Най-крехкото телешко, което сме хапвали в последните години. Или поне откакто родителите ни не отглеждат телета. Млечното телешко е месо от теле, хранено само с мляко; без тревички и фураж. И на уше казано, доста скъпо месо за ежедневна/ежеседмична дори употреба за хора, които всеки ден ядат месо, поради което влезе в тенджерата с почти същото количество гъби и сметана . Няма да споменавам цената, да не вземе милото да отвори по грешка блога и да получа неудобни въпроси. . Поне в тази верига магазини тя си си беше "хлъц", като се сетих, че ми трябва за 5 големи, добре хранещи се човека за вечеря и на трима за обяд на следващия ден. За успокоение ще кажа, че пък имаше филе от крокодилска опашка с цена от трицифрена сума.
Обаче аз ще си напиша "домашното", защото го видях в едни други магазини на доста приемлива цена, пък и ще се получи и с обикновено телешко месо. Е, малко повече ще се вари месото, както например при този глиган в сметанов сос.
Обаче аз ще си напиша "домашното", защото го видях в едни други магазини на доста приемлива цена, пък и ще се получи и с обикновено телешко месо. Е, малко повече ще се вари месото, както например при този глиган в сметанов сос.
ПП: Обещах си да не качвам много снимки, но от 5 снимани, не мога да избера коя и ето пак мятам всичките :)
Продукти за 5 порции:
800г месо - млечно телешко; това е бонфиле
зърно бахар, сол и черен пипер
400мл течна готварска сметана (животинска, разбира се)
300 г гъби (кралска печурка тук;напоследък харесвана от младите хора у дома като "по-плътна")
1 с.л горчица
150мл бяло вино
3-4 с.л. олио и ~ 50 г масло
2 с.л. царевично нишесте (или препечено брашно)
за гарниране такива домашно приготвени талиатели, овкусени само с щипка риган и скилидка чесън със зехтин
Приготвяне:
* Месото се нарязва на големи късове (бонфиле - нАпреки с дебелина ~2,5 см)* Запържват се всички парчета (в широка тенджера) в олиото от всички страни - запържват се е силно казано, по-скоро да се запечата месото от всички страни
* Налива се около 300 мл вода. Докато кипва се отпенва, с решетъчна лъжица, да се оберат добре коагулиралите парцалчета от бульона, за да не ни развалят вида на сметановия сос после :)
* След като заври, степента на котлона се намалява на слаба и оставя така тихо да къкри, докато месото омекне - при това млечно телешко, омекването се получи за около 30 мин. Прибавя се виното, нарязаните на филии гъби, зърното бахар, подправя със сол и пипер.
* След още 10 мин. готвене се налива сметаната, с размитата в нея горчица.
* Готви се още 10 мин. и сгъстява с размитото в 2-3 лъжици вода царевично нишесте.
Талиателите могат да започнат да се правят след като се сложи месото да ври. За това време тестото се омесва, отлежава 30 мин. в хладилник, разточва, нарязва, сварява и овкусява в тиган.
Изглежда жИстоко, Пепи! У дома не ядат телешко, но така няма го подминат май:)
ОтговорИзтриванеКато тръгнеш за СФ ще ти кажа от къде да си купиш млечно телешко. Изобщо няма да си и помислят твоите да го откажат :)
ИзтриванеКажи на мен, аз съм в София :)
ИзтриванеИначе твоето изглежда мммм
Пеп, поредната ти неустоима рецепта с месце:). Супер апетитно изглежда. Поздрави!
ОтговорИзтриванеМерси, Кате :) а при теб съм сигурна има в доста повече магазини телешко месце, не като при нас тук.
ИзтриванеЗа една порция от това бижу, какво ли не бих дала!!! направо притрепервам от удоволствие, докато прочитам всеки продукт и всяка стъпка в приготвянето.
ОтговорИзтриванеПепи, страшна си майсторица! А домашните талиатели сигурно с домашни яйца ги направи, такъв цвят, направо убийствен.
Поздрави!
Благодаря, Таня, поздрави и на теб :)
ИзтриванеТалиателите са с домашни яйца, но цвета е от доматената паста, която сложих в тестото :) Много ми харесва оранжевия цвят на пастата, т.е. има цвят пастата :) Следва зелен :)
Много обичам телешко, но винаги ме е малко страх, че ще объркам нещо и ще стане жилаво и затова често го сменям със свинско, но тази твоя рецепта много ме впечатли именно с това, че като чели не мога да сбъркам. Сигурна съм, че ще е много вкусно.
ОтговорИзтриванеКари, когато наистина е телешко, месото не е сложно за приготвяне. Имам в блога и едно телешко със спанак - то се приготвя за 15-20 мин. Потърси наистина телешко, или млечно телешко и няма да сбъркаш с него. Ако искаш, пиши на съобщение във ФБ в кой град си, да ти дам жокер, ако мога :)
ИзтриванеПепи, страхотно е това от млечно теленце. Ама кат` се сетя как си "изгорях" с едни опашки от младо млечно теленце, направо ужасТ ме обзема. И все пак се струва ...
ОтговорИзтриванеа, не. това наистина е съвсем младичко и крехко. Жертвай се някой път :)
ИзтриванеИзглежда много вкусно. Без гъбите дали ще се полуи добре? :)
ОтговорИзтриванеЩе се получи, разбира се. Гъбите са само за допълване :) на порцията. Лично аз моята част е предоставям с удоволствие на младите ни хора, които много обичат гъби.
ИзтриванеАз си го купувам млечното теле от години на доста приемлива цена в магазин в София.
ОтговорИзтриванеА ще споделите ли кой е магазина и адрес? Не че аз ще тръгна веднага за София за него, но на други хора би било полезно, а и моите големи деца пътуват често, та мога да си поръчвам.
ИзтриванеАз пък обичам много телешко, от младо теле, но млечно телешко не обичам:), не ми е вкусно, както и младо прасенце, даже ми е неприятно...Но ще си направя рецептата, имам във фризера домашно крехко телешко.
ОтговорИзтриванеА цената на млечното телешко си е наистина висока в София, иначе телешко хубаво от магазина не съм купувала никога, винаги е старо и жилаво.
Пеп, ти да не удари от тотото:)))
Присъединявам се към твоята и на останалите възхита,Пепи,ястие за милиони!Сигурна съм,че вкусът е оправдал цената и е било много крехко!Особено с това чудно сосче.И ние харесваме повече тъмната печурка.На пастата си станала изключително прецизен и много бърз спец,поздравления,мила!
ОтговорИзтриване