Когато бях малка и баба правеше зелник, плънката трябваше да изстине. Тя отиваше да си върши някаква работа, аз не пропусках възможността докато я няма да се завъртя покрай тенджерата и да похапна доволно от задушения ориз с праз. Оризът е вкусен, когато е "блажен", както казваше тя и е била права. Поне за нашия вкус. Минаха години ..... в стола на старото ми социалистическо предприятие готвеха много вкусен ориз с маслини. Сигурно не открих топлата вода, но тогава и аз започнах да си готвя това постничко и вкусно ястие. Ама авджи Стоев не му е фен. Това е неговото
зимния вариант на праз с ориз - със свинско. ~ 1 кг свинско месо от плешка (или бут, но той е по-сухо месо)
2 стръка праз (от българския, по-дълъг, не късия вносен сорт)
1 ч.ч. (от 240 мл) ориз
100 мл олио /мазнина за готвене
1 равна ч.л. сол (или на вкус)
черен пипер
Приготвяне:
* Месото се нарязва на дребни, приблизително еднакви късове за готвене - по ок 3-см.
* Поставя се в широка тенджера, заедно с олиото и солта и обърква добре. Хубаво е тенджерата да е широка, за да може всички късове месо да се запечатват, а не да се натрупа в тясна тенджера и да се вари. Всъщност пак ще се вари, но след като се е запечатало 
* Месото се задушава под капак и разбърква няколко пъти, докато водата, която пуска се изпари и остане на мазнина.
* Прибавят се 4 ч.ч. вода и се оставя тихо да се вари, докато омекне - проба дали се къса лесно с вилицата
, при мен 1 час. Моето е домашно и отнема час време, но често купените се варят за по-кратко време. Когато ястието ври тихо и кротко
се изпарява малка част от водата и остава достатъчно бульон, който ще поеме количеството ориз.
* Празът се нарязва на ситно и се прибавя, когато месото е омекнало.
* Варят се заедно 10-15 мин. и се прибавя измитият ориз и черен пипер.
* Готви се около 20 мин - докато оризът набъбне и е сварен почти до готовност - на 90%.
* Може да прехвърлите всичко в тава и изпечете в загрята на 200* фурна, ако не ви се дебне и бърка на котлона.
* Тук вече се проверява на място и ако течността е извряла, а оризът не е набъбнал достатъчно (познавате си ориза, с който готвите) се прибавя малко по малко вряла вода, която да стигне за сваряването му.
* Когато оризът е готов, в ястието трябва да има останал малко сос, който ще се поеме от него, докато изстива.
* Котлонът се изключва и съдът оставя затворен за 10-15 мин, преди ястието да се сервира за хапване 



Няма коментари:
Публикуване на коментар