7 април 2018 г.

Козунак с кокосово мляко

       Малко преди Великден, показвам и този прекрасен козунак с кокосово мляко по рецептата на Зори,  защото е много вкусен, с аромат на кокос и ако все още се чудите какъв козунак да направите - имайте предвид и този :) Нищо не съм променяла по рецептата на Зори (няма и смисъл, толкова е добра), само дето намалих пропорционално продуктите съвсем малко, за да го  меся в хлебопекарната. Т.е. тя го меси :)  два цикъла на тесто, веднъж втасва, пак меси веднъж и тогава оформям, втасва и пека.   Ако имате по-голяма хлебопекарна от 1,4 кг , или ще месите на ръка - може  да ползвате точната рецепта на Зори. Този е от първата доза, която направих. Излязоха 3 малки с диаметър по 20 см., единствената ми корекция за втората доза (които готови не стигнаха до снимка)  беше да не се маже с жълтък :) а с цяло, разбито яйце с прясно мляко и да се пече във фурна, включена на долни реотани с вентилатор.

Продукти: 
~ 0,900 кг бяло брашно (ползвах за козунак и за баници, смесено на София мел) ***
3/4  кубче прясна мая от 42г. (т.е. 30г)
340 мл кокосово мляко 
3 яйца 
240г захар 
1/4 ч.л. кокосова есенция
60 мл олио 
60 г масло 

Пълнежът е различен, в различните пластове 
100г шоколад  (доза 1 е с млечен; доза 2 е с бял шоколад) 
200г сушени цветни плодове 
200г сушени кайсии

За намазване - 1 яйце с 1 лъжица прясно мляко и 1 лъжица олио 

За поръсване - захар; сусам; филирани бадеми; крокант 
Приготвяне: 
* Яйцата и захарта се разбиват за кратко, колкото да се стопят леко едрите и кристали. След първите 1-2 мин. разбиване се прибавя и половината консерва затоплено кокосово   мляко. Общото време за разбиване е около 5-6 мин. 
* Пресятото брашно се поставя в голяма купа, оформя се кладенче, в което се изсипва яйчената смес и останалото топло кокосово мляко, заедно с разтворената в него мая. Меси се, докато се оформи на топка тестото. Тестото не трябва да лепне. 
***Ако трябва, пригответе си още малко брашно, защото започва добавянето на мазнината и може да се наложи - зависи от големината на яйцата. Моите са средни L да кажем. 
* Разтопява се маслото и смесва с олиото.
* Продължава се с месенето на тестото, към което се прибавя малко по малко от мазнината и меси, докато я поема всеки път. Месете тестото като го избутвате с ръце напред и премятате обратно назад, към себе си - т.е. в една посока да става. Ако виждате, че става много лепкаво след мазнината, прибавете по още 2-3 лъжици брашно, но при мен за тази течност и яйца отидоха точно 900г брашно. 


Всичката тази дейност я извърши  хлебопекарната  - включвам на програма за тесто - 2 последователни цикъла: Меси, втасва за кратко, още веднъж меси и оставям вътре да втаса, докато напълни контейнера, или в загрята на 40 до 50* фурна.. Мазнината я прибавям още на първия цикъл на месенето. Тестото трябва да е покрито отгоре със свежо фолио, за да не съхне.
Когато се напълни контейнера (обикновено отнема повече от час) тестото се изважда на масата и се разделя :) на колкото козуначета ще правите, според формите си. Тук аз разделих на 3.
Всяка част още на 3. 

Формите се намазват с масло. Няма нужда от поставяне на хартия за печене, за да има по-хубава коричка козунака. Но ако се притеснявате, че ще залепне - слагайте. 
Всеки 3 части тесто за козунак се разстилат на масата на приблизително еднакви правоъгълници. Не ползвайте точилка, тя изкарва въздуха от тестото, а за козунака то трябва да си остава вътре - раздърпвайте с ръце. Ръцете при всички случаи намаслявайте леко с олио. 
В едната им дълга част се поставя плънката - както писах горе, смесих плънките - във всеки фитил различна - сушените кайсии, плодовите корички, или шоколад. Фитилите се завиват на рула, а после 3 рула се сплитат на плитка. Тя се поставя в намаслената форма. Формата се завива със свежо фолио и остава да втасва, докато тестото утрои обема си.  Тук е важно да сте преценили твърдостта на тестото - ако е меко, плетката ще се изгуби и готовия козунак след изпичане ще хлътне. Ако е твърдо тестото - няма да бухне достатъчно. Пипнете с палец и показалец  долната част на ушите си :) ей такова трябва да бъде тестото. 
Покритите със свежо фолио форми оставям да втасват във фурната - пак на 40-50*. 
Когато са втасали достатъчно ги изваждам, включвам фурната на  170* само на долен реотан с вентилатор. Втасалите козунаци намазвам с четка, с разбитото яйце с прясно мляко и олио. Поръсвам захар, сусам, крокан и/или филирани бадеми и връщам веднага във ф урната - за това време тя е загряла до не повече от 100*.  Поставям ги не най-долу във фурната, а на една скара по-горе. 
Време за печене не давам :) Това са печива, които след 15-20-та минута ги пазиш. Когато се зачервят, се проверяват с дървено шишче. Ако не са готови, се покриват с лист алуминиево фолио, да не прегарят отгоре. Когато дървеното шишче излиза сухо от козунака, значи той е готов.  (естествено, ако улучите шоколад няма да е сухо :) 
Изваждат се от фурната, оставят за  7-8 мин. във формите за печене, след което се изваждат на решетка, за да се охладят напълно. 


9 коментара:

  1. Празничен разкош, Пепи - Майсторско изпълнение,
    много красиви са се получили, както и яйцата ...
    Сърдечни поздрави, Светъл и благословен Великден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка! Светли празници и на теб, здраве и благополучие в твоето семейство да има!

      Изтриване
  2. Разкош! Христос Воскресе! Нека светлината на Неговото Воскресение озари живота ни! Много здраве и благополучие, мир и разбирателство! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Воистина Воскресе!
      Нека и във въшето семейство да има благополучие, да цари мир и разбирателство и най-вече - да сте здрави!
      Прегръдки и за теб, Кате!

      Изтриване
  3. Пеп, най-любимия ми козунак е този с кокосово мляко в тестото, толкова е пухкав и въздушен, разкошен!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравейте, този козунак изглежда чудесно. Има ли как да се замени маслото в в тестото с нещо друго? Знам, че вероятно от това ще пострада вкуса, но по стечение на обстоятелствата не мога да консумирам млечни, а това включва и масло...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей :) Ще предложа да ползваш кокосово масло - така и така се прави с кокосово мляко. Има го на био-щандовете, за Кауфланд и Била съм сигурна.
      Прицнципно козунаците, приготвени с мас са вкусни, но не знам дали ползвате.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! И аз се чудих за точно тези два заместителя, но не бях сигурна дали ще станат. Най-много да пробвам и двата, пък дано бебето ми разреши да отделя няколко часа в козунако-месене.

      Изтриване
    3. Стискам палци бебчето да кротува, докато мама се занимава с месене :)
      Да споделиш резултата!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...