21 септември 2021 г.

Тарт с карамелизиран лук

        Появата на  тази рецепта започна от поредното предизвикателство във ФБ кулинарна група  - приготвяне на рецепта по филм с кулинарна тема. Темата миналата седмица бе Шрек и тарт с карамелизиран лук.  Очаквайте тук и  Бьоф Бургиньнон от предно предизвикателство, която приготвих по рецептата на Джулия Чайлд. 
        Още като видях темата на предизвикателството, реших, че този път ще се включа. От времето, когато бях луднала по карамелизирания лук и лучените супи, правих тарти с него, пици, фокачи и тарталети и се зарадвах, че имам повод да си направя. Трябваше да бъде тарт с карамелизиран лук и гъби, но при мен се преобрази с прошуто.
   7 дни подготвяне и приготвяне, 10 мин презентация и след 3 мин е история.
Ден първи - късмет, на зеленчуковия магазин има балучка (мислех с шалот, но балучката винаги печели.), значи на следващия почивен ще правя.
Ден втори и трети, вертигото ми провали плановете. Два дни пазих неотстъпно леглото.
Ден четвърти - малко по-добре ми е и беля чиния лукчета. Авджи Стоев обаче реши да ме отмени с готвенето Simple Smile о, каква изненада, извън печенето на скара.... и нарязал почистените лукчета за каймата.
Ден пети - беля си лукчета пак, но децата ще си идват и ги прибирам в торба и хладилник и се събирам да приготвя супа за бебка и крилца за нас. И утре е ден; те също обичат карамелизиран лук. И гъби, които да оберат от тарта, защото аз не обичам.
Ден шести - Да, но те отиват на вечерна сватба, как ли няма да готвя за мен си, като можем да излезем навън с Мишо и Миша. А лукчетата пак почти дадоха фирА към салата
Ден седми -изпратих ги и направих Simple Smile е, точно сега не мога да меся маслено тесто, или да ходя до Лидъл за тяхното за пай. С бутертесто е. Няма гъби, защото обичам да ги готвя, но не и да ям/все ги пробутвам на другите, но пък има малко прошуто.
Както знаете, балучката са малки лукчета, но сложени цели нямаше да се отворят пластовете. Затова ги срязах и ползвах 2/3 от главичките. Наредих на тиган (с огнеупорна дръжка е) с малко олио и масло. След като започнаха да цвърчат, добавих мааалко бяло вино, соса от нар и задушавах. Когато пак останаха на мазнина, прибавих балсамовия сос, поръсих със захар и отново оставих под капак да се задушат Simple Smile докато започнаха да лепкат по тигана и отново без течност. Изключих котлона и отместих тигана Simple Smile Прибавих още 30г масло.
Прошутото нарязах на тънки ивици, навих на охлювчета и наредих между разредените вече омекнали лукчета. Заедно с тях и резени смокиня. Върху тях малко кефалотири (горгонзолата беше малко и докато чаках да се задушават лукчетата я опитвах с една друга смокиня - от ония големите) Няколко листа салвия/обичам я тази трева. Върху тях поставих листа бутертесто, а краищата му подпъхнах отдолу, към плънката. Намазах с разбитото яйце с лъжица прясно мляко.
Прехвърлих тигана в горната част на загрялата вече на 200* фурна и изпекох, докато се зачерви - около 12-15 мин. Извадих, минах по ръбовете с остър нож за да се отлепи, ако има нещо залепнало от карамеления сос и обърнах на чиния.
Това е  Simple Smile фаца няма (няма и как да има при сос от нар, балсамов сос и карамелизирана захар  Simple Smile) но вкус имаШЕ :heart: :heart_eyes:
И ще направя пак, защото имам още половин кило балучка, но с маслено тесто и горгонзола (или друго сирене с плесен) . А гарнирането с още смокини и сирене е почти задължително :heart: .

Днес рецептата е в обратен ред :) следват

продуктите за 1 тарт с диаметър 26 см.
около 300-400г дребен лук/балучка, шалот, друг -малки главички. Толкова, че като ги срежете на две да се напълни дъното на тигана.
30 мл олио
60г масло + още 30
80 мл сос от нар
30 мл балсамов сос (крем от балсамов оцет е в превод от шишето). Или общо ок 80 мл балсамов оцет с 1 ч.л. захар
50 мл бяло вино
1 ч.л. кафява захар
щипка сол
няколко листа салвия (или друга Ваша любима подправка - мащерка, риган)
бутертесто - малко по-голям лист от диаметъра на тигана. останалото може да намажете с оставащото яйце, поръсите със сирене и изпечете на хапки :)
3-4 листа прошуто
80г кефалотири (както писах, може да го замените с друго, но не и бяло саламурено, или топено сирене :) )
1 яйце, разбито с лъжица прясно мляко.

3 коментара:

  1. :) дълга история има този тарт, само където финалът му много кратък:), ама така е. Карамелизирани лукчета само като прочетох и знаех, че и аз бих "написала" същия бърз завършек:).
    Интересно е било това предизвикателство, много харесвам такива вдъхновения и мотивации. Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубавите неща бързо имат своя край, Кате :) Направи го, ако се сетиш за него пак, наистина е много хубав!
      Прегръдки за теб!

      Изтриване
  2. Фантастичен тарт, по вкуса ми е!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...