16 ноември 2020 г.

Супа от пилешки воденички

       Често съм споделяла, че у нас  почти няма ден, в който да нямаме супа. Колекцята ми супи е тук :) традиционни и не толкова, за ужас на авджи Стоев и крем супи. Супата от воденички е сред разнообразието, която си мислех, че съм публикувала, но явно не бях.  Готвя я като обикновената ни пилешка супа, с тази разлика, че ползвам готов пилешки бульон (правя си и имам във фризера),  тъй като самите воденички не пускат кой знае какъв вкус в бульона и ползвам само чаша от него. Но сварени добре са вкусни (за хората, които обичат карантия), а често към тях прибавям  да се варят и сърца - и двете изискват повече варене - докато вилицата, или ножа, забождани в тях, влизат лесно, без съпротивление.  Разнообразие на пилешката супа и супата от воденички е смесената :) всички, които получават като мен домашни птици знаят това, но дори да си купувате месото, може да купите равни части месо и воденички, плюс някакви кости/гръбнаци от пилета за бульона. 

Продукти за ~6 порции: 
~500-600г воденички 
1 средно голяма червена чушка
1 зелена чушка ( Сиврия най-често използвам)
2 моркова 
резен целина, или 1  малък стрък ***
       или вместо тези зеленчуци 2 с.л. универсална зеленчукова подправка , но ако използвате такава не слагате сол :) 
1 картоф (ок 200г)
парче  праз лук  - около 10 см. 
10-12 стръка магданоз 
80-90 мл олио  
500мл пилешки бульон
сол на вкус :)
2 топки фиде (или 1 и половина, ако не обичате гъста супа)

за застройката
1 яйце 
3 с.л. кисело мляко 
1 ч.л. препечено брашно, или натурално царевично нишесте 

***Целина си купувам на глави, почиствам и нарязвам на шайби. Замразявам и когато ми потрябва за готвене  вадя по 1 или 2. 

Приготвяне
* Воденичките се почистват много добре и измиват - този субпродукт не винаги е добре почистен от ципата и мазнината отвън и често по тях има останали и песъчинки. 
* Поставят се в тенджера с 2 л. вода и варят до омекването им (горе писах за пробата с вилица) 
* Отцеждат се и след като изстинат се нарязват съвсем ситно, а от този бульон се запазва 1 чаша. 
* През това време се подготвят зеленчуците - измитите и почистени чушки и  моркови се нарязват съвсем ситно заедно с парчето праз лук. (за по-мързеливо и по-наситен жълт цвят на супата често настъргвам морковите на ситно ренде)
* Слагат се в мазнината да се задушат (под капак) заедно с 2-3 лъжици вода - така зеленчукът не се пържи, а се задушава, за да може морковите да си пуснат цвета. 
* Когато останат на мазнина  се налива бульонът, бульонът от варенето на воденичките и още 0,5 л. вода. 
* Картофът се мие, бели, пак  мие :) , нарязва съвсем дребно и прибавя в супата, заедно с нарязаните през това време воденички. 
* Така се вари, докато омекнат картофите. 
* Прибавят се ситно нарязания магданоз и  едро начупеното фиде и вари още 3-4-5 мин (според указанието на пакета, но на Misko, което ползвам му трябва точно толкова - докато супата изстива, то набъбва още малко).
* През това време се приготвя застройката - яйцата се разбиват с млякото и брашното. 
* Супата се отмества от котлона и по черпак от нея се прибавя  към застройката, при непрекъснато разбъркване, докато сместа със застройката се утрои - или температурите се уеднаквят :) 
* Връща се в тенджерата със супата, отново с разбъркване. 

Ако обичате магданоза свеж, може да го прибавите след застройката :) но аз го слагам малко да се свари (заедно с фидето), защото не го обичам в свеж вид (както знаят висчки редовно четящи и ползващи рецептите ми ) innocent

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 

2 коментара:

  1. На мен ми харесва, за ужас на Росен, който не е по воденичките, а и по крем супите, като Мишо:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мишо имаше период, в който изобщо не ядеше субпродукти. Но слава богу, разбра ,че проблемът от тях идва при големите изяждани количества :) и сега чат-пат си хапваме.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...