6 юни 2016 г.

Млечно телешко с гъби в сметанов сос


      Най-крехкото телешко, което сме хапвали в последните години. Или поне откакто родителите ни не отглеждат телета. Млечното телешко е месо от теле, хранено само с мляко;  без тревички и фураж. И на уше казано, доста скъпо месо за ежедневна/ежеседмична дори употреба за хора, които всеки ден ядат месо, поради което влезе в тенджерата с почти същото количество гъби и сметана . Няма да   споменавам цената, да не вземе милото да отвори по грешка блога и да получа неудобни въпроси. :laugh: . Поне в тази верига магазини тя си  си беше "хлъц", като се сетих, че ми трябва за 5 големи, добре хранещи се човека за вечеря и на трима за обяд на следващия ден. За успокоение ще кажа, че пък имаше филе от крокодилска опашка с цена от трицифрена сума.
      Обаче аз ще си напиша "домашното", защото го видях в едни други магазини на доста приемлива цена, пък и ще се получи и с обикновено телешко месо. Е,  малко повече ще се вари месото, както например при този глиган в сметанов сос. 

ПП: Обещах си да не качвам много снимки, но от 5 снимани, не мога да избера коя и ето пак мятам всичките :) 


Продукти за 5 порции: 
800г месо - млечно телешко; това е бонфиле

зърно бахар, сол и черен пипер
400мл течна готварска сметана (животинска, разбира се)
300 г гъби (кралска печурка тук;напоследък харесвана от младите хора у дома като "по-плътна")
1 с.л горчица
150мл бяло вино
3-4 с.л.  олио и ~ 50 г масло
2 с.л. царевично нишесте (или препечено брашно)

за гарниране такива домашно приготвени талиатели, овкусени само с щипка риган и скилидка чесън със зехтин


Приготвяне: 
* Месото се нарязва на големи късове (бонфиле - нАпреки с дебелина ~2,5 см)
* Запържват се всички парчета  (в широка тенджера) в олиото от всички страни - запържват се е силно казано, по-скоро да се запечата месото от всички страни 
* Налива се около 300 мл вода. Докато кипва се отпенва, с решетъчна лъжица, да се оберат добре коагулиралите парцалчета от бульона, за да не ни развалят вида на сметановия сос после :)
* След като заври, степента на котлона се намалява на слаба и оставя така тихо да къкри, докато месото омекне - при това млечно телешко, омекването  се получи  за около 30 мин. Прибавя се виното,  нарязаните на филии гъби, зърното бахар, подправя със сол и пипер. 

* След още 10 мин. готвене се налива сметаната, с размитата в нея горчица. 
* Готви се още 10 мин. и сгъстява с размитото в 2-3 лъжици вода царевично нишесте. 


Талиателите могат да започнат да се правят след като се сложи месото да ври. За това време тестото се омесва, отлежава 30 мин. в хладилник, разточва, нарязва, сварява и овкусява в тиган. 


17 коментара:

  1. Изглежда жИстоко, Пепи! У дома не ядат телешко, но така няма го подминат май:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като тръгнеш за СФ ще ти кажа от къде да си купиш млечно телешко. Изобщо няма да си и помислят твоите да го откажат :)

      Изтриване
    2. Кажи на мен, аз съм в София :)
      Иначе твоето изглежда мммм

      Изтриване
  2. Пеп, поредната ти неустоима рецепта с месце:). Супер апетитно изглежда. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Кате :) а при теб съм сигурна има в доста повече магазини телешко месце, не като при нас тук.

      Изтриване
  3. За една порция от това бижу, какво ли не бих дала!!! направо притрепервам от удоволствие, докато прочитам всеки продукт и всяка стъпка в приготвянето.
    Пепи, страшна си майсторица! А домашните талиатели сигурно с домашни яйца ги направи, такъв цвят, направо убийствен.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня, поздрави и на теб :)
      Талиателите са с домашни яйца, но цвета е от доматената паста, която сложих в тестото :) Много ми харесва оранжевия цвят на пастата, т.е. има цвят пастата :) Следва зелен :)

      Изтриване
  4. Много обичам телешко, но винаги ме е малко страх, че ще объркам нещо и ще стане жилаво и затова често го сменям със свинско, но тази твоя рецепта много ме впечатли именно с това, че като чели не мога да сбъркам. Сигурна съм, че ще е много вкусно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кари, когато наистина е телешко, месото не е сложно за приготвяне. Имам в блога и едно телешко със спанак - то се приготвя за 15-20 мин. Потърси наистина телешко, или млечно телешко и няма да сбъркаш с него. Ако искаш, пиши на съобщение във ФБ в кой град си, да ти дам жокер, ако мога :)

      Изтриване
  5. Пепи, страхотно е това от млечно теленце. Ама кат` се сетя как си "изгорях" с едни опашки от младо млечно теленце, направо ужасТ ме обзема. И все пак се струва ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, не. това наистина е съвсем младичко и крехко. Жертвай се някой път :)

      Изтриване
  6. Изглежда много вкусно. Без гъбите дали ще се полуи добре? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се получи, разбира се. Гъбите са само за допълване :) на порцията. Лично аз моята част е предоставям с удоволствие на младите ни хора, които много обичат гъби.

      Изтриване
  7. Аз си го купувам млечното теле от години на доста приемлива цена в магазин в София.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А ще споделите ли кой е магазина и адрес? Не че аз ще тръгна веднага за София за него, но на други хора би било полезно, а и моите големи деца пътуват често, та мога да си поръчвам.

      Изтриване
  8. Аз пък обичам много телешко, от младо теле, но млечно телешко не обичам:), не ми е вкусно, както и младо прасенце, даже ми е неприятно...Но ще си направя рецептата, имам във фризера домашно крехко телешко.
    А цената на млечното телешко си е наистина висока в София, иначе телешко хубаво от магазина не съм купувала никога, винаги е старо и жилаво.
    Пеп, ти да не удари от тотото:)))

    ОтговорИзтриване
  9. Присъединявам се към твоята и на останалите възхита,Пепи,ястие за милиони!Сигурна съм,че вкусът е оправдал цената и е било много крехко!Особено с това чудно сосче.И ние харесваме повече тъмната печурка.На пастата си станала изключително прецизен и много бърз спец,поздравления,мила!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...