22 август 2013 г.

Еко - био и най-вкусната Доматена супа :)




която естествено е с домати от градината на мама. Не, че сега е най-подходящото време да се готвят супи, но пък е точния момент за точно тази доматена супа. Аз и брат ми сме хората, които  обират и консервират тия чудесни плодове (или зеленчуци newsm78) и се стараем да обогатяваме асортимента в градината. Жълтите домати а-ха да ги забрани тати, но се споразумяхме да отглеждат поне 5-6 корена (за разлика от чери-тата, за които отсече "и кокошките не могат да се нахранят с тях" и ги изкорени). 
И круши-доматите развъдиха в прилично количество, но най-сладки остават големите розови и червени домати. Ето този розов хубавец влезе в кухнята на брат ми 




а този долу, като бъбрек, който дланта ми не събра е червен, с приличните 4 салати /пардон 1240 гр. и освен него, още десетки бройки над килограм се паднаха на мен. Де да можех да измеря онези първите,  които мама оставя за семе и са си .....огромни просто. 
Както и да е, всички са вкусни - сладки, сочни  и миришещи на домат. Ей на това му казвам аз био-, еко и здравословно.


Да се върна на доматената супа.
Тя, както и най-вкусната доматената манджа са "внесени" у  нас (т.е. в мамини, но и то си ми е у насsmile1 )  от мама в периода, в който започна работа в кухнята на стола на Геоложки.. . Ей това беше стола, в който съм хапвала най-вкусните готвени ястия от всички посетени до сега заведения за обществено хранене.
Навсякъде пиша и казвам, че баба готвеше много вкусно, но точно тези двете доматени - в най-вкусния си вид, са от мама. И привързаността ми към супите съвсем не е от периода "срещата със Мише", а доста   назад в годините - откакто се помня, все имаше супа. Със застройка, задължително, такива ги обичаме. С изключение на тази доматената. А да, застройката също мама ме научи да правя - докато още ври супата, без да се притеснявам от пресичане и коагулиралия белтък. С изключения на магданозената супа, където умишлено яйцето го пресичам.


Вариантите на доматената супа са според желанието да се "затрудним" в приготвянето и'. 
Обикновено е достатъчно лукът да се запържи, да се прибавят настърганите домати, сол, вода и .... да се сварят зеленчуците. След което малко ориз, или фиде, застройка по желание. Подправката пак по желание - чубрица,  магданоз, риган или босилек - тези пресни - кога-както се случи и каквото има от тези, в тази последователност. Сега, аз босилек си имам хубав лимонов, та с него правя от известно време, освен щипката чубрица.

Най-важното е, доматите да са хубави, слънчеви, както се казва - месести и меки, не твърди, сорт "пазарски", които изкарват по месец на  масите на пазара дори в жежките месеци.  Е, тогава супата няма този вкус :)
Хубавото е, че сега по пазарите има много добри домати.




В някои  случи може да се пасира, друг път да се остави така, за да се усещат парченцата домати. "Моята" обаче е пасирана не до гладкост.  Пасирам заради картофа  - да уплътни соса. Лукът обаче е единствения продукт, който "изхвърлих" от мамината супа и замених  с чесън.  Ама накрая, заедно с фидето. 
И въпреки, че супата е кулинарен обект smile1 чиито точно мерки са строго забранени, сега е момента, в който мога аз пък да ги напиша - точно този "обект" беше сготвен вчера и тъй като рано сутринта нямах друга наложаща дейност, върших тази работа прецизно girl_haha. Само дето забравих да покажа крутоните и киселото мляко, с които похапвам тази вкусна доматена супа. 




Продукти за ~ 5 порции: 
~ 1 кг.. домати(2-3 средни)
2 средни картофа (~200гр.)
2 моркова 
1 чушка (пиперка) 
60-70 мл.олио 
2 ск. чесън
сол на вкус
щипка захар 
щипка чубрица
босилек, риган или магданоз - пресни
пълна шепа (много точна мярка girl_haha ) фиде


Приготвяне: 
* Морковите и картофите се настъргват, чушката нарязва на ситно. 
* Запържват се за 1-2 мин. в олиото (това със запържването на моркова го правя при почти всяка супа - така те и придават по-наситен жълтеникав цвят още преди застройката с яйце).
* Доматите се настъргват на едро ренде - няма смисъл от предварителното им белене, тъй като докато се настържат ципата им се е отделила.



* Прибавят се към морковите и изваряват за  10-на мин. 
* Прибавят се солта и захарта (ако са по-кисели доматите и има нужда от убиване на киселината им) и налива водата - около 1.2 л.
* Оставя се да ври около 20-30 мин., докато омекнат зеленчуците. 
* Пасира се (по желание) - малко, колкото картофите да уплътнят соса, или до хомогенна смес - за крем-супа - въпрос на вкус и време е. Или изобщо не се пасира, а се остави така,  за да се усещат добре зеленчуците. 
* Прибавя се фидето и пасираните/ситно нарязани скилидки чесън и ври още 5-6 мин. 
* Докато е гореща се поръсва със щипката чубрица, а когато е поизстинала - със ситно нарязаните зелени подправки. 

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 

Еднакво вкусна е и топла, и студена. Вярвайте ми smile1.


42 коментара:

  1. Това е любимата супа на моя син.
    И...точно това е супата, заради която са ни изхвърляли с брат ми от масата, защото редяхме зеленчуците по ръба на чинията.
    Супата е безкрайно вкусна, даже и да няма крутончета. Даже и да не е застроена.
    Подреждам се с дълбока чиния на опашка, за да получа една порция. Може и две.
    Пепи, пожелавам ти хубав ден.
    А доматите са уникални.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eли, имала съм честта да опитам и твоята доматена супа :) ммммного е вкусна. Предлагам да направиш, че да зарадваш и младежа К. с пратка за в къщи и рецепта, за всеки случай :)
      Хубава вечер да е на теб, ние ще идем на ушЕта :)

      Изтриване
  2. То домати, то сортове, то изобилие, то рекорди! Но този път аплодисменти ми не са за теб, Пепи. А за Мама! Я виж какви чудеса е отгледала! Да ти е жива и здрава! А сега виждам, че магданозената супа е останала някак си без коментар през далечната 2010. Дано сега, като напомняш за нея, повече хора я видят. Знаем за отношението ти към магданоза, но е много полезен! Това си е една оздравителна супичка, заедно с доматената. Къде пише, че само пилешката може да лекува? И един съвет - яжте много домати. Съдържали веществото ликопен. И друго много важно: доматите били единственият зеленчук, чиито лечебни свойства не намаляват при консервирането. Поздрави за теб, Пепи! И за Мама!!! АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. как ме игнорира само :))) Благодаря ти, пратих линк на племеника ми, който е на село и ще покаже на мама.
      Разбира се, че заслугата за тия хубави домати е на мама и тати. Да са ни живи и здрави. И мама-свеки отглежда, тя пък има чушки-домати, но тъй като селото е гъсто застроено там е много задушно и доматите прегарят много бързо - независимо, че полива много повече. За месец и изгарят корените. А моето, като поизпразнено, е доста проветриво и тия летните зеленчуци стават чудни там. Е, за разлика от други като праз и зеле - там е обратно.
      За мен всяка супа е оздравителна :) най-малкото, когато е топла. И магданозена хапвам, не с най-голямо желание, но на такава витаминозна бомба не отказвам.

      А на теб ти благодаря за информацията за това вещество ликопен. Чела съм и чувала, че доматите са мощен антиоксидант, но не знаех, че благодарение на това вещество е, както и това, че се запазват лечебните му действия и в консрвираните домати. И тях обичаме, че и зимата обичам, въпреки, че са дървени тогава доматите. Е, за тях не знам вече дали ще имат някакви вещества, но хубавото е, че всички ядем "зимна" доматена салата - разбирай консерва, от буркан, с малко лук, сирене и маслини и къде олио, къде зехтин.

      Благодаря ти за информацията, благодаря и за поздравите!
      Много хубава вечер на теб пожелавам!

      Изтриване
  3. Убиваш ме с твоите разкошни, розови, жълти, оранжеви, прекрасни мамини домати и перфектни снимки! Не за пръв път гледам тези и други твои домати и преглъщам, защото си нямам село и ми се налага да си купувам от пазара.
    Но точно в момента имам домашни домати и тази вечер ще сготвя твоята доматена супичка. И на доматената ти манджичка съм хвърлила око :)
    Поздрави за хубавите лесни нашенски рецепти, Пепчо!
    Мира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да не се разочароваш, Мира :) Доматената манджа е по-вкусна студена според някои познати, които - в топлия и вид - не харесаха, а в студен - си облизаха чинийките.
      Нищо, че нямаш село, сега през лятото и на пазара има хубави домати.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  4. Фантастиииииииииииични домати. Пепи, поздрави мама за реколтата.
    С поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще предам специалните поздрави на мама за производството :)
      Хубава вечер на теб, Стаси!

      Изтриване
  5. Чудна супа! Браво за производството:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а ти занесе ли семенца на твоята мама? Изкара ли?

      Изтриване
  6. Пеп, доматите са мечта :)
    Обичам доматена супа, но студена!
    Тези дни станах фен на гаспачото, което е фантастично!
    Направи си с тези перфектни домати!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ъъъъ пробвах, Дани, но някак си ми миришеше прекалено на зеленото от пасираните чушка и краставица. Дори го документирах някъде. Ще го оставя за сега, може след някоя година да му дам втори шанс :)
      Аз я обичам супата и с натрошено сирене, когато е студена. Ама това са екстри :)

      Изтриване
  7. Пепи, всички да сте здрави, за да сътворявате подобни чудеса - вкусни продукти, вкусни гозби и много обич! Супичката определено ще се изпробва, чудно изглежда. Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Макар че от домати вече ми е лошо след 4 щайги от село :) ей такива като твоите, доматена супа няма да откажа. Особено такава вкусно изглеждаща като твоята, Пеп :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. охо, ти си ходи при баба :)
      Хайде, разбъркай и една супа сега, Ил :)
      И много хубави почивни дни да са на теб!

      Изтриване
    2. По-скоро доматите на баба дойдоха при мен :)

      Изтриване
  9. Аз вече си изпросих да ти помагам в изяждането на супата :):):) във ФБ!
    Много обичам доматена супа. Моята е по-друг вариант, ще пробвам и твоя. Мога да я ям през целия ден, без хляб, но както пишеш с "пълна шепа фиде"!
    Поздрави и от мен на мама и тати, за чудесната реколта, която са отгледали!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ина :)
      С такава гъста супа на кой му трябва хляб :)
      Аз днес открих, че със заквасена сметана много ми харесва.

      Изтриване
  10. Ама как ще изкорени черитата бе,Пепи,той не знае ли за твоите кулинарни страсти и че хората маса пари дават за шепа черита?За жълтите също не е прав,много ги обичам и аз!
    Цялата колекция от сортове е страхотна и най-важното-изисква много грижи,така че моите поздравления за родителите ти и за теб,както винаги,че сготви и снима така красиво тази толкова любима и за мен супа!
    На тати доматите,колкото им се старае,точно са на топло,заветно място и прегарят.Сянка им прави,какво ли не майстори,е няма полза.
    Добре,че на село имаме от кого да се компенсираме.
    Този тъмно зеления босилек ти е класически,нали?
    Прегръдка изпращам сърдечна и ти пожелавам един усмихнат петък,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, хората дават, но на тях не им влизат в работата :) само дето ги поливат.
      Сянка не трябва да им прави, Роси, проветриво трябва да е мястото, където ги сади. Но щом няма - колкото изкарате, все са от полза.
      Босилека е класическия салатен, да. Видях една леха на съседка в село с разсад и пратих мама за някое коренче :) а тя се върна с един наръч. Сега обрах листата и ги пасирах, във фризера, зимата ще вадя по малко за песто.
      Прегръдка и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Вчера посях останалите семенца от лимоновия, в саксия обаче,ще го чакам да покара :) .

      Успешна нова седмица,другарче мило!

      Изтриване
    3. Благодаря, другарче мило и на теб да е спорна!
      А семена започвам да събирам аз от първия вече, почти готови са.
      Сега ще засея от него, че последния засят тъкмо се беше показал и го погребах - реших да сипя още пръст....

      Изтриване
  11. Уникална реколта, Пепи! Най-вкусни са доматите от мамината градина, разбира се. Изкуши ме с рецептата... Прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Еха, Пепи, тази мамина градина е самото Елдорадо, бе! :))
    Чудни са й доматите, поздравления за нея - за грижите и труда, дали такива прекрасни резултати! На такива се радвахме и у дома, но беше преди време, когато баба ни отглеждаше на село същите. Сега, при свекървата не стават големи, че е в балканско село, а там водата е кът, но има, слава Богу, био-еко продукция.
    И супичката много ми харесва, мила - любима ми е, много! Знаеш колко обичам домати и тази огнено червена чиния ме блазни до немай къде! :) Готвя я винаги и само с фиде - така ми харесва (то сам аз я обичам, де) и без кисело мляко - натурално доматена, но с бучка масло накрая, за по-нежен вкус. :)
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, моето село също е балканско :)и поливат с вода от чешмата. Няма друг извор. Но мястото е проветриво и затова стават летните зеленчуци. Вечер там спим с одеалата.
      Следващия път непременно ще сложа бучка масло, много ти благодаря за подсказването.
      А за мен супата е супа, само с фиде :) и много жалко, че половинЪт не е на това мнение.
      Поздрави и на теб и прохладен уикенд!

      Изтриване
    2. Да, права си че някои зеленчуци обичат проветриво място, това знам и аз от баба, най-вече пиперът. Обаче нашето балканско село(балканско е, но не спим с одеяла) е така да се каже на скала и на 100 метра сондажи не са извадили и капка. Та, водата е и "под режим" лятото при нас, че всички поливат от тръбопровода, къпят се по-често и за какво ли още не я ползват в летните жеги. Проблема ни е голям, но се надяваме да се реши в близките години с още една помпена станция. Ако не сега, поне когато остареем и идем там. А някога колко вода се стичаше от балкана, влачеше чак камъни и до всеки двор достигаше по едни големи вади. Ама... беше!
      Пак се разбъбрих :) Дойдох да ти кажа, че не удържах и сготвих доматена супа, в малка тенджерка, колкото за "едно коте", т.е. само за мен си и се нагостих великолепно. Благодаря за подстрекателството, Пепи! Доматената супа е еликсир за душата и небцето!

      Изтриване
  13. Страхотия е градината, Пеп! Поздравления за родителите ти!
    И супичката е много добра и мисля утре да я пробвам :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори :) да ти е сладко!
      Хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  14. Пепи, и ние обичаме доматена супа-аз я научих от свекърва ми.Дори вчера си сготвих,че лятото си отива ,аз доматена супа не бях правила.А майка ми същото каза по повод доматите,но за черитата-не ми трябват-аз обаче ги обрах всичките и направих сушени.Много са нежни тези големите домати-само малко да се докоснат и много бързо се развалят.Поздрави на родителите ти-много труд хвърлят хората за градините си-като гледам и моите родители са същите....
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз едва в края на лятото се наканих тази година, Живе. Имам си гостенчета ,които не и се радват, и *а да не ги затормозявам тях..... хайде пак направя друга супа.
      Наистина са нежни доматите - толкова внимателно ги откъсвам, нареждам и докато се прибере тук - пак имат натъртено.
      Живи и здрави да са ни родителите!
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  15. Пепчо, богата реколта!
    Направо се смях от сърце като сравних с ашата- три бебета доматчета;) Явно от всеки доматяр не става- минавам твърдо на зелен боб;)
    Много хубава супа, пък и толкова био и еко- как да не ти завиди човек;(
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще стане, Мъхче,постоянство ти трябва :) и обработваема площ.
      Много хубава седмица на теб пожелавам!

      Изтриване
  16. Здравейте ! Чета с интерес редовно всичко което публикувате...Вдъхновявам се и се включвам с ентусиазъм
    ! Благодаря за предложенията ! Да сте жива и здрава и все така заредена с вкусни и интересни идеи !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много Ви благодаря за хубавите думи! Жива и здрава да сте и вие и се радвам, че ви вдъхвновявам :)
      Поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  17. Pep4o, тази бърза доматена супа е наслада за небцето! С интерес следя публикациите Ви, не само за вкусните и бързи за изпълнение рецепти, но и за прекрасните и остроумни коментари. Възхищавам се на реколтата домати - разнообразни като сортове, отлични като външен вид.За това, че са вкусни съм сигурна! Прекрасно е, че си имате МАМА, да съветва, да помага, да се радва заедно с Вас на прекрасната градина! Да е жива и здрава МАМА!
    Супичката е супер, а аз се глезя като добавям 2 супени лъжици сметана. И винаги казвам откъде е рецептата, даже и да не ме питат :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз с кисело мляко си я хапвам, но виж, ще го сменя със сметанка :)
      Снежи, благодаря ти за поздравите! Мама винаги е съкровище и трябва да се цени. Да са ни живи и здрави!
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  18. И ние тази година имаме прекрасни домати, огромни, розови и много месести. Никога не бях опитвала доматена супа, въпреки че отглеждаме домати откакто се помня. Често Ви чета блога, когато търся кулинарни вдъхновения и попадайки на тази рецепта реших да опитам :) Получи се превъзходна супа, избрах варианта да я пасирам, направих чудни крутони. Хареса се ба всички - благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че намирате вдъхновение от тук :) И огромни извинения, че едва сега отговарям на коментара Ви, не бях го видяла.
      Поздрави и заповядайте отново :)

      Изтриване
  19. Сега реших да направя супичката рецептата изглежда страшно апетитно но само не разбрах колко вода

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. малко късничко виждам въпроса :) но се надявам да сте прочели отново рецептата - там пише - около 1,2л вода :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...