25 май 2012 г.

Фетучини с бекон и магданозено песто

   
      Паста като паста, може да каже някой,  ама не е така. Друго си е прясната паста. Моят опит с нея е твърде оскъден, от преди 6 години, когато нямаше голямо разнообразие от паста ( или другояче казано макаронени изделия) и  си бях направила домашни канелони  Laughing  но после намерих  готови тръби, после кори за лазаня; после  в търговската мрежа заредиха какви ли не форми  и дори пакети с прясна паста  и така приключих набързо с домашното  правене.
     Но минаха години :)) и тъй като наблягаме на домашното производство,  от  месеци бях решила да  направя пак - тестото изглеждаше бърза и лесна работа; спираше ме това, че трябваше да го режа после на лентички на ръка, което неминуемо водеше до облак с брашно и кривнали от правия път линии. Много съм зле с чертането на ръка. И изрязването. Въобще там нямам ли си чернова - беловата ми обикновено е за боклука.
     Във вторник ми подариха машина за рязане на паста. До тук с отлагането. Сряда - почивен ден и първата домашно приготвена паста. Ползвах рецептата на Джейми Оливер, където пише, че на 1 яйце се слага 100 гр. брашно; жокер от приятел, който пепоръча и малко зехтин, едно предаване на Черешката с Катето Евро и кратък преглед в нета, където попаднах на този много интересен сайт за италианска кухня на един  италианец и предполагам, по-достоверен източник от него няма. Там е написано и за ръчното  рязане на пастата, има и рецепти за паста, някои от които със сигурност ще изпробвам. Най-много ми хареса обаче българския на италианеца  :girl_haha: И всички тези водеха до една и съща пропорция - 100 гр. брашно на едно голямо яйце. ХХL. Желателно домашна, за да придобие пастата хубав жълтеникав цвят. Е, моята е малко тъмна, но това е от брашното. 


     Моето брашно е типово и пълнозърнесто - не, че специално за случая съм го купувала. Обикновено такива ползвам - типово/пълнозърнесто - 2/1 части смесено. Тестото се получи перфектно от първи път - много приятно и лесно за работа. А с машинката си беше голяма занимавка, та вместо препоръчаните 5-6 прехвърляния през ролките през различните дебелини, моите стигнаха до.... има-няма 25-30 минути.
    Ако решите да  правите -  потърсете, разгледайте,  доверете се на някого и запрятайте ръкави. Нищо, че ръкавите вече са къси. С този дъжд на човек му идва да си седи с жилетка.     Ако ли не - купете си готова паста, сварете я според указанията на опаковката  и я гарнирайте с магданозено песто и бекон. Мнооого приятен вкус. Но да се има предвид, че от пропорция със 100 гр. брашно  излиза паста долу горе  за една чиния.

         И тъй като се отплеснах, ето как я направих пастата.

Продукти за пастата:
3 големи яйца 
300гр. брашно (200 г  брашно от твърда пшеница и 100г  пълнозърнесто, типово) 
1 супена лъжица зехтин.

Приготвяне: 
* Брашното се пресява, поставя се в купа и прави кладенче в средата му. 
* Чукват се яйцата,  с вилица се разбъркват до хомогенност и прибавя зехтина; малко по малко се взема и от брашното, докато се получи гъста каша. 
* Зарязва се вилицата на работния плот и с пръсти се започва  да се меси тестото, като към кашата малко по малко се придърпва от останалото брашно, докато го поеме. Трябва да се получи гладко, еластично тесто, което се формя на топка, завива в свежо фолио (полиетиленов плик) и прибира за  най-малко 30 мин. в хладилник. 
:icon_idea:  при мен се получи от първия опит с големината на яйцата, но  на много места пише, че може  да се прибавят 1-2 лъж. студена вода, ако яйцата не могат да поемат брашното. 
* След хладилника тестото се разделя на 3 еднакви топки; двете отново се завиват с фолиото, да не съхнат, докато се работи третата.
* Ако ще се реже на ръка - разточва се на набрашнена повърхност до желана дебелина и се реже на желаните форми - така правих канелоните преди време. 
* За машината -  сплесква се топката  с ръка, за да може  да се прекара тестото през машината. Разточването  започва  от  най- широката позиция и с всяко следващо преминаване се намалява и степента, така че да се получи тънка и дълга кора.  Всичко това обаче по въртенето, сгъването и точенето в машината го има подробно написано и в самото и упътване. Ако тестото лепне - пак според упътването - поръсва се с брашно преди всяко преминаване през валяците. При мен обаче нищо не лепнеше, затова и се отнесох във времето с въртенето на първата кора през различните приставки. Така спрях на степен 3, която ми се видя подходяща за фетучините.  Оставих ги да подсъхнат за  30 мин.  Ако се приготвя повече паста, могат да се покрият с влажна памучна кърпа без власинки.
* Поставят се в кипяща подсолена вода и варят  2 мин. (според мен, добре сварени, но не разварени) за ал денте - времето  трябва да е по-малко.  На 100 гр. паста трябва да има литър вода.


Фетучини с бекон и магданозено песто

Това се получи в крайна сметка набързо с фетучините, които направих, защото наистина се унесох с тях и пропуснах да помисля за соса, който трябва да им направя.
Магданозено песто обаче у нас винаги има. Нищо, че не сме на ти с таз тревица :sick:

300 гр. бекон
3 пълни супени лъжици магданозено песто- това беше без ядки 
3 пълни с.л. горчица 
3-4 ск. чесън

* Беконът се нарязва на кубчета и запържва в сух тиган с незалепващо покритие за минута и половина - две. 
* Прибавят се пасираните  скилидки чесън, а след минута  - пестото и горчицата. 
* Всичко се разбърква за минута. 
* Изваждат се готовите  фетучини и прибавят, заедно с 50-60 мл. вода от варенето им. Отново всичко се разбърква и оставя да поври за 1-2 мин.
* Разпределят се в три чинии и eat да ви е сладко!

36 коментара:

  1. Аз съм си по жилетка вече дни наред. Няма къси ръкави. Я какъв студ е свил...
    Пепи, страхотна паста си направила. Все се каня да опитам, макар и само за себе си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Опитай, Илианка, дори за себе си. Ако направиш тази доза ще можеш да прибереш 2/3 от количеството в хладилник и разточиш на следващия ден. Или следващия ден.
      Днес е по-топло вече, съблече ли жилетката :))

      Изтриване
  2. О-о! Честито! Да си я ползваш дълго години със здраве и да ни радваш с още много, много вкусни рецепти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Оо, мерси, Диде :) но може и на ръка да се точи и реже, нали разбра?

      Изтриване
  3. Правенето на прясна паста в къщи е удоволствие и предизвикателство. Справила си се повече от чудесно. Поднасям моите комплименти! Bravissima!

    Поласкан съм от отзивите ти за мен, най-вече от тези за моя български...старая се.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хей, привет, Фулвио! Благодаря ти, след твоите комплименти съм двойно по-горда с първата си паста :)
      Използвам възможността да те поздравя за сайта - много е хубав, рецептите са много добре обяснени - дори нагледно с клипчетата, а освен тях има и интересна информация за много средиземноморската кухня, продукти и бит.
      А българския ти е много добър, няма шега, справяш се добре с него. Но като истински италианец при теб е свързан с повече емоции и е удоволствие да те слуша човек!
      Радвам се, че ти открих сайта!

      Изтриване
  4. Пепчо, честита придобивка! И аз бях пошуряла за такава, е наложих се :)) Преди това с точилката навивам на руло и режа и май по бързо ставаха :))) Сосчето е чудесно, трябва да го пробвам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай, Кате. Аз точно заради точенето не се наемах, че много цапам с брашно, но теб те знам, че си майстор на точилката!

      Изтриване
  5. Ух, като сза спагетоядни, направо си паднахме на място с тази рецепта!

    ОтговорИзтриване
  6. Не мога да се включа в коментара защото дори и през ум не ми е минавало, че мога да си правя паста сама!Възхищавам ти се !Всичко , до което се докосваш правиш с майсторлък! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Соня!
      Горещо препоръчвам домашната паста (вече); когато успееш - опитай и направи. И наистина не е нищо сложно.

      Изтриване
  7. Клипчето и блога на Фулвио прегледах и аз преди време,симпатяга е!
    Пепи,пастата е станала все едно,че все паста си правила-перфектна!
    Честита ти машинка,мила!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. може пък да е успеха на начинаещия, Роси :)
      Благодаря ти!
      И - днес е сряда - честит празник :))

      Изтриване
  8. Честита придобивка, Пепи,
    с очаквания за още нови кулинарни вдъхновения и изкушения с паста...
    Чудесно изглежда, много професионално направена, поздравления!
    Предполагам знаеш, че съм впечатлена от сериите ти с риба и зелении.
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За рибите бях сигурна, че ще ти допаднат, Диди!
      И аз сърдечно ти благодаря.
      Голяма прегръдка с пожелание за хубави пролетни дни на теб!

      Изтриване
  9. Пепи,поздравявам те с машинката,много е практична ,наистина няма по хубави пасти от домашни,пресни.

    ОтговорИзтриване
  10. Пепчо,
    една колежка по цял ден ме облъчва с машинката си за паста, сега и тук ти ме дозастреля;)
    Много ми харесва и тя самата и комбинацията с бекон и магданозено песто;)
    Чакаме сега 10-тте най-пастени на Пепчо- сигурна съм имаш много да ни показваш;.
    Много хубава, по-малко дъждовна и усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, аммм... ние за добро те облъчваме :))
      Хи, даваш добра идея за 10 с паста.... май ще се възползвам, благодаря.
      Благодаря за пожеланията, едто от вчера вече вали само по веднъж на ден :))И на теб много усмивки!

      Изтриване
  11. Отдавна си правя пастата сама или листи за лазаня, обичам фреш паста-още повече,че мога да ползвам пълнозърнесто брашно!:)Виж, магданозено песто не съм забърквала, но ще е вкусно-сигурна съм!:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и аз явно ще наваксам с правенето и :) Сега е ред на лазаня с домашни кори, че е любима на девойчето.

      Изтриване
  12. Няма по-вкусна от домашно приготвената паста, а твоята е в компанията на ароматно песто и бекон - истинска наслада за всички сетива, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Еви. Наистина друга работа тази паста.

      Изтриване
  13. Ellerinize sağlık, çok leziz vegüzel görünüyor.

    Saygılar..

    ОтговорИзтриване
  14. Майчицееее, Пепинко, тази чиния я открадвам незабавно!
    Истинска прелест!

    ОтговорИзтриване
  15. Аааааа, с туй никогаш няма се хвана:))) Готова паста ще си купя, Пепи и ще опитам. Нито ще успея за домашна, е... може и да успея, ама нерви няма да имам:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да бе, така си мислиш, че няма да успееш. Толкова разни други месиш, точиш, та пастата ще те уплаши :)
      Що не се пробваш?

      Изтриване
  16. Браво Пепи и от мен! Аз нали все последна разбирам :) Да ти е честита придобивката и със здраве да си я ползваш!!! Страхотна паста! Прияде ми се.
    ......Пък ако я видят домашните ми - жива ще ме изядат, че те са по-големи пастафенове от мен:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ваня :)
      Амииии да подшушна ли от къде да се сдобиеш с машина за паста :)) или да си замълча?
      Но да знаеш - разликата е голяма; струва си.

      Изтриване
  17. Наскоро пътувах но Болоня и там нали се сещаш - все прясна паста сервират. Та видях, че има разлика - определено. Едно е сигурно - "подпали ми чергата" сега, но вярвам, че до няколко дни ще реша въпроса :):) После ще се похваля първо на теб :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хеххе, хайде, чакам да се отчетеш после с готова продукция :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...