28 февруари 2012 г.

Crock-Pot , супи и чорбички

     

     Навън отново вали сняг и какво по-вкусно има от топла супа в студеното време?
А супите са едни от най-любимите храни в къщи и никак няма да е пресилено ако кажа, че у нас винаги има супа.  Е,  в 99 % от винаги-то. Постни, месни, рибни, зеленчукови....... съвсем скоро със следващия Проект 10  ще вмъкна в списъка и любимата  картофена и зеленчуковата и крем-супата....
     Тези две супи ги правя ..... да не броя от колко години в къщи,  че ще мръкне и са едни от любимите ни. Супа топчета е класика,   а  Чорбата/супа от агнешки дреболии  в различното си съдържание на субпродукти се уважава от различните консуматори в къщи. Не знам каква е разликата между чорба и супа, но точно при тази за мен  разликата е в запръжката :)) Ако е със запръжка от червен пипер и масло се превръща в чорба; ако е само застроена си е супа. 
     Рецептите за горните супи са в линковете под името им;  тук идеята ми е да споделя  приготвянето им в slowcooker-а, именуван за кратко Крок-пот :))  Вярно е, че супите се готвят значително бързо, но пък готвени там, човек си позволява свободно време, през което не трябва да наднича и проверява час по час в тенджерата дали е сварено месото. Тъй като в случая с агнешката  супа - има сърце, бъбрек, месо... трябва си им повечко варене.
     А тази "тенджера" вече ми е един от любимите домашни уреди, които ме отменят често с готвенето. С тази разлика, че в рекламата им върви "Зареждате си вечерята сутринта и докато сте на работа тя готви", а  у нас обикновено тя работи докато спим ние :)) за да осигури обяда за другия ден. Все тая. Важното е, че ми е от голяма полза и както се чудех, когато се сдобих с нея къде да и намеря място за прибиране, така се отказах от прибиране и и намерих място отгоре на шкафа :)

Супа топчета 



Продукти:
 
За топчетата:
600 гр. кайма
2 с.л. ориз
по 1 каф.л. чубрица и черен пипер
1/2 ч.л. сол /ако каймата не е солена/ 
За супата:
1-2 моркова
2 с.л. от зеленчуковата ми подправка (подобни има сега по магазините, но сушени)  и парче пащърнак (имам си във фризера нарязан на ситно -  за супи и яхнии;супите добиват много по-хубав вкус него.
50-60 мл олио или зехтин
сол на вкус
1 каф. чаша ориз или 2 шепи фиде
4-5 с.л. кисело мляко
1-2 яйца
1 равна с.л. брашно ии царевично нишесте)
2-3 щипки чубрица, а магданоз по желание smile1 

Приготвяне
* В Crock-Pot -а  се поставя около 1,5 л. вода,  универсалната подправка, ситно нарязаните моркови, пащърнака  и солта.
* Каймата се омесва добре с подправките и измития ориз.
* Къса се по малко от каймата и парченцата  се  пускат в широка тава, на дъното на която е посипано  брашно (3-4 лъжици).
* Когато  тя се напълни  се разклаща, за да могат да се овалят късчетата кайма в брашното.
* Поставят се на дланта на ръката по 2-3 и със съвсем леко притискане завъртат дланите два три пъти. Готовите топчета се нареждат в друга тава, по възможност на не повече от 2 реда.
* Отделно се кипва в тенджерка около 500 мл. вода. и с нея се заливат приготвените топчета.
***Понякога за по-бързо късам топчетата, овалвам и направо ги пускам в подгряващата се вода, но тъй като тя завира бързо и едни топчета вече се варят, а другите чакат на кайма, предпочитам този вариант с двете тави. А заливайки с врящата вода топчетата се стягат и не се разваля формата им, ако се държи на нея. 
Друг трик е - с шепата се загребва кайма  и стиска в юмрук,  оставяйки каймата да започне да излиза от горната част на ръката. С малка лъжица се загребва показващата се кайма - получава се топче, което се пуска във врящият бульон.
* Разклаща се тавата, за да могат от горещината на бульона да стегнат, оставят за 3-4 мин.  и  всичко се изсипва в крок-пота – внимателно, тъй като тук топчетата оправдават името си  – много подскачат  и пръскат.
* Включва се Crock-Pot -а  на ІІ – „high“ за 4 часа.
* Когато изключи се отваря и прибавя измития ориз и включва за още час (ако супата ще е с фиде – за половин час)
* Приготвя се  застройката, като  се разбъркват яйцата с киселото мляко и  брашното.
* С черпак  се взема  по малко от горещия бульон и сипва в застройката при непрекъснато бъркане, за да могат температурите се уеднаквят ( и  не се пресича застройката при претопляне).
* Изсипва се застройката в Crock-Pot -а, разбърква се   и поръсва със стритата  чубрица.




Супа с агнешки дреболии

Продукти:
  • 500 гр. агнешки дреболии (1 комплект, но и зависи кои обичаме. Пр. у нас понякога се прави само от сърца, бъбреци и бял дроб; без шкембе и черва)
  • 300 гр. чисто агнешко месо без кост
  • олио и масло по 50гр.
  • 1-2 връзки пресен лук
  • 5-6 сушени червени домата (може и пресни, но само месестата им част )
  • по половин връзка джоджен/гьозум и магданоз
  • 2-3 с.л. зеленчукова подправка
  • 2 картофа
  • 100 гр  ориз
  • 1 с.л червен пипер – по желание, за допълнителна запръжка. Аз не винаги я правя.
  • 2 с.л. кисело мляко
  • 1 с.л. брашно
  • 1 яйце
  • сол на вкус, ако трябва
Приготвяне:
· Агнешките вътрешности (както са цели, не нарязани) се измиват добре  със студена вода,   поставят се в тенджера и кипват заедно с почистеното от ципите месо за 10 мин.
· В  Crock-Pot се наливат 2л. вода, прибавят се измитите след варенето  месо и субпродукти, зеленчуковата подправка, нарязаните на ситно картофи, лук и  домати, олиото. Ако подправката не е солена – прибавя се и сол. Включва се уреда на ІІ степен – „high“ за 6 часа.
· След като изминат месото и субпродуктите  се изваждат в друг съд, охлаждат се и нарязват на ситно. А в Crock-Pot се прибавя измития ориз, нарязаните на ситно джоджен и магданоз и включва отново за 1 час.
· Яйцето се разбива с брашното и  киселото мляко. Прави се застройка, като към тях се прибавя от врелия бульон по малко и непрекъснато бърка, докато температурите се уеднаквят, след което застройката и нарязаните на дребно месца се изсипват при супата. Разбърква се.
· Ако ще се прави запръжка с червения пипер -  в супата се слага половината количество олио. Другата половина от мазнината е масло, което се запържва в тиган, заедно с няколко трохи хляб, а когато те се зачервят  се прибавя и червения пипер. Запърженото масло се сипва веднага в супата и разбърква.
· Разбърква се и сервира гореща.
***Чорбата може да се приготвя целогодишно с шилешко или овче месо, добре почистено от лойта и ципите.

18 коментара:

  1. Чудесни супи,апетитни и със сигурност много вкусни!Беше ми интересно да се запозная с начина на готвене в Крок-пота.Този уред на принципа на тенджерите под налягане ли действа?
    Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Мира, точно наобратно действа. Този съд, в който е супата е каремичен. Фина керамика, не като нашите глинени гърнета. Той е преносим, може накрая и във фурна да се сложи, или преди да се включи да се запържват вътре някои продукти. Той се поставя в долната част - на снимката с купичка супа се вижда тя, металната, в която са нагревателите. Там отпред са и тези копчета за регулиране на часа, който трябва да заложим и степента - І, ІІ или подгряване (след като е готово ястието)
      Получава се бавно подгряване, докато стигне Т* около 95 и продуктите вътре се готвят. И не се разваряват. Влез по линка и ги разгледай.
      А тенджерата под налягане я пенсионирах преди... сигурно 10 години, защото ми "стресира" месото, като го варя вътре. Навсякъде по рецептите съм писала, че се "готви на тих огън".
      Хубав следобед и на теб!

      Изтриване
  2. Двете от най-любимите ми супи, Пепи! Ще помоля за по купичка, сигурна съм, че твоите са много вкусни! Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Еви, вземи си :)
      Хубава вечер на теб!

      Изтриване
  3. Ох ,не ми показвай пълния черпак,че направо ще отнеса тенджерата.А как обичам такава супааа-още от дете я обичам,от домашно агне.
    Готвиш прекрасно,Пепи!
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе!
      И аз я обичам от дете. За известно време бях спряла да я правя, но слава богу я реабилитирах.
      Лека нощ на теб!

      Изтриване
  4. Ох, лиги ми потекога по тези вкусни супички. Много обичам супи, твоите изглеждат толкова апетитно:). А за уреда вече сериозно взех да се замислям и аз.

    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако си падаш по гъсти супи, вземай купичка :)
      Благодаря, хубава вечер и на теб, Петя!

      Изтриване
  5. Ей, Пепчо,
    това студа пак ни подсети за супите, а?;)
    Много апетитни и сгряващи предложения. Уред за бавно готвене нямам, но с удоволствие ще хапна супичка;)
    Хубава сряда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Мъхче и на теб хубава сряда!
      Вярно е, студа върна зимата и желанието за топли чорбички и за обяд и за вечеря :)

      Изтриване
  6. За болнавата Ина ще има ли един черпак или да търся туй чудо crock-pot :))
    Много вкусно изглеждат, а и признавам, инфото ми бе полезно, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Болната Ина скоро да оздравява!
      Ще има,разбира се, от двете по едно :)

      Изтриване
  7. Ах вие с този crock-pot :)) Мъж ми ще ме изсели ако домъкна още някой уред у дома :) Много вкусна изглежда Пепи :)
    Поздрави и много усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Освен да го убедиш той да го домъкне :)) На теб ще ти е полезен също.
      Поздрави, Еви и хубав утрешен ден!

      Изтриване
  8. Пепи, аз не ям дреболии, но като гледам твоята супичка, нищо чудно да проям. Много е апетитна, много!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, вземи си от супа-футбола тогава :)
      Лека нощ на теб!

      Изтриване
  9. Много вкусни супички, Пепи! Да ти завиди човек за Крок пота, който готви, докато спиш :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...