11 май 2012 г.

Кашкавалки с левурда



     Тези кашкавалки са от питките, тип аламинутки, 30-минутки, мързеливки, добружданки, или както още там се наричат с различните им имена. Каквито са долу горе и  средиземноморските ми питки с патладжани. Всичко се бърка с лъжица, докато се объркат добре продуктите и ако е по-твърдо тестото се прави на топчета, ако е по-меко - с лъжицата; в тавата. В този случай е с лъжицата, тъй като с по-рядка смес повече ни харесват готовите питки (леко хрупкава коричка, въпреки рошавия им вид), но не пречи да се прибавят още 3-4 лъжици брашно и  тестото ще може да се оформи на еднакви, гладки топки. 
      И тъй като тези дни  обрах една полянка  с мечи лук и  трябва да му намеря приложение, докато е свеж, включих в питките и връзка от него. Заради приятния аромат heat смятам есента и зимата да продължа да ги правя, но със замразените листа.


Продукти:
200 гр. кашкавал
200 гр. кисело мляко
125 гр. крема сирене (или извара)
1 яйце 
50 мл олио 
2 щипки сол :))  5 гр. 
1 бакпулвер (10 гр) 
250 гр. брашно 
1 връзка левурда/мечи лук  (моята шепа е голяма, ~ 120 гр. е тревицата) 

за намазване: 2 с.л. прясно мляко (или яйце) 
за поръсване: сусам, мак

Приготвяне: 
* Яйцето се рабърква с киселото мляко.
* Прибавят се крема сиренето и олиото, обърква се.
* Прибавя се настъргания кашкавал, обърква се. 
* На 2-3 пъти се прибавя брашното, смесено с бакпулвера и солта и отново се обърква. 
* Накрая се прибавят измитите и подсушени, ситно нарязани листа мечи лук и обърква за последен път. 
* С лъжица се взема от сместа и  в тава (намаслена, или с лист хартия за печене) на разстояние 2-3 см. една от друга. 
* Намазват се с прясното мляко (или разбито яйце), поръсват със семената и  пекат в предварително загрята  фурна на 175* до зачервяване; около 20-25 мин.  
    Или до проба, както аз направих. Вадих, охлаждах и пробвах :innocent:  Но всичко това с изследователска цел - да знам как са по-вкусни, за да препоръчам :))  - горещи, топли или студени.  Истината е, че всякак ми харесаха. Най-много с чаша студен айран. 
     Същите могат да се изпекат като мъфини, във форма за тях, но тогава ще трябва да се отнеме малко от брашното -  ~ 80 гр., което ще коригирам, когато ги направя така тези дни. 
     Левурдата може да бъде заменена със спанак, лапад или друга  тревица, но за аромат ще трябва да се ръсне и малко чесън (на прах, гранули, или счукана скилидка) 
 


27 коментара:

  1. Аха...с изследователска цел :),така ли се оправдаваш вече,хаха,душичка!
    И на мен биха ми харесали всякак,Пепи!Тази рецепта съм я делегирала на младша,тя й е майстора вече!Но със зеленко не сме гарнирали все още,ще подхвърля идеята,и лападец имам- от къра в наше село :)) .
    Поздрави на младежа и хубави почивни дни на цялото фемили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аммм как да си призная иначе, че ги правих рано сутринта и вече огладнявах, докато се носеше аромат от кухнята.
      Предложи на младша да пробва със зелено - според мен е много приятно. Дали със спанак, лапад, левурда, киселец или нещо друго - все ще е вкусно.
      Благодаря ти, поздрави и на останалите Еликсирови и хубави почивни дни ти желая!

      Изтриване
  2. Пепи,
    патладжанените ни станаха любими, ще пробваме и тези.Много примамливо изглеждат!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бети, със сигурност тогава ще ти харесат и тези :)
      Чакам отзиви.

      Изтриване
  3. Пепи, изкушенията с тази зеления ще ни дразнят още :)
    Патладжанените са много вкусни, със сигурност и тези!
    И голямо пробване е паднало!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. охо, чакай Дани, тепърва започнах :)) а без пробване за къде сме, как да предложа после на моите хора?
      Благодаря, хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  4. Много вкусно изглеждат! Останаха ли и за мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, но пак ще правя. Идваш ли :)))

      Изтриване
  5. изглеждат много вкусно...взимам си веднага :))
    хубава вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а на теб хубави почивни дни, Мария!

      Изтриване
  6. Пепи, чуднички! Благородно ти завиждам за левурдата! Само да ми разрешат млечните и веднага ще ги пробвам.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за млечните, Таня. Сигурно е много лошо да не може да хапва човек млечни. Не ми се мисли, както не сядаме на масата без сирене-
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Не съм сигурна дали е останала и троха от тези кашкавалки за опитване, камо ли за съботна закуска. Нищо, ще им се порадвам още малко тук, Пепи! Прегръдки с пожелания за прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, утре сутрин ще правя нова партида :) Какво ще кажеш за неделна закуска, а :))
      Хубав и дано по-топъл уикенд и на теб!

      Изтриване
  8. Мммм... страшна вкусотия!
    Хубав уикенд, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зори! Хубав и на теб!

      Изтриване
  9. Пепи, защо така все ми изчезваш и не получавам съобщения за публикациите ти?
    Както и да е, все пак не пропуснах поредната ти вкусотия. Много са апетитни тези кашкавалки и днес както тук вали и времето е лошо нямаше да е никак лошо да ги има на масата пред мен. Гледам ги и им се облизвам като котка пред рибарки магазин. Ех, защо не си ми съседка Пепи... ;))))

    Прегръщам те и ти пожелавам весели събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм съгласна да сме съседки, Вени :)) Тогава няма да страдам от липсата на сладкиши :)

      Изтриване
  10. Предполагам, става и с други треволяци, както казва мъжът ми :))
    Много вкусно изглеждат, с или без зеления, ще ги пробваме.
    Хубав съботен следобед :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. става, става. Но ако не сложиш зеления няма да са нищо особено, просто поредните мързеливки.
      Хубава неделя на теб, Инче!

      Изтриване
  11. Изглеждат греховно вкусни! Никога не съм опитвала левурда (blush). Явно трябва да си поправя грешката. Ще ги пробвам задължително, ако успея да намеря отнякъде таквоз чудо ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диляна, ако намериш (минава и времето вече) задължително пробвай нещо с нея. В малко магазини се продава, но в последните 2-3 години я има все пак.

      Изтриване
  12. Изглеждат уникално вкусно! А тази левурда още не съм я опитала, тук търсих, но не намирам
    Хубава неделя Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде, Кауфланд и Карфур. Другаде не знам да продават в големите вериги.
      А в София Юлка и ЕУли купуват от малки зеленчукови магазинчета
      Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  13. Благодаря за хубавата идея, Пепчо! Ще се изпробват при всички случаи! Приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  14. Изглеждат много апетитно с тази зеленийка в тях, имам спанак и може да опитам, харесвам такива бързи рецепти за когато не ми се готви :)
    Междудругото, сладкишът с меденки стана чудесен, макар и в мини версия при мен- от страх да не разконспирира мъника ябълките в него :) Много ни допадна, благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  15. Намеря ли левурда веднага ги забърквам. Рецептата ми звучи много, много вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...