И след яхнията от глиган, редно е ;-) посред лято за един много шоколадов сладкиш. Старото "негърче" от тетрадката, което бях позабравила след толкова правене на различни видове брауни-та. Нищо расистко не е вложено в името, хората над 50-те ще се сетят колко разпространен беше този сладкиш.
Продукти:
1/2 ч.ч. олио
1 и 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.л. сода за хляб
1 бакпулвер (10г)
2 ч.ч. брашно
1/3 ч.ч. какао
150г черен шоколад (над 70%)
3 с.л. олио
3 с.л. масло
чаената чаша е с вместимост 240 мл.
Приготвяне:
* Фурната се включва на 200*.
* Олиото и захарта се разбъркват.
* Към тях се прибавя киселото мляко с разтворената в него сода за хляб.
* Разбърква се и се прибавя на два-три пъти брашното с бакпулвера и какаото.
* Сместа се обърква хубаво, да не остават бучици брашно, или какао.
* Изсипва се в застлана с хартия за печене тава - размер ок 18/25 см.
* Пече се в загрятата вече фурна за около 25-30 мин. - пробата с дървено шишче показва най-добре кога е готов
трябва да излиза суха от него.
* Оставя се да се охлади напълно.
* Шоколадът се разтопява на водна баня (или в мв-та, ако имате опит) заедно с маслото и олиото и бърка до хомогенност.
* Изстиналият сладкиш се залива с него и разпределя равномерно по цялата повърхност (може да се стече малко и отстрани, което не е проблем.)
* Сладкишът се нарязва след като стегне хубаво глазурата му.


По принцип съм на диета, ама днес покрай денят на шоколад ще хапна нещо подобно на това негърче, изглежда много вкусно
ОтговорИзтриванеЕйй, ама вярно ли днес е денят на шоколада 😀
Изтриване