25 юни 2025 г.

Скиачата с тиквички

 

       Скиачата (SCHIACCIATA) е италианско ястие, което не е толкова популярно като пицата, фокачата и пастата, но определено е лесно за приготвяне, с малко и евтини  продукти; заслужава внимание, тъй като е и бързо, и питателно, и вкусно. Скиачатата е най-близка до фокачата и може да се приготви с картофи (най-разпространена) и с тиквички. SCHIACCIATA в буквален превод означава "сплескан", или "намачкан", което описва вида и - тънък блат от тесто, с хрупкави корички от добавения кашкавал/пармезан и шунка. 

Продукти:
За тестото:
по 150г бяло и брашно от твърда пшеница (тип 500 и тип 00, или само бяло брашно)
100 мл вода
100 мл прясно мляко
40 мл олио/зехтин
6-7 г жива (прясна) мая (1г суха)
1 ч.л. захар
1 к.л. сол

1 тиквичка от ~300г
150г шунка
50г твърд кашкавал
50 г пармезан
1 ч.л. риган
2 с.л. олио

Приготвяне:
* От горните продукти се замесва топка тесто, която се оставя за 2ч. да втаса.
* Тиквичката се настъргва на едро ренде и оставя за тези 2 ч. да си пусне водата.
* Отцежда и изстисква се много добре с ръце.
* Прибавя се заедно с нарязаната шунка, настърганите сирена и ригана в тестото и омесва много добре в тестото.
* Дъното на тава за печене с размери ок 35/25 се намазнява с двете лъжици олио.
* Тестото се разстила по дъното с дланта на ръката.
* Пече се в предварително загрята на 200*С фурна, в долната и част, но не на дъното, за ок 20 мин - докато се зачерви приятно отгоре.
* Нарязва се и изважда с шпатула от тавата; прехвърля се на решетка.
* Може да се изпече на хартия за печене в тавата - тогава ще се отлепва лесно от дъното, но коричката, която се получава при печенето направо в тавата не е за пренебрегване :)


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...