19 декември 2011 г.

Сарми със зелев лист



      Оказа се, че точно класическите сарми с кисело зеле (или лозов лист) не съм публикувала.
      Имам си  станимашки сармички, Сарми с  пилешко месо,  дори сарми-нудисти, но не и тези, които обикновено правя всеки път. 
      Сега не само, че изпробвах как ще се получат в новата бавно готвеща тенджера Crock-pot, но им е сезон на сармите (а всъщност  ги правя целогодишно - когато киселото зеле е готово, отделям цели здрави листа , завивам стегнато и в торбичка във фризера, или в буркани и стерилизирани за 10-на минути. Пипкава работа, но пък има винаги. Лозовите листа също - бланширам в подсолена вода, изцеждам и навивам по 15-на на руло).  А за тенджерата ми беше интересно при бавното и дълго готвене  (цяла нощ, за 8 часа) дали  ориза няма да се превърне в оризово пюре.  Ама не би. Доказано - всяко зрънце си остана целичко и на мястото.
     Приемайки предложението да споделям своите впечатления от Crock-pot, първото нещо, което приготвих в нея беше  гювеч с джолан и зеленчуци,  тъй като знаех какъв искам да бъде резултата, който ще излезе. Допаднахме си :) още от от първото ястие. С нея си решавам един много голям проблем - прибирайки се у дома след работа заедно с половинът, яденето да е готово.... Не се научи този човек, че заедно влизаме в къщи....


Връщам се на сармите, които независимо в коя тенджера  ще се приготвят  Croc-pot или обикновена, материала  и подготовката за готвенето  им  остава един и същ. 

Продукти: (за 6-7 порции) 
листа от  кисела зелка (обикн. 15 бр. ) - всяко нарязано на 2-3 правоъгълни парчета, на които са отстранени твърдите жилки. Понякога  слагам и няколко лозови, тъй като само на тях нямаме фенове в къщи.

~600-700 гр. кайма (или ситно накълцано месо - каквото и да е, но с месо си е по-вкусно. По възможност - шарено.)
~ 150-200 гр. ориз
1 ч.л. червен пипер 
една малка глава лук - нарязана на ситно (изстискана в пресата за чесън - така остава само сок)
2-3 с.л. доматено пюре или 300мл доматен сок
1 с.л. подправки - смес от равни части  кимион, черен, червен сладък (и лют пипер), чубрица. 
70-80 мл олио


Приготвяне: 
* Каймата се смесва с подправките, измития ориз, доматения сок (пюре),  лука и олиото.
* На всяка парче листо се поставя по лъжица от сместа и завива на стегнато руло, с прегънати двата странични края, за да не излиза плънката. 

И тук  разликите за обикновена тенджера и Crock-pot.
В обикновена тенджера (или глинен гювеч за фурната):
* На дъното на тенджера се поставят 3-4 цели зелеви листа, върху които подреждат готовите сарми; покриват се отгоре с чиния. 
* Пълни се не повече от 3-4 пръста до ръба и, налива се вода/зелев сок - равни части -  така, че да ги покрие.
* Включва се котлона и щом заврат се оставят да къкрят около 1,5ч. (а с гювеча във фурната - 2 часа.) 

* Завитите сарми се нареждат на два реда на тенджерата, без да се поставя нищо на дъното.
* Наливат се равни количества вода/зелев сок - 1,5 до 2 части / 1 части ориз, включва се уреда на І степен-режим “LOW” и наглася часовника за 8 часа. (щом изключи той продължава да подгрява храната, така че не е фатално, ако точно след 8 часа не се отвори тенджерата).

Ако няма да правите млечен сос, сложете 1/1 части течност/ориз. 

Приготвянето  на млечен сос за сармите и от двете тенджери става по един и същ начин:
* Изцежда се сока (не повече от 500мл е) и  кипва  в тенджерка на котлона. 
* Разбива се 1 кофичка кисело мляко с  щипка сол  и 2 с.л. препечено брашно.
* От врящия бульон с черпак се прехвърля при непрекъснато бъркане към млякото, докато сместа се удвои и температурите се уеднаквят, след което млечната смес се връща в тенджерата.
* Прибавя се парченце масло.


На снимката с розовата кърпа сармите са в обикновена тенджера. 
Останалите - в  Crock-Pot® 5.7 L Sauté Countdown Slow Cooker 
Там сармите от втория ред са придобили лек  тен.

29 коментара:

  1. Станали са направо идеални,Пепи!
    Още веднъж да ти е честита и да си я ползваш със здраве!Ще следя с интерес приложението й!Не я оставяй да скучае тази вълшебна тенджерка!

    Лека нощ и спорно утре!

    п.п.Последния ти линк води пак до тази страница.

    ОтговорИзтриване
  2. Роси, виждам го и безуспешно го оправям... поне няколко пъти. Всъщност раздели се на две, едното е за този пост, другото за тенджерата, така и не разбрах как стана, при все, че го пишех още. Утре на бодра глава ще го мисля.
    Заложих и друг зеленчук сега да готви :)) Дано се справи.
    Лека нощ и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама много са ти сладки сармичките, Пепчо;-)!
    А на баща ми зелето май не е станало още, та незнам дали изобщо ще имам сарми за празника...
    Ако не ми се получи, отварям тук и слагам цялото семейство да гледа твоите;-)
    Много хубави празници ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. И ще им причиниш "Очи пълни, ръце празни" ли, Мъхче :)))
    Недей така. Дори да не е съвсем втасало зелето, сарми винаги стават от него. Ако трябва - потопи ги малко във вряща вода и тогава завивай. С лимонтозу :)
    Хубав празначни дни и на теб да бъдат!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,проблема вече е решен,отваря се страницата ти с последната публикация. Сега се сещам,да не би да я запаметяваш първо в чернова и оттам да има проблем? Но както и да е,важното е,че сармичките изглеждат перфектно. Обожавам сарми и от известно време ги правя с кълцано месо,вместо мляно. Още по-богат и наситен вкус на месце се получава.
    Приятна и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
  6. Намерихме се :) Отговорих ти под тулумбичките :))
    Вярно е, кълцаното месо е друго нещо... усеща се, като хапваш :) наситен вкус.
    ЛЕка нощ, Нинка!

    ОтговорИзтриване
  7. ОО изглеждат доста апетитни сърмичките :) Между другото ще ме накараш да си взема и аз един slow cooker :) Няма опасност от пожари за 8 часа нали?:) Кухнята се наводни сега един пожар малко в повече ще ми дойде :))

    ОтговорИзтриване
  8. Айля, аз първо това питах - може ли да работи без надзор уреда :)
    Увериха ме, че точно за тази цел е направен, да работи без надзор. Да чукам на дърво, дано не се случва. Не, че в дома на моя позната не стана пожар от прекъснат кабел на тв.
    Стискам палци пораженията в кухнята да са ти малко и бързо да се оправиш!

    ОтговорИзтриване
  9. Значи, каймата ще се направя, че не я виждам, обаче по сармите ти ми изтекоха очите.
    Оня ден правих сарми вкъщи и сега пак ми се приядоха, като видях твоите, особено с тоя сос, ммм.
    Весели празници, Пепи.:)

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи много апетитни сърмички!!! Толкова много ги обичам, но рядко ги правя. Сега обаче по празниците със сигурност ще има :))
    Честито и за новата придобивка, да си я ползваш със здраве!

    ОтговорИзтриване
  11. Много апетитни са сърмите, Пепи! Вкъщи никой няма да им обърне внимание и поради тази причина не правя и не си заслужава само за мен да ги приготвям.. Взимам си една от твоите, знам, че са много вкусни. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Честита придобивка, Пепи!
    Със здраве да я ползваш и очаквам още много нови рецепти да ни предложиш - страхотни са сармичките.
    Много харесах и толумбите, чудесно напомняне, благодаря ти.
    Сърдечни поздрави и хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря, Дианка, а на теб честито за блога! Отивам да го "последвам" :)

    Вземи си, Еви, това е едно от нещата, които скоропостижно качвам в блога и до два дни след публикация се намират все още :))
    Прегръдка и хубав ден!

    Рони, какво ти остава - постни... със сос :)
    Весели Коледни празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  14. Чудно изглеждат сърмичките Пепи, чак ми зауха, оххх как обичам :) Прегръдки и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  15. Обожавам... водим тук един спор с половинката, аз искам да правя сърми, той ме убеждава, че тази седмица няма смисъл, че от утре чак до 26-ти всеки ден сме с програма и посещение някъде :) и е прав по принцип :) но на 26 ще напълня един огромен гювеч или тенджера :) още не съм решила как ще ги правя :)
    Прегръдка от мен, Пеп и хубави дни до празниците :)

    ОтговорИзтриване
  16. Пепи,честита придобивка-със здраве да си я ползваш!А сърмите ти са супер-със сос не съм правила,но ще пробвам.Сега е сезона им и чакам с нетърпение да ги приготвя за Бъдни вечер.
    Хубав ден-прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. И по принцип, и де факто е прав, Зори :)Като свършат празниците зареждай гювеча. И за да не се чудиш - прави ги "асорти" :) и постни и с месо, и с двата вида листа :)

    Благодаря, Живе! У нас кой яде със сос, кой голи... всеки със собствено мнение..

    Иве, вярно е, доста ароматни са, докато се готвят :) Макар в този съд съвсем слабо миришеше около тях.

    Прегръдки и за вас, дами и хубав ден! )Както е напекло слънчице днес...)

    ОтговорИзтриване
  18. честита придобивка и да я използваш със здраве
    сърмичките изглеждат приказно,обожавам ги
    поздрави и весело посрещане на коледните и новогодишните празници

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, Мириам!
    Весели Коледни празници и на теб!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Пепи, рецептата ти е страхотна, но имах един проблем. Сложих ги в slow cooker на режим Low, изключих след 10 часа и наистина месото беше станало страхотно, но самото зеле беше сурово, не беше се задушило както трябва. Можеш ли да ми дадеш някакъв съвет? Благодаря предварително и весели празници :)

    ОтговорИзтриване
  21. Здравей :)

    Най-вероятно е от самото зеле. Аз обикновено избирам листата в тънката част и да нямат никакви жилки по тях. А може би моето е по-добре втасало, защото и листото беше съвсем крехко (късаше се с лъжичка дори :) Ако искаш следващия път свари за 10 мин. само листата и тогава увивай.

    ПП: Киселото ми зеле е домашно, не от холандския, лъскав и твърд като камък сорт по пазарите. Много е крехко. Не бих се учудила да е от това.

    ОтговорИзтриване
  22. Уфффф, Зелето да кажа ми е домашно. То ясно, че киселото зеле е мое.

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря ти, Пепи :) направих както каза и този път станаха направо невероятни, изядоха се за нула време хахах

    ОтговорИзтриване
  24. Е, радвам се ,че са се получили както трябва :)
    Весело посрещане на Нова Година!

    ОтговорИзтриване
  25. Здравей Пепи, искам и аз дда пробвам да направя тези вкусно изглеждащи сърмички, само че искам едно разяснение (без да ми се смееш) - плънката сурова ли я слагаш в зелевия лист, в смисъл не вариш,, не пържиш и т н
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  26. Ама въобще не се смея :)
    В повечето случаи плънката я слагам сурова. Заради липса на време и за да не запържвам. Смеся всичко и слагам. В тенджерата има достатъчно време да се свари плънката.
    Пробвай ако не си, виж кой от двата начина ще ти хареса.
    Може само да я задушиш за 5-10 мин.

    ОтговорИзтриване
  27. Сложих ги. Знам, че резултатутъ ще надмине очакванията. Ама пусто, сърмите са си сърми, но когато посрещаш мама ти се ще да са по-сърми:) Благодаря за рецептите! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А дано се харесат на мама :) Тогава ще си доволна от резултата.
      Вярно е, че човек иска да се представи добре пред мама :) но пък тя е мама...
      Късно виждам, но ще ти споделя, че напоследък слагам и щипка смлени зърна копър в сармите и киселото зеле - много ни харесва така резултата. Пробвай, ако се сетиш друг път.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...