21 юни 2016 г.

Спаначени талиатели с кайма и гъби


     След червената паста е ред на зелена. eat Очаквайте шоколадова в скоро време, дори знам от  кого да търся помощ. Приготвя се лесно, разбира се - правенето на домашна паста изобщо не е трудно занимание. А напоследък слагам продуктите за пастата в машината за хляб и тя ми ги замесва, макар че самото и замесване  отнема не повече от 7-10 мин.  Тази я оцветих със спанак, но може да се използва друг листен зеленчук.  "Оцветителят"  - листа от спанак, бланширани за 2 мин. във вряща вода, извадени веднага в ледено студена студена вода, за да  запазят цвета си, добре отцедени /изстискани с ръце/  и пасирани. На тази пропорция листата спанак са 300г.
      И пак да напомня, че ако нямате машина за паста, може да си разточите тестото с точилка и дори да не се нареже на тънки ленти за талиатели, или фетучини,  листа тесто може да се нареже на широки ленти и ще си имате папарделе :)  пак паста. вкусна, домашна и нежна. Изобщо няма база за сравнение с купената сушена.  Само при варенето трябва да се поставя в повече вода, тъй като има повече полепнало брашно по нея, което ще остане във водата. 
.  

Продукти: 
За тестото: 
200 г брашно 
100 г брашно от твърда пшеница/пшеничния грис на  
Divella ползвам. 
1 яйце + 3 жълтъка 
пюрето от спанак *** - пасирания спанак+яйцата и белтъка трябва да са количество от 200мл. 
щипка сол и 2 лъжици зехтин 

още около по 50/60 г брашно и грис от твърда пшеница - смесени за поръсване, точене.... Тук трябва да се внимава с пасирания спанак - не трябва да бъде рядка каша, а гъста, затова съм писала, че се изстисква добре с ръце. Иначе тестото ще стане меко и няма да може да се разточва за паста. 

От това тесто излязоха 5 порции.

За соса: 
300г кайма 
100мл бяло вино
5-6 лъжици зехтин
2-3 ск. чесън 
шепа сушени гъби  /или пресни 
3-4 слайса чоризо (за аромат)
щипка риган, черен пипер, сол 

твърдо сирене за поръсване - ползвах кефалотири, напоследък съм си намерила магазин, в който продават и се яде от всички в къщи, не е пикантен като пармезана или грана-падано-то

Приготвяне: 
* Яйцата се поставят в мерителна чаша :) Към тях се прибавят пасирания спанак и така - имаме количество от 200 г общ продукт. 
 * Прави се кладенче от брашното и гриста, в което се сипват яйцата с чушките, щипката сол и зехтина. 
* Забърква се тестото и се меси върху леко набрашнена повърхност. Ако трябва се прибавя мъничко от допълнителното брашно за измесване, ,докато се получи гладко и нелепнещо тесто.
* Опакова се в кухненско фолио и се оставя да почива поне половин час.
Тестото се разделя на три части. Едната започва да се разточва, а останалите две се завиват отново в свежото фолио. 
*** Ако се разточва на ръка - прави се на набрашнения плот (с онова допълнително брашно и грис). След всяко разточване на тестото, кората се завърта 90˚ и разточва отново. Малко по малко, не се изтънява наведнъж. Трябва да достигне дебелина под 1мм.  



*** Ако ще се работи с (както в моя случай ) машина за паста, пак започваме от едното парче тесто :) сплескваме го леко на плота, поръсваме малко с брашното и започваме разточването през машината - първо през най-дебелия отвор. След като излезе, го сгъваме 2-3 пъти и отново прекарваме през отвора. Така 3-4-5-6  Grin пъти, за да се получи гладка кора тесто. Която постепенно започваме да изтъняваме, като пускаме листа тесто последователно през по-тънките отвори, докато се стигне желаната дебелина - в моя случай 2 (което е малко под 1мм).  Почти най-тънката. Следващата степен е най-тънката - около 0,5мм. Ако не ви е страх, може да пробвате и на най-тънката част.

Нарязаните лентичти паста (независимо как ще ги кръстим) поръсваме със сместа от грис и брашно и оставаме встрани, докато приготвим всичкото тесто и стане време да ги варим.



* Пастата се сварява в поне 3л. вряща подсолена вода. Купчинките паста-лентички се поставят внимателно, да не се слепят. Варят се 2 мин., засечени от момента, в който изплуват на повърхността на водата. 


Приготвяне на плънката:
* Гъбите се натрошават ситно. Не съм ги заливала с гореща вода; те успяват да се сготвят с виното после.
* Каймата, заедно с гъбите и ситно нарязаните скилидки чесън се задушават в мазнината за 2-3 мин - докато се намачка каймата.
* Прибавя се виното и оставя да се готви, докато то се изпари.
* Поръсват се подправките, ситно нарязаните слайсове чоризо, разбърква 1-2 пъти и - тук пастата трябва да е сварена - се прибавя в съда със сготвената кайма.

Разпределя се в чинии и поръсва със сиренето.


4 коментара:

  1. Пепчи, личи си, че сте луди по прясната паста, а и ти се отдава да я приготвяш (де да имаше и у дома някой такъв като теб :) (мен малко ме помързява да правя прясна паста, а имам машинка)!!
    Прекрасно изглежда и като гледам тези хубави снимки просто ми идва да грабна тази чинийка и... да я върна ометена! :)
    Прегръдчица, миличка и хубава вечер!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Румчик, ти сериозно ли имаш машина и не ядете поне веднъж седмично :))) Поне аз бих могла да ям толкова често. Но майне либен се дърпа.
      Грабвай една чинийка :) От виртуалните чинийки поне не пълнеем :)
      Хубава вечер и на теб да е :)

      Изтриване
  2. Уникална паста,Пепи,вярвам стопроцентово,че не би могла да се намери по-вкусна от домашната и прясна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Роси, наистина домашната е уникално вкусно. Сега са ми доставили и хубаво брашно от твърда пшеница от Италия :) Нямам търпение да пробвам с него.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...