Миналата седмица ми подариха гърненца със заръката да направя нещо, което да снимам в тях (благодаря!). Обстоятелствата в последните дни сами решиха какво да бъде :). От 10 дни поне обещавам на човеците да вадим машината за сладолед, преди да е настъпила есента; в петък почивах и си изварих консерви кондензирано подсладено мляко на дулсе де лече; забърсах от пазара боровинки за замразяване за сладкиши разни. И гърненцата бяха обречени на сладоледена фотосесия.
Получи се страхотен сметанов сладолед с боровинки и карамелизирано мляко.
Продукти:
500 мл сладкарска сметана
1/2 кутия (200г ) дулсе де лече /сгущенка, сладко от мляко, карамелизирано кондензирано мляко***
300г боровинки
2 белтъка
2 с.л. захар
Приготвяне:
***Започвам с карамелизираното мляко/дулсе де лече (ако не намерите готово)
* Затворените консерви подсладено кондензирано мляко (ползвам на Pilos от Lidl 2-3 броя изварявам наведнъж) се слагат в тенджера с вода на котлона. Водата трябва да покрива консервите -поне 3-4 пръста. Млякото се вари в продължение на 2,5 часа на умерен огън - В момента, в който заври, степента на котлона се намалява на слабо - да ври тихо. Следи се да не изври водата, но при такова тихо кипене не извира . Ако все пак намали - допълва се с гореща вода, за да може да продължи варенето.
След като отмине времето, консервата се оставя във водата, докато се охлади.
Изважда се да се охлади напълно и .... на следващия ден поне се ползва.
* В дълбока купа, на водна баня до 80-90*(водата не трябва да завира), се разбиват белтъците до пяна.
* Увеличава се степента на миксера и се прибавя захарта. Разбива се около 10 мин. - белтъците увеличават обема си и сместа се втвърдява. Не става съвсем твърда като за целувки, но не е и течна.
* Карамелизираното мляко се разрежда по малко със сметана и бърка, за да не оставаj топчета.
* Боровинките се намачкват (с пресата за картофи е удобно, боровинките се намачкват, но не до каша, а грубо, за да се усещат парченца от тях в сладоледа.)
* Всичко се обърква внимателно в купа с лъжица - не се разбива с миксер.
* Сместа се замразява - или в машина за сладолед ( охлажда за час, преди да се постави в машината, която да ни направи сладоледа), или се изсипва в студена метална купа, която се поставя във фризера, за да замръзва, но на всеки 15-20 мин. се изважда и разбърква, за да не се получават едри кристали. Това упражнение - за около 2,5 - 3 часа.
Чуден!
ОтговорИзтриванеПрекрасен!
Имам консерва с дулседе лече, но нямам машина за сладолед.
Така и не се наканих да си купя...
Слагай в обикновена купе да замръзва. При нас бездруго като е повече, прибирам част от него в купата на машината и във фризера, ако оживее :)
ИзтриванеОх, и гърненцата са фантастични :)
ОтговорИзтриваненали :))) Сега ми се ще още, имам и други идеи за тях
ИзтриванеПрекрасен сладолед, Пепи! Аз като голяма почитателка на сладоледа си грабвам цяло гърненце :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихната седница! :)
Грабвай, Хриси, да ти е сладко :)
ИзтриванеПепи, с тези белтъци в сладоледа ме върна към спомените за яйчен сладолед от детството ....
ОтговорИзтриванеда, нали :) Щях да правя Англез за основа, но се сетих, че преди години много често правех сладоледа с белтъци само към сметаната.
ИзтриванеНяма да ми стигне гърненце от това блаженство... Чудесен е сладоледът, Пепи, чудесен!
ОтговорИзтриванеДа ви е много сладко, сигурна съм, че е. :)
А гърненцта са супер!
Успешна седмица!
те събират доста тези гърненца, Гери :)
ИзтриванеХубава седмица и почивка на теб!
Голямо изкушение, Пепи -
ОтговорИзтриванемного аромат, фин вкус и чудесна идея за гърненцата...
Благодаря, поздрави и усмихнато лято!
Благодаря, Дианка :) Хубав и слънчев август и на теб да е :)
ИзтриванеПепчо страхотно изглежда-и на външен вид и като аранжировка, и невероятно вкусен- с тези боровинки ! Поздрави Диана
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) Следващото приложение на гърненцата ще бъде за солено :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ни в клин ни в ръкав ,на фона на сладоледено -боровинковата в гърненце натъкмена вкусотия ,имам питане - мога ли да замразя във фризера /-30/ пържен патладжан с доматен сок /готово ядене . Четох из нета но по добре майстора да каже . Благодаря предварително .Росица
ОтговорИзтриванеНи в клин ни в ръкав ,на фона на сладоледено -боровинковата в гърненце натъкмена вкусотия ,имам питане - мога ли да замразя във фризера /-30/ пържен патладжан с доматен сок /готово ядене . Четох из нета но по добре майстора да каже . Благодаря предварително .Росица
ОтговорИзтриванеМожеш, но имай предвид, че ще бъде малко по-мек, когато се размрази. Не че е от значение, той патладжана в соса така или иначе си омеква. Размразявай на стайна температура. А ако имаш възможност, най-добре замрази соса и патладжана поотделно, защото соса винаги ще ти пусне вода при зармразяването, която ще разводни и патладжана, а ако е отделно соса - ще го отцедиш и тогава прибавиш към патладжана.
ИзтриванеЧудни гърненца, нейде ми се намираше едно, но ползвах за саксийка:)
ОтговорИзтриванеСладоледа също изглежда вкусен и трябва да се наканя да направя, че не съм досега.
Машина нямам, не сме много сладоледолюбители, но в жегата може.
Обаче вчера от пазара не купих боровинки, бях се натоварила с други неща.
Ще се разходя пак обаче.
Хареса ми, че не са сурови белтъците.
А сладоледа много леден ли се получава така, т.е. на кристали, които не обичам, като в едновремешните сладоледи или като купените, качествени, по-мазен?
кой за каквото му дойде отвътре, нали Веси :)
ИзтриванеДа си купиш боровинки, че ще мине сезона. КАто не обича сладолед - за торта може.
А сладоледа не е леден - при толкова количество сметана, при това хубава, животинска, няма как да стане на кристали. Моята машина го бърка и замразява и ние започваме да го ядем още докато е кремообразен, трудно стига до там, до замразяването.
Чудни са гърненцата,Пепи и много симпатични и фотогенични,да са ти честити и винаги пълни с нещо вкусно!
ОтговорИзтриванеСладоледът обещава да е също прекрасен и много свеж!
Кадрите са много примамливи!
Сърдечна прегръдка,другарче мило и хубаво утре да е!
Благодаря ти, другарче мило! Поздрави и на теб и спорна нова седмица!
ИзтриванеСтрахотен! Скрий едно гърненце:)
ОтговорИзтриванекрила съм две. Но са празни
Изтриване