26 август 2015 г.
Шницел върху канапе от картофи и патладжани
Още една рецепта от приятелски блог :) Но тъй като в нея има прилично количество смляно месо, приготвянето и не само не отлагах с години (както предния сладкиш), ами я приготвям поне веднъж месечно, откакто Роси я показа. Благодаря ти, другарче мило! С разнообразното канапе от картофи, или патладжани се харесва на всички у дома!
Много удобно при тази рецепта ми е предварителното подготвяне на продуктите - от предната вечер сварявам картофи, изпичам патладжан на шайби във фурната и осмесвам каймата. На следващата вечер само сглобявам шницелите и пека.
Шницели върху канапе от зеленчуци
Продукти за около 6 бр. шницела:
за шницелите:
~700 г. кайма (т.е. смляно месо е най-добре)
1 яйце
1 глава лук
2-3 лъжици галета
1 с.л. кисело мляко с 1 ч.л. сода за хляб
подправки по вкус - сол, кимион, черен пипер, магданоз
за канапето:
2 патладжана
2 картофа
и още:
2-3 лъжици галета
3-4 домата
1 глава лук
~ 300г кашкавал
риган/чубрица/босилек
Приготвяне:
* Каймата се омесва с останалите продукти и оставя в хладилника да почива (24 ч. при мен, както писах) .
* Патладжанът се нарязва на шайби, дебели ~ 1,5 см, посолява и оставя да се отцеди за 50-60 мин.
* Измиват се, подсушават и намасляват (с олио или зехтин).
* Пекат се във фурната, на 200* за 10-15 мин. върху хартия за печене.
* Картофите се белят и варят ц цели за около 10-15 мин. в подсолена вода - трябва да останат твърди, не да се разваряват. Отцеждат се веднага от водата, охлаждат и нарязват на шайби с дебелина ок 1см.
* Подреждат се по 6 шайби - или само патладжан, или само картофи, или смесено - зависи кой какви зеленчуци обича. У нас на единия любимец правя само с картофи, а на мен - само с патладжани. На останалите - смесени.
* Поръсват се с малко мазнина.
* Взема се от каймата една шепа и се разстила на дланта. Обръща се върху зеленчуците - големината на дланта е долу-горе колкото канапето от зеленчуци. Ако трябва - прибавя се още малко кайма, да покрие зеленчуците.
* Поръсва се галета. По същия начин се оформят и останалите шницели.
* Пекат се в предварително загрята на 200* фурна за около 30 мин.
* Тавата се изважда. Върху шницелите се нареждат тънки филии домати, резен лук по желание , поръсва се с подправки и отново връща в горещата фурна.
* Запичат се за около 7-10 мин и отново :) тавата се изважда. Върху доматите се разпределя едро настъргания кашкавал и тавата се връща във фурната, в горната и част, близо до горния реотан, а фурната вече се изключва.
* След 5-6 мин. кашкавала е готов, разтопен, а чиниите трябва да са приготвени за сервиране :)
Гарнитурата е още зеленчуци по избор - пресни, или кисели краставици, както пожелаха у нас, посред лято.
Да ви е сладко! упс, соленко
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Вкусотия и половина!
ОтговорИзтриванеи много бързо за работещи мами :)
ИзтриванеМного обичам така основно и гарнитурка да се приготвят заедно - по-малко висене пред печката и по-малко съдове за миене ;)
ОтговорИзтриванеГоляма вкусотия, Пепи!
Ама не може все пред печката да се виси пък, нали :)
ИзтриванеИ да, съдовете за миене са съвсем малко :)
Пак обра точките с тази вкуснотия,Пепи!Благодаря за рецептата и чудесен ден ти желая!Твоя фенка Даниела.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да направиш и да споделиш дали са ти харесали :)
ИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни и на теб!
Голяма,голяма прегръдка имаш от мен,скъпа!
ОтговорИзтриванеСупер си обогатила рецептата и както винаги е поднесена толкова апетитно,че сега ще отида да си утоля глада,който ми предизвикаха снимките ти!
Най-сърдечно благодаря за доверието,знаеш колко се радвам,когато споделяме общи вкусове!
Да ви е сладко на цялото семейство!
Много ползотворни събота и неделя,мила!