15 август 2016 г.

Охлювчета пица


Една идея за по-различно оформяне на  любимата ни пица. Като охлювчета от бутертесто, които често правя за закуска. Бързички за приготвяне, когато тестото е замесено от по-рано :) аз нали си падам по предварителните заготовки :) Тестото ми е любимото, от което правя кифлички, пици и разни тестени закуски  от 15-на вече години.  Както казва една приятелка "Това е тесто,  от което не ти се поти з....ка, докато го месиш".  През последната година дори не го меся аз, а машината.  А  имаш ли доза омесено тесто в хладилника - закуската за два дни поне е готова :) 


Продукти за 2 тави :) с охлювчета:
За тестото:
 ~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части) 
1/2 кубче жива мая - 20 гр. 
~ 50 мл. олио 
по една ч.л. сол и захар 
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето 
За плънката: 
~ 350-400г колбас, пушено месо, салам някакъв (харесва ми да слагам някакъв луканков към меките колбаси, или филета, защото придават пикантен вкус)
~ 200 г кашкавал(и)
3-4 гъби (бланширани замразени са моите) 
риган 

Приготвяне: 
* Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта. Изчаква се 10-15 мин. да се активира 
* Добавят се останалите продукти за тестото и се замесва теко, еластично и нелепнещо тесто, което се покрива със свежо фоли о и кърпа и оставя да втаса, докато удвои обема си. 
* Разделя се на  две топки и всяка се разточва на набрашнен плот на правоъгълна кора с дебелина 3-4 мм. (ако ги искате с повече тесто, което да е по-пухкаво, разточете с дебелина 6-7 мм)
* Намазва се с доматения сос,  поръсва се ригана, нарязаните колбаси и настърганите кашкавали. 
* Завивва се на руло - по дългата страна. 
* Реже се на шайби с дебелина 1,5-2см., които се поставят обърнати (слегнали кръгчетата) в тава, застлана с хартия за печене.  Нареждат се на 2-3 см. разстояние, защото ще втасат и ще се надуят. 
* Оставят се да втасат около 30-40 мин и пекат в предварително загрята на 200* фурна.  Ако не ви се чака да втасват - поставете ги в студена фурна и включете на 100* за 15 мин. След което увеличете фурната на 180* и печете, докато се зачервят. 
* Изваждат се и поръсват с тънка струя зехтин.

Това  е то :) Ай
рана готов ли е  wink3


4 коментара:

  1. Страхотни,страхотни и пак страхотни пици,Пепи,по детски забавни и със сигурност фантастично вкусни!Много отдавна не съм ги правила,добре ме подсети!Машинката си е голям помощник,спор няма.Сърдечна прегръдка от мен,другарче мило,с пожелание за вълнуващ завършек на лятото и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Росинко и на теб :) и спорна седмица!
      Хубавото на тези охлювчета е, че плънката може да бъде всяка любима - както с месо :) така и без месо - със сирене и зеленчуци :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...