23 юли 2024 г.

Спагети със сос от печени домати и пармезанови трохи

 

        В тази рецепта "главните герои" са сосът от печени домати   и трохите от пармезан и босилек. Иначе всеки прави паста с доматен сос, а аз си мисля любимия доматен сос за пица и паста за зимнина да взема да го минавам първо през фурната  - получава се много нежен, вкусен, ароматен и с кадифяна текстура сос. Приготвянето на този сос е изключително добър и полезен начин да се използват изоставащите домати, които вече са в повече, а са слънчеви, сладки и сочни. И не траят, с мека ципа са, която бързо се напуква. Ей го днес, една такава партида напукани от градинката на Мише, използвах за миш-маша. 

       В интернет съм срещала клипчета за сос за паста  от печени чери домати със сирене, но така изпечени предпочитам да си ги намажа на препечени филии :-) сос за паста със саламурено сирене не ми върви. Преди време попаднах отново на едно, в което интересното ми се сториха пармезановите трохи с босилек.   Обаче аз клипчета не запазвам. Дори и рядко ги гледам, защото честно казано ми е изнервящо да гледам как някой налива 5 сек зехтин, реже 10 сек 2 скилидки чесън, бърка 30 сек соса и 3 мин. чакаме да къкри... Карах по памет. И на проба-грешка. Първия път, когато ги приготвих (и бяха спагети, днес са капелини, но разликата е нищожна) реших, че за хрупкавост на трохите ще сложа и ядки. Да, ама не :) вместо трохи се получи една паста, от която все пак разпределих отгоре на спагетите. Беше вкусно, но не това, което исках, да е на трохи. Днес вече (нали имам една торба с босилек) пасирах само листа босилек, пармезан и скилидка чесън и резултатът е много добър :-).

      Това са пармезановите трохи. За да не потъмняват се приготвят  след като  пастата се сложи да се вари. На нея и трябват 4-5-6 мин, колкото е указано на опаковката, а сосът е предварително приготвен - трябва само да се кипне за минутка заедно със сварената паста :) и е вече добре полепнал по нея.
Продукти за соса, което е за 4-5 порции спагети: 
1 - 1,2 кг домати 
1 глава чесън 
5-6 с.л. зехтин 
1равна ч.л. сол (или на вкус)
риган, босилек, мащерка - по малко, не прекалявайте с тях, подправка има и в пармезановите трохи 
1 с.л. мед 

Приготвяне: 
* Едрите домати се измиват,  почистват и срязват на две части. Чери доматите  само се измиват. 
* Поставят се в тава за печене, заедно с обелените скилидки чесън, подправките, поръсват се със сол и зехтин. 
* Пекат се във фурната за около час - докато  водата от тях се изпари и останат на мазнина. 
* Тавата се изважда и след като леко се охлади се прибавя меда и сместа пасира. 
* Прецежда се през сито, за да не остават люспи и семки в нея. Тук вече задължително се опитва на вкус и ако трябва се прибавят още сол и мед.  

Приготвяне на пармезановите трохи: 
Около  30 г почистени, нарязани на едро листа от босилек се поставят в чопър/блендер  с 60 г нарязан на кубчета  пармезан и 2 скилидки чесън. Мелят се, докато се получат трохи от тях. Това количество е за поръсването на  2 порции. 

Приготвяне на пастата: 
за 1 порция спагети са нужни 3 лъжици от горния готов  сос. 
* Спагетите се сваряват за времето, указано на опаковката им. 
* В тиган се загрява соса, прибавят се сварените спагети и вода от варенето им - количество, колкото е сосът. 
* Бъркат се и след като всичко в тигана започне да къкри се прехвърля в чиния и поръсва с ароматните трохи. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...