Тортила питките , както и лаваша са много удобни за бързи закуска - стават за намазване и изпичане като принцеси, и на завити, всякакви запечени сандвичи и буритос. В града близо 2 години имахме заведение за чебуреки, но тази пролет окончателно затвори. В блога имам тези мързеливи чебуреки, правени отдавна, в ерата на бг-мама, но те са с хляб и доста далеч от истинските чебуреки- Тези с тортила питките доста се приближават, доволна съм от вкуса и споделям резултата.
Продукти за 4бр. (този вид тортили са малки и отиват по 2 на порция
)400г кайма
200 г кашкавал
малка глава лук
1/2 ч.л. кимион (или чубрица, ако я предпочитате за каймата)
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. сол
1 яйце
2 с.л. олио
мазнина за пържене/олио - ок 2 см. в съда. Избирайте по-тесен, за да ползвате по-малко олио, но да се събира 1 питка в него.
Приготвяне:
* Каймата се задушава с двете лъжици олио, докато стане на трохи и си смени цвета. Съдът се отмества от котлона и оставя да се охлади 3-4 мин.
* Прибавят се настърганите кашкавал и лук, подправките, яйцето и разбърква много добре.
* Всяка питка се потапя в широк съд с вода за ок 10 сек - няма да се накисва, само да се намокри добре.
* Поставя се на дъска и в едната и половина разпределя четвърт от плънката (или по-малко, с тази плънка икономично могат да се напълнят 6 тортили
).
).* Празната част се прегъва върху плънката и запечатва по краищата с вилица.
* Когато питките са готови, в тиган се загрява мазнината за пърженето им. Котлонът трябва да бъде загрят на 3/4 от мощността му, за да не прегаря олиото и да не се журват много бързо питките. * Пържат се по ок минута от двете страни и изваждат на кухненска хартия.



Няма коментари:
Публикуване на коментар