5 януари 2023 г.

Лазаня Болонезе с готови кори

 

       Сос/Рагу „Болонезе“ е един от най-популярните сосове за паста в света и както името му подсказва, произхожда от Болоня, Италия. Бавно приготвян, в състава му освен телешко и свинско месо задължителните зеленчуци и подправки са лук, моркови, целина, домати, червено вино, риган и босилек. Целта на бавното варене е сосът да стане гъст и плътен. След това се ползва за приготвянето на лазаня, спагети, талиятели, или друга паста на ленти. Тук не сме в Италия и може да поднесете соса с всякаква паста :) защото самите италианци гарнират с него различните видове паста.

 

       Това е моето предложение за сос Болонезе (Рагу Болонезе), което и друг път съм споделяла, но тук е с лазаня. Би било добре лазанята да е с домашно приготвени кори, защото разликата във вкуса наистина е в полза на домашната паста, но понякога времето наистина не стига..... В много рецепти се препоръчва предварително варене на корите за кратко - аз не го правя, просто си оставям сосовете по-редки (и Болонезето, и бешамеловия) и корите в готовата лазаня са достатъчно сочни :) видимо и по снимката, но това стои перфектно на снимка само, ако е напълно изстинало - от предния ден например :) (различната снимка е от изстиналата вече, документирана от  
Pixels by Duchev ) . Правя я на 3 реда. Ако държите на повече кори и според височината на тавата, може да я направите на 4 и увеличите маааалко плънката. 

     И тъй като се шегувам, че давам непоискани съвети :) ето още един. Когато поставяте пълна тава с ястие във фурната да се пече, сещайте се под тавата да поставите лист алуминиево фолио. Това го правя често и напомням на девойките ми, тъй като има едни манджи, като лазанята, киселото зеле, мусаката, кебапа... които почти винаги изкипявам :) колкото и голяма тава да приготвя - "препълвам" я. А "препълнената" част кипи по дъното на фурната и дими. :anguished:


Продукти (~6 порции, тава с размери ~30/18см):
12 готови кори за лазаня
За сос Болонезе:
500 г.кайма (смляно месо е най-добре)
1 кг белени пасирани домати (пресни или консерва)
1 глава лук
150 г. гъби (обикновено печурка, когато имам манатарка, както и днес, слагам по шепичка и от тях)
1 глава лук
1 морков
3-4 скилидки чесън
парче ок 100 г глава целина
80 мл. червено вино
сол и черен пипер
по 1 голяма щипка риган и босилек
~ 50-60 мл олио
За сос Бешамел:
0, 5 л. прясно мляко
2с.л. препечено брашно
40-50г масло
щипка сол
щипка прясно настъргано индийско орехче
и още:
1 топка моцарела
150 г кашкавал

Приготвяне:
Приготвяне на соса Болонезе:
* Лукът , морковите и целината се нарязват на дребни кубчета.
* Поставят се тенджера, заедно с мазнината и се запържват за 3-4 мин.
* Прибавят се смляното месо, ситно нарязаните гъби, пасираните скилидки чесън.
* Разбърква се и намачква каймата, докато стане на трохи.
* Прибавя се виното и задушава под капак, докато виното се изпари наполовина.
* Прибавят се доматите (пасирани) и отново всичко се задушава, докато сосът се сгъсти (отново остане наполовина - този път количеството домати).
* Накрая се прибавят всички подправки, с които се оставя да къкри още 5 мин и отместваот котлона. (Внимавайте със солта - трябва да прецените колко да сложите според каймата и доматите, ако са от консерва. )
През това време се приготвя и бешамеловия сос:
* Прясното мляко се загрява до кипване.
* Прибавят се солта и индийското орехче и размитото в 2-3 лъжици от млякото препечено брашно.
* Бърка се непрекъснато, докато сосът се сгъсти; отмества се от котлона, прибавя се маслото и бърка, докато сосът поеме маслото.
(По-правилно е да се запържи брашното в маслото, налее млякото и бърка, докато сосът се сгъсти, но горния начин за мен е по-лесен. А и винаги имам препечено брашно в буркан и в готовност за ползване :) )

Сглобяване на лазанята:
* На дъното на тавата се разпределят 4-5 лъжици от соса Болонезе.
* Върху него се подреждат корите - в моята тава се събират 4 кори на ред, но това всеки трябва да си прецени според размера на тавата.
* Корите се заливат със сос Болонезе - обилно :) да се покрият много добре.
* Следва отново ред кори, ред сос и отново ред кори. Подреждането трябва да завърши с кори. Слагам обилно от соса, на ако тавата Ви е по-малка на размери, може да я направите на 4 реда. Но ако решите, че сосът е много и няма да се съберат повече пластове, може да си приберете останалия сос и замразите за следващо готвене (или пък за 1-2 порции спагети).
* Последния ред кори се залива с бешамеловия сос - ако трябва, тавата леко се разклаща, за да попие той и надолу, покрай корите.
* Отгоре се настъргват моцарелата и кашкавалът.

Не пека лазанята директно във фурната - за да ми е сигурно, че корите ще омекнат, а тя няма да се препече отгоре, покривам тавата с лист алуминиево фолио и плътно затварям отстрани. Едва тогава я поставям във фурната, малко под средното ниво (и както вече споменах, на решетката съм сложила лист алуминиево фолио, за да предотвратя кипенето по дъното на фурната).
Дали ще се пече в загрята, или студена фурна - включвам фурната на 200* и когато чуя къкрене отвътре - намалявам градусите на 170*. Пека около 30-40 мин. Изваждам тавата, развивам фолиото и връщам във фурната за още 5 мин - до лек загар на сирената :)

Изважда се :) и задължително изчаква да изстине, за да може да отрежете нормално парче. Пък и горещото тесто не е за предпочитане. :stuck_out_tongue:


 ПП: една година по-късно 🥰
Допълвам със снимки от страхотния пазар в Болоня . 








2 коментара:

  1. Много хубава рецепта. Аз слагам бешамелов сос и моцарела на всеки ред върху каймата. Става божествено и моите хора си облизват пръстите. Сосът бешамел е готов от магазина🤭

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. как купен, лесно се прави ;)
      Бешамел и и моцарела аз слагам понякога между пластовете, особено ако сгъстя повече доматения. Така съм сигурна, че корите няма да са сурови, защото не ми се играе отделно да ги бланширам.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...