Есенно и дъждовно :) Най-подходящото време за сладкиш с аромат на канела, съчетан с ябълки и орехи. Хрупкава коричка и сочна вътрешност. Няма да го описвам повече, просто си го направете - за по-малко от час е готов. Подходящ дори за постите. Този път и аз съм го приготвила с олио, но да знаете, че с масло е още по-вкусен. И ако не спазвате пости - ползвайте масло. Не че аз спазвам, но реших този път да е постен.
Приготвила съм го с готови фини кори за баница. Което не го прави класически ябълков щрудел, който трябва да е с ръчно точени кори, но аз се задоволявам с този му вариант за забързаното ни ежедневие.
Продукти: 12 бр. фини кори за баница/или баклава
80 мл олио (или разтопено масло)
10 г канела на прах
150г едро смлени орехови ядки
80г стафиди (светли)
8-9 ситно смлени обикновени бисквити (~100 г на Житен дар или Роден край ползвам)
4 големи сладки ябълки
2-3 с.л. сок от лимон
8 пълни с.л. захар (и на вкус, зависи колко сладки са ябълките )
пудра захар и още малко канела за поръсване
Приготвяне:
* Приготвянето започва от подреждането на всички продукти на масата :) смлените орехи, смлените бисквити, стафидите (ако са много сухи се накисват за кратко в топла вода, но напоследък си подбирам едни златни, които са сочни и нямат нужда от накисване), олиото с четка за намазване на корите и самите кори.
* Обелените ябълки се настъргват на едро ренде в последния момент, преди да започне завиването на корите. Поръсват се със захарта, канелата и лимоновия сок и объркват.
* Лист кора се намазва тънко (с четка) с олио, върху него се поставя още един лист, който също се намазва с олио и върху него се поставя третия лист. За едно руло ползвам 3 листа :)
* Поръсва се с 1/4 от смлените орехи и бисквити, четвърт количество от стафидите, 1/4 от сместа с ябълките - след настъргването им - макар и малко - се отделя сок. По лъжица от този сок слагам заедно с ябълките. Цялата смес се разпределя почти по цялата повърхност на кората, от едната къса, към другата къса страна (така ги навивам), като в двата края оставям по 2-3см. без плънка
* Завиват се на нестегнато руло и се поставят в тавата за печене (която предварително съм застлала с хартия. ако не ползвате хартия за печене - намажете тавата с олио.)
* Така се подготвят и останалите 3 рула - общо 12 кори. Приготвям толкова, тъй като моята тава събира свободно 4 рула. Както и при навиването на кори писах да се завиват рехаво, така и при нареждането на рулата за печене - винаги мога да ги сбутам и събера още едно руло, но стават сбити и нямат толкова изпечена коричка отгоре. Тавата е с размери 22/34 см. Ако ви е по-голяма, спокойно може да съберете повече рула, като пропорционално увеличите количествата.
* Готовите наредени рула се намазват отгоре с олио/или масло.
* Нареденият щрудел се пече в предварително загрята на 190* фурна (без вентилатор) до зачервяване - около 30 мин.
* Изважда се и оставя да изстине за 5-6 мин, след които се поръсва с пудра захар, смесена с малко канела.
Ако не искате коричката да бъде много хрупкава, след като извадите тавата я покрийте с дебела кърпа.
Ще трябва да прецените ябълките Ви дали са достатъчно сладки. Според това може да увеличите, или намалите количеството захар.
Четох, преписвах, преглъщах, молих се на благоверния да отскочи за кори, за да го направя веднага, ама ще остане за утре! Прекрасен! Любов от пръв поглед, а като прочетох и рецептата, вече съм безнадеждно влюбена в него! Обичам щрудели, а този вече го обожавам❤! Целувки, Пепи! Следва продължение...
ОтговорИзтриванеЩе чакам продължение. Ако харесваш много сочен, сложи още ябълки :) само да кажа.
ИзтриванеВ момента се пече. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеМоля :) Я да видим?
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванередовно правя щрудел с ябълки.Не само е лесен за приготвяне, но и вкусен през зимата.А какво по - вкусно и традиционно през сезона от ябълките и крушите.Чудесен се е получил и твоя щрудел.
Поздрави сърдечни !
Това е най-доброто обяснение за рецептата,което въобще някога бях чела.Браво на Вас
ОтговорИзтриванеБлагодаря, старая се да обяснявам подробно :)
ИзтриванеОт близо 2г. ползвам ваши рецепти и всичко се получава чудесно.Благодаря Ви !
ОтговорИзтриванеМоля :) живи и здрави!
ИзтриванеПолучи се перфектен щрудел 😋
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата!
Браво, радвам се! Утре е на ред и у нас да го правя пак :) всъщност аз го правя веднъж на две седмици.
ИзтриванеЩруделът стана страхотен, но 10 грама канела ми дойдоха повече като вкус.
ОтговорИзтриванеСлагайте половината количество другия път 🙂
Изтриване