12 февруари 2011 г.

Мариновани свински пържоли

Дъъъълго мариновани. Дано не греша, но мисля, че това е единствения принос, който баща ми дава към  готвенето (wa) (wa) . И то по време на прибиране месото  от отглежданите от него прасенца. Затова пък са едни много вкусни пържоли, които могат да се съхранят до 3 седмици в хладилника, добре затворени и (th)   не е като от фризера, по-сочно е месото. Лошото е, че се правят рядко - само по време, когато се прибира свинското; в магазините няма гаранция, че е прясно месото, затова и не си правя експерименти с такова. Всъщност отдавна трябваше да напиша този пост, ама все нещо..... не смогвах с него. Нищо, който реши - може да пробва и с такова от магазин, стига да е сигурен, че е прясно.  Рецепта е силно казано, по-скоро е начин за подготовка преди печене на пържолата (b) поне седмица по-рано. 



Месото се оформя на не много големи пържоли, готови за печене; посолява и поръсва с подправки на вкус.
У нас това ще рече - кимион и черен пипер за свинска пържола. 
Следва поръсване на цялата пържола със ситно нарязан праз и притискане с ръка, за да може той да полепне по нея. Щипка червен пипер е по желание - понякога слагам. 
Пържолата се поставя в сух стъклен буркан така, че да не остава въздух на дъното. След това следващата, като след всяка пържола с пръсти се притиска месото към долната, за да прилепне добре.
Пълни се малко под ръбчето на буркана. Залива се с олио (аз - със зехтин сега заливам ).
Острието на нож или  шишче за печене  се  промушва в буркана - между месото и стените му и се прави кръгово движение, за да може, където е останал въздух да влезе мазнината. Ако трябва - долива се още мазнина.
Най-отгоре трябва да остане поне 1,5-2 см. олио/зехтин. 
Съхранява се в хладилник; готови са за приготвяне след седмица. 
Преди печене (готвене, задушаване) се отцеждат от мазнината. 


Тези са печени  (b) така ги предпочитаме. Лошото е, че правя само 3-4 пъти годишно от тези. Много ги харесвам. 

23 коментара:

  1. Пепи, мога само да си представя колко са вкусни :)
    Хубава вечер и усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, това ще се опита на 100%.
    Много съм капризна на тема месо, аз ям само свинско, пиле и риба и то не всичко от тях и не всякак приготвено, но това, което виждам в тази рецепта е напълно по мой вкус.
    Напомня ми на едни пържолки, които правеше баба ми, когато бях дете.
    Благодаря ти, че ми върна спомена, благодаря за прекрасната рецепта!:)
    Поздрави!:))

    ОтговорИзтриване
  3. Щом е за мръвка, Рони, аз съм човека :) Надявам се да ти хареса.
    Дани, признавам, че от всяко ядене мога да оставя колкото поискат. От тези пържоли обаче :) по една порция само.
    Хубав неделен ден и много усмихнат е, а надявам се в Бургас вятъра ви да не е толкова силен!

    ОтговорИзтриване
  4. Пеп-чо, и моите родители съхраняват така /само с олио, без подправки/свински пържолки като заколят грухчовзите и това е най-сочното месце, което може да хапне човек.
    За догодина непременно ще им предложа да овкусят месото по твоята рецепта.
    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни, облизвам се направо!:)

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм..., много ми харесва тази марината, Пепи. Разпали интересът ми и ще трябва и аз да опитам :)
    Благодаря за споделянето!

    Усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  7. И аз съм чувала за съхранение на месото, но не и така мариновано. Пепчо, идеята ти много ми хареса! А ако знаеш как преглъщах на оная порция с пържолките.... :–)

    Весел празник утре и спорна седмциа!

    ОтговорИзтриване
  8. Да дам поръчка за едни буркан... пълен обаче:)))
    Много добре изглеждат пължолите!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Онемях, искам да си отрежа малко парче от крайчето, че то е най-вкусно...

    ОтговорИзтриване
  10. Бени, Евка, отдавна няма :) ни крайче, ни бурканче.
    Мариета, Милена, за готвене мамини си го правят без подравките, това само е за печено и задушено. И наистина е най-сочно така запазено.
    Йоли, така е :)
    Тони, Траяна, ще се радвам, да ви хареса.
    Хубава и успешна нова седмица, дами!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря, Силвия!
    Хубава неделна вечер и спорна нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, страхотни са пържолките!!! И баба ми по подобен начин си мариноваше месца - и ми ги печеще директно на скарата в печката с дърва :) не се сещам за по-вкусни пържолки!! Благодаря, че ме подсети!!

    ОтговорИзтриване
  13. Впечатляващо наистина! Много ми допадна, определено ще ги мисля докато не ги направя и опитам по този начин пържолките. Всичко най-добро и поздрави за чудесния блог и идейните предложения!

    ОтговорИзтриване
  14. Мина, това със скарата в печката и на мен ми е много добре познато :) и вкусно.
    Благодаря ти, Ильо, ще се радвам ако пробваш и споделиш.

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи, изглеждат фантастично вкусни. Интересна технология! Сега оставя само да се снабдя с прясно месо:(

    ОтговорИзтриване
  16. Zdravei. Iskam da pitam s drugo meso stava li?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам, не съм пробвала. Няма причина да не стане, но месото ти трябва да е прясно. Тук мариноването е по-дълго - не ден, два, а различното е от запечатването на месото с олио. Пробвай с 1 буркан.

      Изтриване
  17. Нашите ги заливаха с разтопена мас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, и аз така ги помня :) Ама нали се отрече маста.. Пък колко по-добра е от ония маргарини.

      Изтриване
  18. Тук е обърнато внимание на мариноването и на това месото да може да узрее в буркана и да стане по-вкусно. Но аз си спомням, че като бях дете, майка нареждаше месо в буркани и го заливаше със стопена свинска мас, която замръзваше. В хладно мазе издържаше през зимните месеци. Помня, че тя съхраняваше така шарено прясно месо предимно за кълцани сърми, пък и за други неща. Сега фризерите ни облекчиха, но този начин за съхраняване на пържолките от прясно месо, прави вкусът им ненадминат. Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всички така ги помним явно :) Така съхраняваха и месото за готвене. Не само фризери нямаше, ами и хладилниците бяха едни мънички за голяма къща. Нашия беше Саратов - сещаш се колко е голям, какво по-напред да побере. Та месото - или в саламура със сланината, или така в буркани, или сварено в буркани (по-късно вече). Ама пък вкусно беше, нищо, че едни кокали от качето със саламура за боба се изкисваха два дни :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...