23 април 2016 г.

Постни зелеви сарми с боб и ориз



      Имало едно време.......едни хора в Златна Добруджа, които обработвали плодородните си земи и  отглеждали много зърно и боб, които достигали и отсам Балкана и ние, южняците, се радвахме на  вкусни и бързо увиращите зрели зърна фасул. После  живота се променил, предприемчиви търговци предпочитаха да ни продават китайски, египетски и какъв ли не по народност боб, много от който трябваше да губиш ден, да го свариш. Така родителите мили се принудиха да започнат да ни отглеждат и боб :) който беше като оня от Добруджата – благ и вкусен. И поне аз за известно време забравих да купувам боб.
      Имало обаче едни други  предприемчиви хора, които през последните години са заложили отново на златните Добруджански земи и възродили българското производство на зрял фасул. Тези  дни имах възможността да се убедя сама в качеството му – чисти хубави зърна, много, ама много бързо увиращи и  благи.



           Веднага сложих една чорба от него да се готви, но се сетих и за прибраните пакети зелеви листа във фризера, с които – така и така сме време на пости – мога да дам своя дан към постните рецепти за този сезон. Всъщност сега може да си ги приготвяте по всяко време, защото „предприемчивите” :) домакини са си прибрали зелеви листа във фризера, а за всички останали се продават буркани с листа във всеки супермаркет. 
      И да – да внимавате с варенето :)  След смяната на водата  зърната боб омекнаха точно за 40 минути. Горещо препоръчвам да опитате тази марка на Крина, ако все още не сте.


  
Постни сарми от кисело зеле с бял боб и ориз

Продукти:
250 г зрял фасул (тук е боб Имало едно време на Крина)
150 г ориз
2 парчета праз лук – по около педя :)
3  сушени червени чушки (сладки, люта – по желание)
2 моркова
листата от една кисела зелка (12-16 листа)
джоджен, сол
~100 мл олио
1 ч.ч. зелева чорба (ако нямате – щипка-две лимонтозу във водата)



Приготвяне:
* Бобът се залива със студена вода и оставя да се накисве за 10-12 ч.
* Сменя се водата, измива се боба, залива се с чиста студена вода и поставя на котлона да се вари. Когато започва да завира се появява пяната, която се обира с лъжица.
* Оставя се така да поври 15 мин., след които му се сменя водата  с чиста и отново поставя да се вари на котлона – когато заври степента на котлона се намалява на ниска, за да къкри тихо.
* Вари се около 35-40 мин. – до омекването му, опитайте зърната.
* Отцеждат се зърната боб, но се запазва 1 ч.ч. от водата, в която са варени.
* Смесват се с измития ориз, ситно нарязания праз, подправките, олиото, настърганите моркови и стритите с ръка сушени чушки – дори и да останат по-едри парченца, не е проблем, защото са много приятни да се усещат в сармите :)
* Зелевите листа се разрязват на 3 или 4 – завис от големината им.  Да не бъдат по-големи от нежна женска длан :)
* Поставя се по 1 препълнена супена лъжица от плънката и завива на стегнато вързопче.
* Нареждат се в тавата/или съда за печене, налива се зелевата чорба, 1 ч.ч. чиста вода  и отделената бобена вода.
* Тавата се „затваря” плътно с фолио и поставя във фурната – първо за 30 мин на 200*, след което градусите се намаляват на 160* и оставя така около час и половина да се сготвят  постните сарми с боб и ориз.



10 коментара:

  1. Е, нали боб и ориз не се комбинират? "Не се сърди човече"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определени начини на хранене - може би. Но за човек, който е израснал с боб с ориз плакия е нормално. Сигурно не само за мен, защото сега като си потърсих плакията се оказа, че доста печен боб с ориз има :) Както и пълнените чушки с боб и ориз по Коледа. Вкусове разни :)
      Картофи с ориз май също не може, но у приятелка е любимата манджа пък :)
      КАто заговорихме за картофите :) да не забравяме, че в този блог ги ядем най-редовно с месо.
      Поздрави, човече :)

      Изтриване
  2. Е тъкмо да кажа, че си много открехната още да имаш зелеви листа, ти пък фризера си натъпкала- умница :)
    В този вариант аз лично не съм пробвала, но винаги мога, нали?
    А що си мисля, че на половината им етикети пише, че не са БГ или ги бъркам? Ако бъркам, моля за извинение, но преди време се бях запънала да си купя български боб от супермаркета и нито една фирма не предлагаше такъв. Бях шокирана.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и повече от половината да са, Мъхче :) Аз само за този отговарям, защото пише гарантирано, че е произведен в Добруджа и Плевенско. И наистина е точно като маминия - през толкова дрънчащи съм минала, че оценявам хубавия боб. Иначе със сигурност ще имат други продукти, които са вносни с тяхната марка, разнообразието е голямо, едва ли само в БГ произвеждат (то пък и тук толкова е свито производството.... Готвиш ли боб - непременно си вземи пакет от този да пробваш. Видях, че и Веси е много доволна.
      ПП: За листата не ме мисли :) не само във фризера има още пакет, но и буркани със зелев лист имам при мама :)

      Изтриване
  3. Супер апетитни сарми,Пепи,харесва ми плънката им,още повече щом похвали този боб като качествен и че не дрънчи,добре си му намерила превъплъщение освен на класическата бобена гозба.Бодвам си едничка с удоволствие и продължавам напред,че ме чака козуначена гледка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, препоръчвам го този боб, наистина бързо увира.
      Бодвай си и хапвай една виртуална :))

      Изтриване
  4. Пеп, ех, дано този боб да е добър, защото съм купувала на Крина и за нищо не ставаше. От година - две ми се налага да си купувам, иначе и аз като тебе бях, та просто е ужас - каквото и да купя - за нищо не става. Добре, че от старата работа си поръчах, именно от Добруджа, от Добруджански земеделски институт и беше върха. Ще опитам и този.
    Правила съм подобни сарми, има ги в блога, по рецепта на майката на приятелка, много вкусни с кисело - зелеви листа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно този ти го гарантирам, Веси, Имало едно време... за другите им - не мога да кажа. Ще останеш доволна, щом си ценител на хубавия нашенски боб :)

      Изтриване
  5. Доста апетитна и интересна рецепта за сърмички. Тъкмо се чудех как да оползотворя последната зелка, за да не я замразявам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо разтоварване малко с постното, между празниците този месец :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...