Салатата е от краставици и домати заради сезона, но киноата може да се добави във всяка зеленчукова салата. Прави я засищаща и може да мине за лека вечеря, а специално за мен е много добро решение за вечеря, кокаго се прибирам в 21ч. и ни'да вечерям, ни'да си лягам гладна. Това лято децата ме светнаха за добавка на киноата в салатите и се възползвах от тази им идея. Веднъж седмично си варя 200г и готовата, сварена прибирам в бурканче в хладилника, за да си имам за седмицата. На една салата прибавям 3 -4 с.л. сварена киноа.
другото със салатата е ясно. Задължително е хубавото измиване под течаща вода, за да се отстранят сапонините - естествени химични съединения, които и придават горчив вкус. Може и да се накисне в студена вода за 10-15 мин, но измиването добре в цедка на чешмата е достатъчно. Измитата киноа се поставя в съд със студена вода в съотношение 1:2 и когато заври, степента на котлона се намалява и оставя да къкри за 14-15 мин. За това време зърната ще набъбнат, ставайки четири пъти по-големи. Белите зърна на киноата ще станат полупрозрачни, а около всяко зърно ще се появи малък обръч – знак, че киноата е напълно сварена. Ако няма да ползвате наведнъж, след като напълно изстине се прибира в буркан, или кутия и в хладилник.
В моята салата има краставици, домати, чушка, малко магданоз
, сол и зехтин.



Колко време може да оцелее сварената киноа в хладилник?
ОтговорИзтриванеДържа до седмица. Повече не съм оставяла. Затворена в бурканче, като се отвори има малко тежък аромат, но като се сложи в салатата се изчиства.
Изтриване