Продукти:
~ 0,900 кг бяло брашно (ползвах за козунак и за баници, смесено на София мел) ***
3/4 кубче прясна мая от 42г. (т.е. 30г)
340 мл кокосово мляко
3 яйца
240г захар
1/4 ч.л. кокосова есенция
60 мл олио
60 г масло
Пълнежът е различен, в различните пластове
100г шоколад (доза 1 е с млечен; доза 2 е с бял шоколад)
200г сушени цветни плодове
200г сушени кайсии
За намазване - 1 яйце с 1 лъжица прясно мляко и 1 лъжица олио
За поръсване - захар; сусам; филирани бадеми; крокант
Приготвяне:
* Яйцата и захарта се разбиват за кратко, колкото да се стопят леко едрите и кристали. След първите 1-2 мин. разбиване се прибавя и половината консерва затоплено кокосово мляко. Общото време за разбиване е около 5-6 мин.
* Пресятото брашно се поставя в голяма купа, оформя се кладенче, в което се изсипва яйчената смес и останалото топло кокосово мляко, заедно с разтворената в него мая. Меси се, докато се оформи на топка тестото. Тестото не трябва да лепне.
***Ако трябва, пригответе си още малко брашно, защото започва добавянето на мазнината и може да се наложи - зависи от големината на яйцата. Моите са средни L да кажем.
* Разтопява се маслото и смесва с олиото.
* Продължава се с месенето на тестото, към което се прибавя малко по малко от мазнината и меси, докато я поема всеки път. Месете тестото като го избутвате с ръце напред и премятате обратно назад, към себе си - т.е. в една посока да става. Ако виждате, че става много лепкаво след мазнината, прибавете по още 2-3 лъжици брашно, но при мен за тази течност и яйца отидоха точно 900г брашно.
Всичката тази дейност я извърши хлебопекарната - включвам на програма за тесто - 2 последователни цикъла: Меси, втасва за кратко, още веднъж меси и оставям вътре да втаса, докато напълни контейнера, или в загрята на 40 до 50* фурна.. Мазнината я прибавям още на първия цикъл на месенето. Тестото трябва да е покрито отгоре със свежо фолио, за да не съхне.
Когато се напълни контейнера (обикновено отнема повече от час) тестото се изважда на масата и се разделя :) на колкото козуначета ще правите, според формите си. Тук аз разделих на 3.
Всяка част още на 3.
Формите се намазват с масло. Няма нужда от поставяне на хартия за печене, за да има по-хубава коричка козунака. Но ако се притеснявате, че ще залепне - слагайте.
Всеки 3 части тесто за козунак се разстилат на масата на приблизително еднакви правоъгълници. Не ползвайте точилка, тя изкарва въздуха от тестото, а за козунака то трябва да си остава вътре - раздърпвайте с ръце. Ръцете при всички случаи намаслявайте леко с олио.
В едната им дълга част се поставя плънката - както писах горе, смесих плънките - във всеки фитил различна - сушените кайсии, плодовите корички, или шоколад. Фитилите се завиват на рула, а после 3 рула се сплитат на плитка. Тя се поставя в намаслената форма. Формата се завива със свежо фолио и остава да втасва, докато тестото утрои обема си. Тук е важно да сте преценили твърдостта на тестото - ако е меко, плетката ще се изгуби и готовия козунак след изпичане ще хлътне. Ако е твърдо тестото - няма да бухне достатъчно. Пипнете с палец и показалец долната част на ушите си :) ей такова трябва да бъде тестото.
Покритите със свежо фолио форми оставям да втасват във фурната - пак на 40-50*.
Когато са втасали достатъчно ги изваждам, включвам фурната на 170* само на долен реотан с вентилатор. Втасалите козунаци намазвам с четка, с разбитото яйце с прясно мляко и олио. Поръсвам захар, сусам, крокан и/или филирани бадеми и връщам веднага във ф урната - за това време тя е загряла до не повече от 100*. Поставям ги не най-долу във фурната, а на една скара по-горе.
Време за печене не давам :) Това са печива, които след 15-20-та минута ги пазиш. Когато се зачервят, се проверяват с дървено шишче. Ако не са готови, се покриват с лист алуминиево фолио, да не прегарят отгоре. Когато дървеното шишче излиза сухо от козунака, значи той е готов. (естествено, ако улучите шоколад няма да е сухо :)
Изваждат се от фурната, оставят за 7-8 мин. във формите за печене, след което се изваждат на решетка, за да се охладят напълно.
Празничен разкош, Пепи - Майсторско изпълнение,
ОтговорИзтриванемного красиви са се получили, както и яйцата ...
Сърдечни поздрави, Светъл и благословен Великден!
Благодаря, Дианка! Светли празници и на теб, здраве и благополучие в твоето семейство да има!
ИзтриванеРазкош! Христос Воскресе! Нека светлината на Неговото Воскресение озари живота ни! Много здраве и благополучие, мир и разбирателство! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеВоистина Воскресе!
ИзтриванеНека и във въшето семейство да има благополучие, да цари мир и разбирателство и най-вече - да сте здрави!
Прегръдки и за теб, Кате!
Пеп, най-любимия ми козунак е този с кокосово мляко в тестото, толкова е пухкав и въздушен, разкошен!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, този козунак изглежда чудесно. Има ли как да се замени маслото в в тестото с нещо друго? Знам, че вероятно от това ще пострада вкуса, но по стечение на обстоятелствата не мога да консумирам млечни, а това включва и масло...
ОтговорИзтриванеЗдравей :) Ще предложа да ползваш кокосово масло - така и така се прави с кокосово мляко. Има го на био-щандовете, за Кауфланд и Била съм сигурна.
ИзтриванеПрицнципно козунаците, приготвени с мас са вкусни, но не знам дали ползвате.
Благодаря за отговора! И аз се чудих за точно тези два заместителя, но не бях сигурна дали ще станат. Най-много да пробвам и двата, пък дано бебето ми разреши да отделя няколко часа в козунако-месене.
ИзтриванеСтискам палци бебчето да кротува, докато мама се занимава с месене :)
ИзтриванеДа споделиш резултата!