31 март 2010 г.

Шницели от лапад


Горещо препоръчвам   старата  фамилна рецепта на Ели Драгомирова flower flower, както тя казва. 
Чудесни са! мога да кажа само. Миналата пролет и лято доста се чудих дали ще ги ядем и дали да направя, но сутринта най-после светнах, че при толкова сирене няма как да не ни хареса (пък и имах измит един кг. лапад)  Магданоза разбира се изключих :)






Продукти за 6 шницела:
Лапад - 18 еднакви листа
~300 г. сирене (може и с извара, както казва Ели, но аз правих само със сирене)
1 яйце + 1 жълтък
щипка черен пипер


Панировка:
2 яйца + белтъка, останал от горната смес
Брашно ок . 4 с.л. (като за палачинки) 
100 мл прясно мляко
1 супена лъжица олио
Щипка сол и Черен пипер

Приготвяне:
* Сиренето се намачква с яйцето и подправките.
* За всеки шницел се вземат по 3 бр. листа, на които внимателно се изрязват дебелите жилки, като се внимава се да не се разкъса лапада.
* Между всяко листо се поставя от плънката. Аз сложих обилно по 1 лъжица, може повече, или по-малко -  въпрос на вкус Grin.


* Приготвя се гъсто палачинково тесто от горните продукти. Олиото в панировката не позволява при пържене да се поема много от мазнината, каза Ели и беше права.
* Всеки шницел се потапя в панировката (с помощта на две вилици или шпатула е лесно и чисто) и се пържи в маслена баня до зачервяване от двете страни.
* Изваждат се на кухненска хартия да се отцедят, по възможност хартията да бъде върху решетка, защото ако е поставена в чиния, те се задушават и омеква панировката им от долната страна.

Ето тук и с гарнитура :) Всъщност исках да покажа и тази снимка, защото тук е с по-малко количество плънка. И пак е вкусен smile1




ПП: Първата снимка е във вариант на рулца, последно така приготвени шницелите :)  у нас, но пък харесан и от младите хора вече.  Правенето - завиването на рулца е малко по-бавно,  но пък се пържат по-бързо и не толкова цапащо, както при шницелите.
Плънката се поставя по дължината на листото, то се навива на руло. Потапя се в панировката и така се пържат рулцата. 




15 коментара:

  1. ммм чудесно пролетно предложение. Обичам лапад, обичам и сирене. Непремено ще ги пробвам. Благодаря ти за хубавата рецепта!

    ОтговорИзтриване
  2. de jolies photos et de belles recettes bravo
    à bientôt

    ОтговорИзтриване
  3. Хъм, хъм, зеленко и сиренце, прекрасна идея, Пепи !

    Весело посрещане на Великденските празници !

    ОтговорИзтриване
  4. :-)))

    Доживях аз да направиш безмесни шницели :-D

    Чудно! (слюотделям)

    Поздравления и за теб, Пепи, и за Ели!

    Здрави, весели и вкусни, мирни и благословени Великденски празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Дими :)

    и моля, да си имаме уважението, ние обичаме и тиквички и патладжани бюрек,:) и зеленчукови кюфтета разни..... Ехееее колко работи още :)
    Друг е въпроса колко често ги правя ;):)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, страхотна рецепта
    чакам баба да ми донесе утре пресен лапад и ще я приготвя, мерси за идеята
    поздрави и светъл празник

    ОтговорИзтриване
  7. готова, страхотни на вкус, бързо приготовление
    още веднъж благодарско за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  8. ееей много се радвам, Мими, че ти харесаха и на теб :)
    Хем е нещо простичко, хем различно от традиционно приготвен лапад.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, че ме подсети за лапада :-) Ей сега ще звънна на майка ми да праща...

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, мила pep-4o :-))
    Аз малко късно питам, но се надявам да си бяла и добра към мен и постоянните ми питания. Разбира се, няма нищо спешно и без друго с лапада се сдобих преди време, но така и не намерих време да го приготвя. Днес седнах и препрочетох описанието ти, както винаги подробно, погледнах и това на Ели. Но явно бавно сгрявам и ми е малко трудно да си представя точно как се оформят шницелите преди панировката.
    Като на първолак - знам, че е минало време оттогава - но би ли ми обяснила отново самото налагане на листата - не се ли попарват преди това? ТРи броя - като се махне централната жилка, листа ще се раздели на две. Как се слагат, наистина? :-(( Извини ме за това питане - знам, че ти изглежда глупаво. Но, давайки си тази сметка и желанието ми да приготвям повече разнообразни неща, поемам този риск...
    И ти благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  11. Иршад, за бялото съм сигурна, за добротата не твърдя :))) Но в никой случай не е глупаво питането, ако не обясня добре, пак питай.

    Централната жилка не се маха цялата - поставяш листото на дъска за рязане и не поставяш ножа перпендикулярно на листото, а успоредно - така че да ляга ножа на листото почти и орязваш само горната част на жилката, т.е. тази която стърчи над самия лист. Дано ме разбра - остава основата на жилката, но тя е вече тънка.
    НЕ СЕ ПОПАРВАТ листата - сурови се слагат, те са тънки и се задушават, докато ги панираш.

    И като изрежеш жилката така, листото остава като ... език примерно - с такава форма и големина. Цъкни на снимката, където е листото със сиреновата смес и друго листо до него - там на по-голям формат си личи.

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна си в обясненията и много много ти благодаря! Разбрах те и си предтсавих как става, освен това на снимката в голям формат добре си личи това, което ме интересуваше!

    А пък аз, да ти кажа, не знаех със сигурност за бялото, само за добротата бяха сигурна :-)) И щом казваш, че си и бяла - е, супер :-))

    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи, много хубави шницели си докарала.
    Ама каква е онази добавка на последната снимка?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ттттт такова.. да не петня слогана на блога :))

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...