19 февруари 2016 г.

Кисело зеле със свинско месо

На киселото зеле, готвено с месо  отдавна се обясних в любов :smile1: 
И у нас всички, без младежа го обичат. И си го готвех по един и същ начин - този, отричайки прибавянето на праз и подправки  в зелето, докато се готви.
Е, аз и сега се заричам никога да не сложа дафинов лист в кисело зеле, защото го опитвах и никак не ми харесва така.
Обаче от известно време,  на едни 150 км. от нас хапваме кисело зеле, сготвено от златните ръце на баба на едното ни девойче и много, ама много ни харесва така. С малко помощ от приятел и няколко опита у нас, мога да се похваля, че вече няколко пъти му се радваме на този нов вкус и май така ще се готви и занапред. Е, клонката сминдух  остава :) само мама да не забрави да сее сминдуха тази година :)


Продукти (за едни прилични 7-8 порции) 
1 голяма кисела зелка
1 голям стрък праз (30-40 см)
~1,2 кг свинско месо
1 парче наденица - по възможност кървавица***
1 чаша от ок.80 мл ориз
още една такава чаша  олио :) и парче сланина - колкото 2-3 кибритени кутии

по 1чл. едро смлени кимион и  зърна копър

червен пипер - по желание 

Приготвяне:
* Първо започвам (естествено) от нарязването на зелето. Лесна задача, само да знаете, че аз махам дебелата средна част на всяко лист - хич не ги обичам в сготвеното зеле; твърди са ми.
*  Половината от зелето се поставя в тенджерата. 

* Върху него се поставя нарязания на дребно стрък праз-лук. 
* Следващия пласт е месото, а най-отгоре се покрива с втората половина от нарязаното зеле. 
* Наливат се 2 чаши (по 200 мл) зелев сок , 2 чаши чиста чешмяна вода и ориото.  Най-отгоре се поставят парчетата сланина и съдът със зелето се поставя да се готви - дали тенджерата на котлона, или във фурната - под капак да бъде. 
* Когато заври се намалява - котлона, или фурната - толкова, че то да къкри слабо. Котлона на 1/4 степен от мощностите, а фурната - на 160*. 
* За около  час и половина след завирането, месото е готово - сварено. Както на горната снимка се вижда - месото, което е джоланчета обезкостени и срязани само на две са се поразпаднали. 
* Отхлупва се капакът, прибавя се ориза, подправките, ако ще има червен пипер - тук е момента да се добави и той. И една люта чушка.   Пак по желание. И разбира се - надениците. Затваря се отново с капака и се готви още 30 мин. 
Ние зеле без ориз не харесваме, а за тези 30 мин. оризът добре се сварява. 

* Разбърква се всичкото сготвено зеле в теджерата и оставя за още 10 мин. на изключен котлон, или фурна, да си отдъхне от дългата подготовка за вечерята :)

Съвсем по желание, или според наличието на време, много вкусно се получава, когато се прехвърли в тава и запече във фурната. Както е видно от долната снимка, с приготвената за сауната тава. Но това, ако има време.  Ако си намеря снимка и на изпеченото зеле, ще онагледя :) 




*** Малко са нещата за хапване, които не ни харесват. Затова няма да учудя никого, ако кажа, че сме впечатлени от кървавицата в Пазарджишкия край. И се възползваме всеки път, когато идем във Велинград, да напълня торбичка с този продукт за фризера, от който съвсем свидливо :) слагам само в зелето. Е, ако съм в добро настроение и по парче печена отпускам. 

18 коментара:

  1. Как може младежът да не обича едно от най-вкусните неща на света! :) Умирам си за свинско със зеле. И всякакви варианти приветствам. Пък и щом ти си го сготвила, направо две порции ще си поръчам, Пепи. :)
    Прегръдки и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. интересното е, че сарми яде, но готвено зеле не ще. В мноооого редки случаи, само на свинската Коледа.
      Прегръдки и за теб, Гери!

      Изтриване
  2. А! Къде ти е главата чесън в зелето, Пепи? ;)
    И недей се стискай за кървавицата! Една голяма "люлка"(подкова) си иска в тавата за тези 7-8 порции, даже е малко. :) И задължително червен пипер, за да е по Пазарджишки (ако бабата е била местна или поне претопена, трябва червено, мазно зеле да ви е гостила) ;))
    Много е тачена тази гозба и у нас, не можем да минем зимата, без да сме я готвили поне 2 пъти в месеца. Понякога правя легло в тавата и там бухвам едно голямо пиле да се изпече, ако че има заровено над кило свинско отдолу. Става божествено, опитай и така!
    Поздрави от мен и когато наминете пак насам, се обади да ти сготвя и аз едно кисело зеле, че да ме помниш! :)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аааа не, няма чесън. Доказано, проверила съм, няма чесън в тяхното. КАкто и червен пипер. И бабата е поне трето коляно от там :))) И парчето си е точно подкова, те резенчета не продават в магазините :)))) Еххх, де да бях скръндза наистина в някои моменти от живота си :)
      Обаче следващия път може и да сложа едно пиле отгоре, сигурна съм, че няма да има недоволни.
      Пък ако знаеш в последните две години колко често минаваме през твоя град :) ама все тичаме нанякъде. Ще се обадя някой път, живи и здрави, ще се срещнем на по чиния :) или чаша :))
      Прегръдки, Ирме и хубави почивни дни!

      Изтриване
  3. Изглежда чудесно, Пепи! Обожавам го, особено ако е сготвено на свинска смърт:) А дафинов лист не пропускам, но това вече е въпрос на вкус:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. така е, пък и вкусовете знаеш се променят. Току виж след 3 години го публикувам с дафиновия лист :))))

      Изтриване
  4. супер е ... а от как му слагам и по малко ким и един два дафинови листа - по немски, си умираме по него. И никакви кървавици и цървени пипери - не е по нашенски - може да е по пазарджишки (да ме прощава Ирма), ами си ти е супер зелцето и никакво свинско, а само свински гърди ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз по немски правих с патица, Батето :) Ядва се, ама домочадието му се чудеше и реших да не експериментирам в тази насока с тях. Виж, днес пилешка супа днес с дафинов лист правих, която се хареса.
      Свинско шарено - и стискаме ръцете тримцата с Ирма, а :)

      Изтриване
  5. Скоро с добавката на копърово семе и аз правих и ни хареса. А дафинов лист често слагам. Понякога добавям клонка чубрица или съцветие копър. Въобще варианти и вкусове много.Ще пробвам и това предложение. И при всички случаи накрая запечено! :)
    Прегръдка, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Инче :) Опита си е опит всеки твой съвет е ценен. Та ще пробваме и ние и другите, живи и здрави напред през годините.
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
    2. Така е, Инче :) Опита си е опит всеки твой съвет е ценен. Та ще пробваме и ние и другите, живи и здрави напред през годините.
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  6. Да си дойдем на думата! Разкош! Поздрави, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Кате :) Зимна класика!
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Пепе,сладкодумнице,така апетитно разказваш,освен че готвиш,че ми се напълни устата :) ,страхотно е зелето,и аз го харесвам с ориз,но никога не съм опитвала и с праз,добре,че сподели!Непременно ще опитаме и този начин,сигурна съм,че ще ни хареса!Е,кървавица няма да има за мое съжаление и за радост на ближните :) .
    Сърдечни поздрави,другарче мило и хубава вечер на семейството!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, пробвай с малко праз, когато се сетиш. Изобщо не се усеща - като пържен праз, или готвен, но вкуса на зелето май наистина е по-добър с него.
      Сърдечни поздрави и на теб, другарче мило!

      Изтриване
  8. Такааа, разбор...:))
    Зеле, свинско, праз, сланина - да.
    Слагам и ми харесва - дафинов лист, чубрица (или и двете, или отделно), черен пипер
    Не съм опитвала - кимион и зърна копър.
    Не обичам - кървавица (бррр, даже мразя), ориз в зелето(освен ако не са сърми(странно:))
    Вода май не слагам:), задушавам си го в собствените сокове.
    Май колкото къщи, толкова зелеТА:))
    А сминдуха в зелето ли слагаш не разбрах, Пеп?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в зелето, Веси, преди години го научих от Ели Драгомирова и до сега все слагах. Но миналото лято мама решила да не сее, защото сме имали шарена сол.
      Ама наистина е така - колкото къщи, толкова и кисело зеле :)

      Изтриване
  9. Писах, писах, любовно писмо ти написах, но преди да го изпратя нещо стана :D
    Дубъл 2
    Блогът ти ми е като рецептурник, първо в него търся рецепта. Не се налага да преглеждам друго място. Винаги намирам каквото ми трябва. Имаш една рецепта за баница, към която тая изключително топли чувства. Но този път работата стана по обратния път. Видях рецептата и реших гозбата.
    Нямахме кървавица, но и така не остана зрънце ориз в тавата.
    Празът определено дава друг вкус, който много ни хареса.
    Но си му сложих дафиново листче и щедро червен пипер, че и лют сложих малко. И двете/трите за сметка на копъра.
    Така си го обичаме или аз ги карам да обичат, защото обожавам да редя бурканчета като в казарма и да подправям де що сготвя.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...