22 декември 2011 г.

Пълнен лук с кайма



Пълнен ароматен зеленчук, който със сос е много подходящ за обяд или вечеря, а запечен с кашкавал stop и за предястие. И за който през лятото обяснимо не се сещам, а зимата - често.
Плънката тук е основно кайма, но съм правила и с добавени разни парченца шунка, колбас, вместо картоф-1-2 лъж. ориз или повече морков. 

И без да си давам повече съветите  как да си го хапвате, ето рецептата:



Продукти: (за 1 тава, 5-6 бройки не си струва да се правят)

~12 средни глави лук (според големината на тавата)
500гр кайма (или ......колбас, шунка, кайма... )
2 с л доматено пюре (или настърган 1 голям домат)
1  картоф - настърган.
2 моркова - настъргани.
подправки - щипка лют пипер, щипка черен, мащерка, кимион
4 с л соев сос светъл
50мл бяло вино
100мл вода или бульон (250-300 мл ако ще се прави сос)
50мл олио
сол ако трябва 

1 кофичка кисело мляко с 2 с.л. брашно за соса.(или сос Бешамел)
или кашкавал за поръсване

Приготвяне:
* С остро и тънко ножче се изрязва вътрешността на лука,  оставяйки  външната част с дебелина около 5мм.(два слоя люспа. Може да се оставят калпачета към дръжките. 
* Каймата се омесва с подправките, доматеното пюре, картоф, морков и сол, ако тя не е солена
* Пълни се лука, нарежда се в глинен гювеч, или тава и се залива с течностите. Може и щипка сол, зависи колко е солен соевия сос.
* Тавата се завива добре с фолио (или затваря съда с капак) и пече около час на 200*.
* Развива се фолиото, поръсва с кашкавала и запича до изпаряване на соса, или
* Се прави млечен сос от кисело мляко, брашно и останалата течност, какъвто е на сармите




Този лук се получи също толкова добре и сочен и в често използвания от мен през  последните две седмици уред за бавно готвене Crok-pot. 
По същия начин е абсолютно всичко по приготвянето, а след като се постави и залее с  течностите капака се затваря, включва се на режим І - "low"  за 6 часа.
Когато изминат и Крок-пот-а изключи,  отваря се капака, поръсва се лука с настърган кашкавал, изважда се само контейнера  (с ръкавици, че е горещо) и поставя в загрята на 150* фурна; след което увеличава на 200* и пече общо 10-15 мин. до разтопяването му и почти изпаряването на соса.
Ако ще приготвяме лука със сос, веднага след отварянето на капака се налива разбитото мляко с брашно - навсякъде между  главите лук, хващат се дръжките на капака и внимателно разклаща тенджерата (контейнера)  в двете дълги посоки, за да се сгъсти соса.

15 коментара:

  1. Не съм приготвяла, но ме заинтригува, Пепи! Вкусни ще са, а така хубаво са се сгушили в соса. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасен пълнен лук, Пепи!
    И ние много го обичаме с каймичка :)
    Приятни приготовления в последните предколедни дни!
    Пожелавам ти весели празници и нека много любов, топлина и светлина има винаги в твоя дом!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда божествено,Пепи,а соса ще му подхожда идеално!Ще го направя съвсем скоро,още от Здравчето ме е хванал мерака!

    Лека нощ и спорно утре!

    ОтговорИзтриване
  4. Много апетитно предложение, Пепи :) и аз не съм я пробвала тази комбинация, но съм истински изкушена!

    Поздрави и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Мина, да кажеш дали си пробвала и как ти е :)

    Роси, когато за пръв път преди .... 7-8 години ги направих тези лукчета, имахме гости и слагам на масата за предястие.... Мише ме поглежда лошо (точно както купих печена царевица на зърна веднъж и сложих с ядките)..... ама смее ли пред хората да каже нещо. Точно за 5 мин. ги хапнахме - той се усети на последното....че е с кайма.. :) от тогава гледа мило.

    Благодаря, Лети, аз май приключих :)
    Хубави празнични дни и на теб!

    Евка, интересен е вкуса, да. Предоставям соса за дегустация :) Предпочитам ги с кашкавала поръсени.... Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  6. Боже Пепи ти ме разби с този лук. Ама много апетитно изглежда бе. Да взема да го пробвам ли....
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Може, Дидка, защо да не пробваш :)
    Хубави Коледни празници на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази вечер пробвахме тези лукчета!Одобрено!Станаха много вкусни!Забележката на моя главен дегустатор беше за сосчето, не ги хареса с него , явно с кашкавалчето ще му хареса повече!Благодаря за интересното предложение, Пепи!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря и аз на теб, че се довери на вкуса ми, Соня :) С кашкавал са най-вкусни, да :))
    Поздрави и хубав снежен ден!

    ОтговорИзтриване
  10. Името ми е Ралица Шайкова на 11 съм
    и аз правих това ястие на което всички казаха ,,Ах,,.
    Искам да те поздравя за чудесната не не направо ВЕЛИКОЛЕПНАТА идея!

    ОтговорИзтриване
  11. Ах, Пепи, само като прочетох продуктите и взех да се облизвам. Много вкусно и апетитно ястие. Аз бих го хапнала и като основно, не само като предястие. Благодаря ти за споделеното, Пепи!

    Прегръдки и една пекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  12. Анонимен8 май 2015 г., 17:07

    ЗДравейте, бих ли могла в тавата да сложа само лукчетата? Или ще станат сухи..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искаш да изпечеш само лук в тавата ли, без да е пълнен? Може, разбира се, завий го с фолио, сложи му подправки, вода, мазнина... и го изпечи.

      Изтриване
    2. Анонимен8 май 2015 г., 22:38

      Не, аз не се изразих правилно... исках да кажа дали е възможно да изпека само лука (с плънката ест) без да заливам със сос? Или ще стане сух

      Изтриване
    3. А, соса ли? Не е задължителен, лука си остава сочен, той е достатъчно воден. Мъж ми не яде такива бели сосове, аз ги заливам допълнително луците. Сложи си съвсем малко вода и мазнина / бульон в тавата по време на печене, щом няма да ти трябва за сос.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...