата:
3 големи яйца 
300гр. брашно (200 гр. типово и 100гр. пълнозърнесто) 
1 супена лъжица зехтин.

Приготвяне: 
* Брашното се пресява, поставя се в купа и прави кладенче в средата му. 
* Чукват се яйцата,  с вилица се разбъркват до хомогенност и прибавя зехтина; малко по малко се взема и от брашното, докато се получи гъста каша. 
* Вече с пръсти се измесва тестото с останалото брашно, докато го поеме. Трябва да се получи гладко, еластично тесто, което се формя на топка, завива в свежо фолио (полиетиленов плик) и прибира за  най-малко 30 мин. в хладилник. 
* След това тестото се разделя на 3 еднакви топки; двете отново се завиват с фолиото, да не съхнат, докато се работи третата.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на тънки, дълги ленти, които се оформят идеално, като се постави тънка дъска или точилката върху разточената кора и ножа се придържа към нея. 
* За машината за паста:  сплесква се топката  с ръка, за да може  да се прекара тестото през машината. Разточването  започва  от  най- широката позиция и с всяко следващо преминаване се намалява и степента, така че да се получи тънка и дълга кора.  Ако тестото лепне - поръсва се с брашно преди всяко преминаване през валяците на машината за паста. На моята машина степен 1 е за най-тънка кора. Прекарвам тестото до степен 2 ( почти най-тънкото е).
* Нарязаните ленти тесто се поставят на изправена дъска за рязане, да подсъхнат, или на хартия за печене за около 10 мин. 
* Поставят се в кипяща подсолена вода и варят  1.5 до 2 минути ( тук по желание - може и минута за ал денте)  При варенето водата трябва да бъде по литър за 100 гр. паста. Това количество тесто е за 3 л. вода и  около 4 порции Фетучини с наденица и зеленчуци.



и още: 
около 300 гр. тънка наденица 

1 малка тиквичка, 
по една зелена и  червена чушка
2 моркова 5-6 гъби печурки
1 с.л. (едрозърнеста) горчица
2-3 с.л. зехтин/олио
2 с.л.  сос СУКИАКИ  (сос и марината за месо и зеленчуци) 

2 с.л. соев сос КИКОМАН - ЛАЙТ




Приготвяне:
* Зеленчуците се нарязват на пръчици,  прибавят се горчицата, зехтина, СУКИАКИ-соса и всичко разбърква добре. 
* Прехвърлят се  в найлонов плик, изкарва му се въздуха, завързва се  и прибира за 30 мин. в хладилник (така по-добре се овкусяват, тъй като маринатата е малко и в купа трябва непрекъснато да се разбъркват).
* Прехвърлят се в тиган, прибавя се наденицата, нарязана на малки парченца  и  всичко се задушава (под капак), докато се изпари течността.   
Малко преди да се сложат зеленчуците с наденицата  е време да се сложи и  водата за пастата. Всеки си знае тенджера, пълна с вода за колко време (приблизително) ще заври на котлона му, затова не е трудно да се прецени - на зеленчуците им трябват 7-8 мин.  готвене. Когато правя паста с някакви зеленчуци, обикновено мариновам зеленчуците и тогава започвам пастата. Така  на тях им се събира около час в хладилника.
* Пастата се изважда от тенджерата и прехвърля в тигана; прибавя се и около 50-80 мл от водата, в която е варена,  соевия  сос ЛАЙТ и всичко обърква за 1-2 минути на котлона.  Сервира се веднага. (тигана трябва да е достатъчно голям. В противен случай пастата се отцежда от водата, а зеленчуците се прибавят към нея)



22 коментара:

  1. За много години,Пепи!
    Идеята с тези фетучини и наденица направо ме спасява. От много време половинката иска да приготвя фарфале (панделки)с нещо месно. Е, добре,ама нищо подходящо не видях и пакета още си седи. Мисля, че с наденичка ще се хареса! Благодаря за идеята, оригинална както винаги!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Нинка!
      Да ти кажа тя пастата и у нас май без месо не се е хапвала. Виж, има още макаронени там в "Паста", (и пак с месо) може друго си харесаш)

      Изтриване
  2. Отговори
    1. не го мисли, изядено е.

      Изтриване
    2. хехе,как кой- аз...БИХ го хапнала на един дъх,де да имаше!
      Пепи,блазе ти,че ти се занимава с тази машинка,каква вкусна паста си измайсторила,мммм,бижу!И порцията не лъже на грамаж,ама хич!
      Хубава вчер,мила!

      Изтриване
    3. тя порцията като за свои хора :)
      Роси, ако имам възможност по-често бих си играла с машинарията. Много ми харесва прясната паста. Да ти кажа ,че и кори за баница става да се направят тук :) и отдавна им се каня, но не се знае кога ще.
      Хубава вечер и на теб, другарче мило!

      Изтриване
  3. Хахаха! Че и пита? Гледам нещо леко вече сте започнали да разтоварвате:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Редно е. Ти чакай да видиш тия дни каква салата ще направя :)

      Изтриване
  4. И с месце, и без месце, все ще се изяде!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ех, ех,..... и ние бяхме на паста днес, но месце не видях в нея;) А и не беше домашна.... все неща, за които ще съжалявам. Завиждам ти, Пепчо!
    Хайде спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Утре на поправителен, Мъхче :) С мръвка, или домашна?
      Лека нощ на теб!

      Изтриване
  6. Леле, бързо да не видят домашните, че тази вечер хапваха лазаня със спанак и сирене и синът ни първо разрови леко и попита да не би пак пости да са започнали, а вчера мрънкаше, че пак пържоли, нищо че сосът бил друг....Ама с тези домашни фетучини ще да е различно, това отдавна не съм пробвала и машинката все я заглеждам в магазина и се мая... Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, няма да съжаляваш, ако си купиш машинката. Така и домашни кори за баница ще можеш да си разточиш.
      На теб хубава нова седмица пожелавам!

      Изтриване
  7. Много апетитна порция, Пепчо! Обичам цялото предложено "общуване" :)! Домашна паста още не съм имала удоволствието да хапна и се замислям да ти идвам на гости :) Хубав първи петък от новата година :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Снежи, може и на гости :) а може и сама да си направиш някой път, когато се видиш с един свободен час. Съвсем не е трудна направата и.

      Изтриване
  8. Изкуших се да надзърна какво се случва в блоговете, а тук както винаги е много вкусно! Отново страхотна идея с Кикоман и за мен отново най-голямата чиния! Обожавам мариновани зеленчуци, а тук има и екстри! Поздрави Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе, Кате :) ти нали си в отпуска?
      Не може само зеленчуци, трябва и :)) белтъчинки де .

      Изтриване
  9. Ох, Пепи това цялото бих си го хапнала, без да мисля за кантарчето! Много изкушаващо! Така приготвено е точно по мой вкус! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дръпни тази чинийка тогава, Ирме :) за теб - винаги.

      Изтриване
  10. Пепи, ЧНГ! Бъди много здрава, все така заредена с енергия, ентусиазъм и интересни рецепти!
    Ястието изглежда невероятно.
    Поздрави и успехи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани!
      За много години и много лично щастие и професионални успехи и на теб!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...