Днес е Петровден, а на този празник - пиле се яде :) И ябълки, и пита трябва да има на масата. От мен пилето :) да почерпя за празника, което се готви много бързо и остава сочно в соса с кокосово мляко. Консерви с кокосово мляко може да намерите в големите вериги хранителни магазини - вече не е непознат продукт. Да напомня, че с него стават и много нежни постни кокосови палачинки.
Честит празник на всички именници днес!
3 пилешки пържоли от бут, без кожа (или пилешко филе) около 700г
2-3 лъжици олио 2-3 лъжици соев сос
скилидка чесън, черен пипер и сол
1 глава лук
~ 200г гъби (напоследък кафява печурка предпочитаме)
1 малка тиквичка ~ 250г
1 зелена и 1 червена чушки
2-3 лъжици олио
сол
1 консерва кокосово мляко ( 300-400 мл е)
настъргана кора от лимон
За гарниране -
1 ч.ч. черен ориз,
1/2 ч.ч. бяло вино,
сол, лъжица масло и лъжица зехтин
1ч.ч. пилешки бульон, или гореща вода
черен пипер
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва натънки ивички, за да се сготви по-бързо :)
* Обърква се с олиото, соевия сос, намачканата скилидка чесън, пипера и солта и оставя за 10-15 мин в хладилник. През това време се пприготвят ориза и зеленчуците.
* Оризът се измива, поставя се в дълбока тенджерка и залива с 1 ч.ч. гореща вода. Затваря се с капак и оставя така за 10-15 мин., след които се изцежда от водата.
* Прибавя се виното, включва се котлона, съдът отново се затваря с капак и се оставя да къкри на слаб котлон, докато виното се изпари - за около 10- мин. виното се изпарява и тогава се прибавят зехтина и бульона/водата .
* Вари се , докато се изпари течността - не може да се каже, че ориза поема течността, защото половината част от нея се изпарява, така че, не очаквайте ориза да набъбне. Зрънцата са си твърди, но не хрупат.
* Поръсва се с черния пипер, прибавя се маслото, разбърква, изключва се котлона, но тенджерата се оставя още 10 мин. на него и похлупена.
* Нарязаните на ивички зеленчуци се задушават в олиото, посолени, под капак, докато поомекнат. Изваждат се в чиния.
* Нарязаните на филии гъби се задушават в същия тиган за 3-4 мин, посоляват и изважждат.
* И пак в същия тиган :) поставяме пилешкото месо да се задуши, докато му се изпари водата и остане на мазнина.
* Гъбите и зеленчуците се връщат в тигана - поради това избираме по-голям тиган, за да събере всичко накрая.
* Разбъркваме кокосовото мляко в консервата и прибавяме към месото и зеленчуците, заедно с още 1/2 кутия от млякото - вода.
* Оставяме на слаб котлон да къкри за около 5-6 мин.
* Ако трябва - посоляваме на вкус и поръсваме със ситно настъргана лимонова кора - 2-3 щипки са достатъчни.
Сервираме от пилешкото в чиния, заедно с 2-3 лъжици от готовия черен ориз.
Честит празник на името ти, Пепи!
ОтговорИзтриванеНека ти носи късмет, здраве, радост, благоденствие и успехи във всяко начинание!
Страхотна рецепта за пиле, разкошни палачинки, а пълнените чушки са ми любими - Благодаря!
Сърдечни поздрави, прегръдка за теб и весел празник!
Благодаря ти, Дианка!
ИзтриванеЧестит имен ден! Нека деня ти да е толкова вкусен колкото и това кокосово пиле!
ОтговорИзтриванеПоздрави и весело празнуване! (:
Благодаря, Лилия :)
ИзтриванеВесело си беше снощи, признавам :)
Честита да си, Пепчо. Бъди здрава и си бъди Пепа.
ОтговорИзтриванеА аз хващам влака в 5 и съм у вас за вечеря. Няма как иначе :)
Благодаря ти, Мъхче :)
ИзтриванеЧаках те, чаках в 9, ама като те нямаше пийнах едно и за твое зд раве :)
Пеп, да си ни жива и здрава, да ни гощаваш все така вкусно:)! Много екзотични ти стават напоследък рецептите, което си е супер! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Сменяме екзотиката с традиционните ястия в къщи, че хем да има разнообразие, хем да няма недоволни от новите неща. Ето днес миди Саганаки хапват :)
ИзтриванеЖива и здрава бъди и името ти винаги с добро да е изричано,мила!
ОтговорИзтриванеГозбата е пак великолепна,ароматна и сочна!Като за празник!
Толкова много публикации при теб,страхотен кулинарен тур и пир ми подари,благодаря ти!
Хубава да е новата седмица и дано по-прохладна,другарче мое!
Благодаря ти, Росинко! Вярно, последния месец публикациите са повечко от обичайните 4-5 :) Но така се случи. Пък и ти не си минавала скоро :)
ИзтриванеАуу, направо е страшен. Много готина рецепта. Благодаря за споделянето! :)
ОтговорИзтриванеМного съм навреме, няма що:),ама освен че съм го пропуснала таз година петровия ден, дали пък щях и да се сетя, че и ти си именичка(щото не си Петър, де) е съмнително:)
ОтговорИзтриванеОбаче, така и така разбрах, та на патерица и от сърце - да си здрава и щастлива, а децата и мъжО само да те радват!
И айде вече баби да ни правят:)