20 февруари 2012 г.

Странджанки, принцеси и айран

Странджанките са малко известни. Само в Бургаско. Кой знае дали защото Странджа е наблизо, или защото се носи шеговита легенда за странджанска девойка, която нахранила гладна армия, препичайки наличния сух хляб. 
Почти едни и същи продукти, в основата на които е каймата Wink
Моята първа среща беше със странджанките, в едно детство, когато две лета живях на тях в Бургас.
А малко по-късно, в павилиона за закуски на ямболски техникум се опитвах да си купя любимите филийки, сочейки с пръст..... като няма, защото лелката на лафката не отбираше от странджанки, а етикета "принцеси" слагаше когато и дойде музата. Та разбрахме се по някое време..... ама си трябваше време :)  докато и аз разбера, че странджанката вече е станала принцеса. При все, че беше същата филия, само с кайма, печена на скара.............не като сегашните принцеси.


Странджанката  е само с кайма с подправки и се  прави  на скара. От която прихваща очарователния и аромат. Ако и сложите и лъжица лютеница - удоволствието е двойно. Само да се сетите навреме ooooh!ooooh! 

И така за една доза странджанки за цялата фамилия (от 4 човека) трябват: 
~700г. кайма
малка бутилка газирана вода (250мл) 
1 равна ч.л. кимион 
1 равна ч.л. черен пипер
щипка чубрица 
сол на вкус 

Приготвянето е лесно, но пък каймата задължително трябва да отпочине след омесването. 
* Смесва се каймата с подправките, прибавя се половината от водата и се омесва добре. 
* На още 2-3 пъти се прибавя и останалото количество кайма, при което всеки път се омесва хубаво, докато поеме всичката вода. Най-лесно тази процедура става с бъркалките за тесто на миксера. Чисто и бързо. 
* Прибира се в завита купа в хладилника да отлежи за 8-10 часа (или една нощ), след което се намазват (обилно)  филиите  и пекат на предварително загрятата на макс. степен скара или грил тиган - поставени с каймата на реотаните.
* По желание могат да се запекат и от другата страна за малко. 
*** Истинските странджанки са от хляб, срязан по диагонал.    Моите днешни са от франзела,    срязана по диагонал    :innocent: :innocent:

------------------------------------------------------------------------------------------------

Принцесите

Включват  всякакви топли сандвичи, намазани с нещо си отгоре и изпечени в предварително загрята фурна или на парти грила. 
Нямах намерение да ги описвам, но много хора се оплакват, че им се събира каймата. Аз си реших проблема отдавна, прибавяйки по малко кашкавал в сместа. И вода. 


В общи линии:
 на 400 г. кайма, 
100 мл ледена вода 
1 яйце
100 г. настърган кашкавал
черен пипер, сол  и кимион - на вкус.

Всичко се омесва много добре и намазва на филиите, които се пекат под горните реотани на загрята фурна или в парти грил. 

А общото в нашия дом е, че и едните и другите ги закусваме с обилно количество айран :-)

42 коментара:

  1. Пепи, филиите бяха толкова големи, срязани по диагонал....
    А освен "странджанки", "тиквичките" както казваме на толумбичките, е другото название, с което не ме разбираха като студентка какво искам!
    Благодаря за триковете!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, в криза сме :)) Ще ги ядем от напречно отрязани филии :))))
      Вярно, че и тиквички имахте :)) Ама пък какви звучни имена!
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Преди време научих, че за да не свива каймата в принцесите или както там им казват :)), трябва да се добави малко вода. Ето, че виждам и при теб същия трик.
    Чудесни закуски, особено с краставички, както си ги предложила ти :)
    Слънчева седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. стари номера, а :)) Ама пък вършат работа, Инче.
      Дано да е слънчева тази седмица вече!

      Изтриване
  3. Хеййййй.... Пепи, страхотна публикция си направила! Възхищавам ти се.... колко увлекателно и емоционално пишеш винаги! Накара ме да се усмихна щастливо и да се върна в моите детски спомени ! И аз си спомням , как майчето ми правеше принцески с кашкавал и сирене и ..... как ми се услаждаха! Направо ми се топяха в устата! Тогава .... бяха такива времена, .....в които принцеските бяха на голямо уважение!!! Не знам защо..... днешно време се правят по-рядко??? А са толкова вкусни!!!
    Интересно ми беше и.... да разбера разликата между странджанките и принцеските, ... тъй като .... аз съм от тези , които до сега не знаеха това!!!
    Още тази вечер ще спретна принцески на дечицата! Благодаря ти за прекрасната идея и за вкусните ти рецептички!
    Прегръщам те силно и ти желая една вълшебно хубава и успешна седмица!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Правим ги по-рядко, защото сега има по-голямо разнообразие в кухнята, в закуските, в продуктите... От една страна сме облагодетелствани, но от друга - забравяме добрите стари неща.
      Направи сега на дечицата и да ви е вкусно :)
      Прегръдка и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  4. Ние, зада не ни се събира каймата мажем филията с малко масло.

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,сега вече ще мога да си направя любимите твои странджанки и да направя така,каймата да не ми се събира-благодаря за съветите!На скара си представям аромата им...неустоим.
    Приятен ден и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Която и от двете филии да правиш, Живе, слагай вода :) В случая газирана, но съм правила и с ледено студена вода - пак става.
      Хубава вечер и успешна нова седмица!

      Изтриване
  6. Пепи, много много обичам принцеси/странджанки важното е кайма да има! А снимките ти какви са апетитни... В петък това ни беше закуската, но сега с тези снимки пак ми се дояде :D

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Чудна закусчица! И аз слагам масло в каймата вместо вода, обърквам добре и не се свива каймата:0 Но ще пробвам и с вода - по- евтино е май:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. а, масло. Ще хабиш още материал :))) Каймата си пуска достатъчно мазнинка според мен. Но виж щерката съм я виждала да маже отдолу с масло, нищо, че кайма слага. Явно сте на принципа "колкото повече - толкова повече" :)

      Изтриване
  8. Да ти кажа ли нещо? Знаеш ли на мен лично как ми правеха Странджанките едно време в Аркутино? Мажеха ми ги с кайма и от двете страни на филията.Защото бях малката принцеса на целия къмпинг.Боже,как обичам да си спомрям това време...сърцето ми завинаги ще си остане в Аркутино и Ропотамо.Целият ми живот е там. Благодаря ти Пеп,че ме върна отново към това.Целувам те.

    И да знаеш,че си прибрах най-сетне гаргите. ... Мишо да обстрелва нови!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, сериозна жена си! Само с месец нощувка у приятел бяха :))
      Ще предам, но човека се притеснява вече да не го карат той да ги скубе и май не носи.

      Абе аз все си мислех, че се занасяш с това двойно мазане на филията.
      Чудя се как да ти скрия коментара, че ще го прочете някой месояден в къщи и ще поиска "двойно намазана" :)

      Изтриване
  9. Що ли ги виждам тези хубавици толкова късно, точно преди лягане... Ще ги сънувам, а утре за закуска пак ще мина, да си взема топли, топли. Ще ги направя задължително, пепи! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си, Еви. Но най-добре направи :-)
      Поздрави и хубава, слънчева седмица на теб!

      Изтриване
  10. Пепи,е пък никога не съм слагала вода в каймата,сега това ми е новост.А каква е целта,нали после ще се пекат и ще се изпари?Де да знам,ама нещо не мога да си представя ефекта какъв е,помагай!
    И лютеницата имаш предвид в каймата да е,нали?Мммм,вкусничко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, тя се изпарява водата, но каймата вече е залепнала здраво по филията и си остава там. Това е целта, да не се свива при печенето към средата на филията. И нали се сещаш, че се маже обилно с каймата, така че да остане хубав пласт от нея и след изпичането. Но пък знаеш и за кюфтета, кебапчета - като се меси каймата се слага бира или газирана вода - така ги прави по-сочни и пухкави.
      Лютеницата - не в каймата, за гарнираране е :)
      Я вземи пробвай, или подскажи на младша :)

      Изтриване
    2. Да ти призная,чувала съм за газирана вода в кюфтета,ама не съм опитвала ни в тях,ни в принцеси.
      Кашкавалец и ние слагаме,но вода-тц.
      Обезателно и направо задължително ще проверя що е туй и има ли почва у нас,бъди сигурна,подскокороса ме много!
      А лютеницата щом е за гарниране изобщо няма да я споменяваме,тя младша само дето не спи с нея под възглавницата :) .

      Изтриване
  11. Хе, Пеп, аз пък да кажа относно водата - винаги слагам, но понякога ми се свива каймата, освен това съм чувала за 1-2 лъжици кисело мляко или 1-2 лъжица доматен сок, пробвала съм и с тях и заедно и поотделно + домашна кайма - резултата - един път се свива, друг път не!Сега тук прочитам за масло - ще пробвам и това.
    По същия начин и с правенето на сърми/пълнени чушки - и там слагам водичка в сместта, но понякога ми се получават сбити, а не рехави - и толкоз години не открих причината за това - освен да е от самия ориз...
    И само да кажа за толумбите - не бяха ли всъщност "тиквени дръжки", а не "тиквички" ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, истината е в мнооооого хубавото омесване. Затова съм писала ако трябва - с бъркалките за тесто. Дори и с домашна кайма е така. Нали и моята е почти винаги такава. За сармите не знам - нямам сбити. Не мога да кажа нищо. А за тях поне ползвам и хубав и лош ориз.
      Тулумбите - щом Дани казва, тя знае - от Бургас е. Името Тиквени дръжки е в името книгите; няма как да знаем в Бургас как са ги наричали за краткост, затова вярваме.

      Изтриване
  12. И аз до сега така са ме учили, да мажа каймата с масло отгоре и така не се свива почти. Не му разбирам аз много, сега се опитвам да навлизам в материята, ама ми се струва много сложно... :D Аз вземам една кайма и направо слагам на филията, малко масло отгоре и на скарата, без да я допирам до реотана. Не става нищо особено ама за ядене става... :D Жена ми като е на работа рано сутрин, нямам друг избор. Или трябва да се науча да правя нещо.. хах :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маслото е хубаво да се н
      маже върху филията преди каймата. Каймата се смесва с настърган кашкавал и яйца за да не се свива и после с всичко друго което ви се хапва.
      Ако искате да заместите цяло хранене, не пестете материалите и положете дебел слой до края и върху самите корички на филиите.
      С чаша редичка сипа, айрян или хубав билков чай с мед, моите внучки цял ден са като моторетки.

      Изтриване
  13. Емо, каквото и да направиш, важното е да си харесваш резултата, нали знаеш :)
    Дали на скара, на реотани, със или без масло - ти ядеш, ти харесваш, ти си човека, определящ вкуса. Може и да пробваш други предложения, но пък няма гаранция, че нечий друг вкус ще ти допадне, нали? :) Ако сега навлизаш в материята, имай предвид, че опитите и пробите трябва да са в малки количества, че не всеки път са успешни.
    Или поне както с една приятелка се шегуваме - да не зная лявата ръка какво изхвърля дясната.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Нещо толкова семпло, а ужасно вкусно! От твоите снимки, Пепи, започвам да слюноотделям всеки път!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Поздрави и на теб, Зори!
    Мда, простичко и вкусно :-)

    ОтговорИзтриване
  16. вкуснооооо, това вече ми е любимия блог!

    ОтговорИзтриване
  17. Пепи, нерде-нерде в Русе ядох странджанка облепена с кайма от двете страни, така и така се мята на грила, защо не двойна-да я бяха нарекли добруджанка!?:))) Освен трик с вода, има и с белтък, някои вече са съобщили ,че мажат филиите с краве масло, но този не е чак толкова ефикасен.
    Аз задължително слагам в каймата за принцесите, които пека на партигрил и настърган кашкавал. Това също спомага за залепването на каймата по филийката. Опасявам се,че на барбекюто ще залепне за барбекюто и когато правя филийките там не слагам, а ползвам само вода, но както и да е у дома много обичаме принцеските с кайма.:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. ха така, виж колко са разпространени странджанките от двете страни с каймата :) Ще взема и аз да пробвам така. Със сигурност ще има доволни хора от този факт.
    Поздрави и на теб, Светле!

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи, много ми харесаха и странджанките и принцесите. Ще опитам и от двете.
    Никога не съм слагала вода в каймата, та за какво се слага тя?
    Иначе на принцесите и аз слагам кашкавал в каймата, но ще опитам и по твоя начин.

    ОтговорИзтриване
  20. А, прочетох коментарите и разбрах:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, сега остана да направиш и да кажеш има ли разлика :)

      Изтриване
  21. Здравейте, днес тръгнах да търся рецепта за кайма за принцеси, но ми попадна думата "странджанки" и ми стана толкова мило... бях ги позабравила, а това е едно от най-вкусните неща, които си спомням от ваканциите в село Равда. Идеята с грил тигана ми хареса много, ще пробвам още тази вечер

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А толкова лесно се правят :)
      Радвам се, че ти докарах такива мили спомени :)

      Изтриване
  22. И аз като бургазлия да дам съвет за странджанките:) каймата трябва да е много добре омесена,да е като тесто направо,аз и слагам малко бира,водичка,кимион и чер пипер,сол,престоява поне 12 часа и се премесва.Хляба трябва да е нарязан предварително и да е изпръхнал или даже и позасъхнал.Когато се маже на филията каймата се притиска добре и най много по краищата,навлажнявайте ножа,когато мажете.Скарата трябва да е много добре загрята и се намазва с мазнина преди поставяне на странджанките.За да са сочни и вкусни не е нужно да се пекат много,щом се отлепят ги обърнете от чистата страна да хванат загар за минутка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Щом си бургазлия, съвета ти се приема :) Със сигурност ще е от полза. Тези неща (без предвартелното изсушаване на филиите) май ги правя по навик аз :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  23. В момента в този ранен час съм толкова гладна, че гледайки тези невероятно вкусни сандвичи ми идва да се протегна и да си взема и двата и да закуся както трябва.Ще погледна дали нямаме кайма да си направя принцеси малко по късно.Декорирали те страхотно с кисели краставички.Радвам се че ни пишете,блога ви е интересен.Дори може и един айран да си забъркам, на скоро взехме специална кана,която е за айран, става много бързо всичко.

    ОтговорИзтриване
  24. В Бургас правиха и продължават да правят много хубави странджанки.Но не им знам точната рецепта.Чувала съм че се слага и малко брашно в каймата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих се учудила да има и брашно. Тайната е там някъде, в Бургас. Макар че според брашното би лепнело за скарата, освен ако няма и друга тайна :) Ще се радвам да споделите, ако научите.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...