Леко залитване към
китайската кухня от моя страна. Одобрено от любимците пак.
По Фиеста ТВ отдавна
гледам двама големи готвачи-китайци с каква лекота готвят, наблягайки на
пърженото, но в крайна сметка се вижда, че те пържат всичко за бързо, на много
силен огън и за кратко време и обясняват, че по този начин пърженото не е
вредно. Според тях всъщност тази рецепта е от съчуанската кухня. Не че ги разбирам и двете.
Аз
пък не избягвам съвсем пърженото. Когато може. Важно е да не се
прекалява.
В
последните месеци изгледах на един дъх много свеж руски сериал -
"Последният Магикян" за добродушен арменец, малко над моята
възраст, веселяк, ревнив баща на дъщеря, която взе, че му доведе руснак за зет.
И тук идва нишката на сериала и китайската
кухня - сватята
на Каренчик обичаше да готви, имаше си собствен кулинарен блог и записваше
клипчета с рецепти (а под секрет сватът-руснак имаше специален килер (пълен)
за напитките около 60кв.м. Там някъде въпросната дама беше
публикувала клипче за "Курица Гун бао", което име ме
спечели и
реших, че ще набавя различните продукти и ще го правя при първа възможност.
Подобно свинско готвеше майстор Мин Сай, което така и не записах, но пък у дома
пилешкото винаги е с предимство.
Не
намерих сечуанския пипер - пипер, на който се използват чушките на семената, не
самите зрънца. Според описанията, те са с аромат на лимон и могат да бъдат
заменени от пипер меланж, както и аз направих. Фъстъчено масло съвсем не търсих
- приготвих пилето със слънчогледово и сусамово олио. Последното освен полезно
е и много ароматно. Всъщност на мен само то ми трябваше, тъй като заради сушито
имам оризов оцет в шкафа. Това е - различните, нетипични за всяка бг кухня
продукти - фъстъчено и сусамово олио и оризов оцет ги има в Лидъл и в Кауфланд
И след като обясних кое
ме провокира да сготвя това пикантно пилешко със звучно име Гун бао дзи дзин , ще споделя,
че се готви буквално за 6-7 минути, при предварителни още толкова минути
подготовка, а ако имате и уок тиган, или поне голям, широк, в който месото няма
да се смачква, а ще се пържи - става още по-добре, лесно и бързо.
Натриевия глутамат от рецептата, която следвах (има и клипче там) го пропуснах
- за мен този "препарат" подобрява вкуса на нещо не толкова добре
приготвено и
е излишен.
Нещото, което ще променя още следващия път - ще сложа фъстъците
предварително запечени. Яла съм месо с фъстъци в китайския и бяха хрупкави; тук
са си пържени, но не са хрупкави. Нищо, че младите хора и така харесаха. (ПП: Вече го правих няколко пъти с печените фъстъци, добавени в края на готвенето. Определено това е по-добър вариант)
Пилето не е люто. Чушките са разпецени и почистени от семето и когато се яде, единствено те налютяват леко. Затова писах в името, че е пикантно; не люто.
Продукти:
300 г бяло пилешко месо
1 белтък и 1 с.л.
царевично нишесте
щипка сол
ок. 100 г белени
фъстъци
бялата част на 6-7
стръка пресен лук
5-6 лъжици олио
(фъстъчено трябваше да бъде)
5-6 люти чушлета
3-4 скилидки
чесън
парче джинджифил,
колкото кутре
1 сладка червена
чушка
1 с.л. царевично
нишесте
3 с.л. светъл соев
сос
3 с.л. бяло вино
1 с.л. кафява
захар
2 с.л. оризов
оцет
2 с.л. сусамово
олио
1 лъжица белен сусам
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на хапки с еднаква
големина.
* Белтъкът се разбива с вилица с щипка сол и нишестето и с тази
смес се заливат пилешките хапки; разбъркват се и оставят за 30 мин. да починат
в хладилник.
* Лукът се нарязва на парчета около 2 см (по диагонал ).
* Лютите чушлета се разполовяват се почистват от семките. Ако
чушлетата са големи - могат да се нарежат на парчета.
* Олиото се сгорещява в тигана и в него запържват фъстъците за 2
мин; изваждат се в чиния. !!! Тук ще напомня, както горе писах, че при мен остава прибавянето на фъстъците в печен вид, в края на готвенето.
* В същото олио се запържват пилешките хапки, докато се
позачервят от всички страни - за около 3-4 мин. Изваждат се в чинията при
фъстъците.
* В мазнината се запържват смачканите скилидки
чесън, нарязаното парче джинджифил, нарязаната на тънки ивици чушка, лука
и лютите чушлета - за около 2 мин.
* Нишестето, соевия сос, виното, оцета и захарта, заедно с
две-три лъжици вода се разбъркват, докато се разтвори захарта. .
* В тигана се връщат пилешките хапки.
* Соса с нишестето, който вече приготвихме се прибавя в тигана -
но не директно върху хапките, а по края на тигана и се разбърква ...... за
около 2 мин, докато този сос се сгъсти и всички хапки се покрият с него :) като
глазура.
* Прибавят се фъстъците, сусамовото олио, разбърква и веднага се
разпределя в две чинии.
* Поръсва се с беления сусам - сега тук ще вметна, че според майстор Мин сай, по съчуански, сусама не е запечен предварително. Нещо, което тук правим редовно, когато поръсваме готово ястие, или салати и предястия - със запечени ядки.
Брей, че завъртяно го каза!:) Пепи, сигурно съм крейзи, обаче го искам на закуска!:))) Великолепно е! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКолкото е завъртяно - толкова е вкусно, Кате :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Чудно е, Пепи!
ОтговорИзтриванеСамо фъстъците бих пропуснала аз, защото не са ми много любими.
Иначе ще го хапна с кеф!
пропусни ги, Ил, но го направи :)
ИзтриванеЛеле, ама ти си знаела и чужди езизи, а?:) Разкошно е, Пепи!
ОтговорИзтриванеоуу да, щом стане въпрос за храна :)
ИзтриванеИ сериали с кулинарни блогъри намери значи :) .
ОтговорИзтриванеСтрахотно сочно и вкусно ми изглежда това пилешко,Пепи,ще опитам със соса,но без лютото (заради моите хора) и без фъстъците (заради мен,не съм им особен фен).Гледам,че се приготвя експресно,а и така панирано в белтък пилешкото сигурно остава много сочно,ще опитам обезателно!
Сърдечна прегръдка от мен,мило другарче с пожелание за щастливо посрещане на коледните празници!
Да, Роси, без фъстъците също ще е достатъчно вкусно. И като за теб - експресно приготвяно :)
ИзтриванеСърдечна прегръдка и за теб, другарче мило!
Брей, и сериали намираш време да гледаш:)
ОтговорИзтриванеМного вкусно пиле!
Веси, нали съм ти казвала, че има ли желание човек - намира време :)
ИзтриванеДа сготвиш пилето, вкусно е!
Намира, намира, колко да намира - 24 часа в деня, не повече:)) - за кое по-напред:))
Изтриване