10 януари 2013 г.

Конкильони с кайма и варени яйца


     Раковини с плънка. А плънка те събират много.  Може би затова ги харесват у нас. Тук долу горе името е и  самата рецепта :)
Тези раковини, както  ги наричаме си имат име -  Конкильони (Conchiglioni), един от многобройните видове паста. И който за съжаление се среща само в няколко големи хипермаркета, които не са ми сред любимите. И за тези раковини и още 3-4 продукта трябва да се моля на любимия да ме води там. Убедена съм, че пазаря за рекордно късо време в хипермаркет - една песен време и съм обратно в колата.


Раковини с кайма вече показвах; плънката винаги може да бъде различна - по вкус или според наличностите в хладилника - това често ми се случва, сигурна съм не само на мен - отварям хладилника и според наличностите решавам какви ще ги върша.  Тук така се случи, че плънката е от кайма, с варени яйца. Признавам - пресолих каймата, докато задушавах, защото не опитах доматения сок (който се оказа доста солен) , а сложих и соев сос. Вариантите за обезсоляване бяха - сварени картофи, ориз или яйца. И за да избягна намеци за мусака и сарми, останаха яйцата. Дали се харесаха? Предполагам да, щом след два дни ги "извикаха" на бис :)


Продукти: 
половин пакет  паста Конкильони (Conchiglioni) - големи раковини :) 

~ 400г телешка  кайма 
1 ч.ч. доматен сок 
1-2 големи скилидки чесън 
2-3 с.л. олио/зехтин
риган и черен пипер 
1 ч.л. захар
50 мл. бяло вино 
3 с.л.  соев сос Лайт Kikoman - със зелената капачка е

4 сварени яйца 

~ 200 г кашкавал 
пармезан пожелание

( в някои случаи слагам в плънката и гъби) 



Приготвяне:
* Пастата се сварява според указанието на опаковката - аз варя до омекване. 

* Изважда се с голяма решетка от врящата вода и прехвърля в тенджера със студена вода, за да не се слепва, докато чака плънката си.  (или се изсипва в цедка и мие на течаща студена вода, но се запазва една чаша от водата, в която е варена) . 
* В тиган се загрява мазнината, прибавя се малко от доматения сок и каймата  и намачква, докато се раздроби. 
* Когато остане на мазнина се прибавят останалия сок, виното, соевия сос Лайт, захарта.
* Отново се задушава  до  изпаряване на течностите
* Прибавят се подправките, фино пасираните скилидки чесън и запържва 1-2 мин.
* Тиганът се отстранява от котлона,  а в сместа се прибавят настърганите яйца.  Обърква се. 
* Раковините се пълнят с плънката и нареждат в тавичка за печене. Прибавя се от водата, в която е варена пастата - да има около пръст на дъното на тавата, когато тя вече е пълна с раковините. 
* Поръсват се обилно с настъргания кашкавал  и пекат до зачервяване в загрята фурна на 200* (най-добре става с 50/50 кашкавал/моцарела, заради доброто и разтапяне) . Пармезана може да се поръси преди печене, или след печене. 





33 коментара:

  1. Харесват и тези, и предишните харесах!Още не съм се навила да ги направя!И май не ходя в този супермаркет, където ги има:)Поздрави, Пепи и хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, може и в други макаронени да се напълнят, но самите раковини са интересни :)

      Изтриване
  2. Изглеждат и "звучат" фантастично, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много симпатични и много апетитни са, Пепи!
    Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  4. ot tezi tuka ne sım vidyala,mnogo sa simpatiçni.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може и да няма при вас, Сезам :) знам ли. Кикоман имат сайт на БГ език, ако искаш питай ги, дали внасят при вас.

      Изтриване
  5. Ау! Пепа, прекрасно изглеждат!
    Не съм срещала такава паста - раковини, но много апетитно и изкушаващо си ги приготвила...!
    Както още не съм обядвала, с най-голямо удоволствие бих ги опитала!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дръпни си, Ина :) Да ти е сладко!
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  6. Ех,този Кикоман.... :)) какво изобилие от рецепти в блог пространството напоследък :) .
    Има ли някаква вкусова разлика между различните видове,Пепи?Аз лично се съмнявам де,но ти ще кажеш от опит.
    Рибката изглежда много добре,но тези раковини са просто размазващи!
    Признавам,че нямам търпение да ги пълня,но пък са много ефектни така поднесени!
    Много си бърза с пазаруването,особено в хипермаркет само количката не мога да откача от синджирите за една песен време,камо ли да пробягам разстоянието между отделните отдели.
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. писах, писах вчера, а ми няма отговорите.
      Роси, различни са. Един е по-сладък, друг - по-тръпчив, с различен аромат. От "простите" сосове - които са само соев - поръсваме и на готовата храна - пр. ориз, картофи печени, но маринатите са прекалено силни за тях. Вземи 2 различни и пробвай, няма как да се убедиш, докато не пробваш.
      А раковините се пълнят лесно - два пъти по-бързо от сармите дори :) Те са големи, само слагаш лъжица плънка и :) воала.
      Прегръдки и за теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
    2. Кой е сладникавия,Пепи?От него ще си взема.

      Изтриване
    3. Сукияки соса (за месо и зеленчуци, с надпис wok) е сладникав.
      Якитора соса също, но той е доста гъст и според мен е за използване преди готвенето на продуктите.

      Изтриване
  7. Как апетитно си ги накиприлааа! Божествени са, Пепи! Ако бяха рогчета, познай какво бих казала! :)
    На мен също понякога ми се случва да не се съобразя със солеността на консервираните домати, но не знаех да ги туширам с яйца. Знам само с ориз, картофи и галета. А такива раковини съм пълнила два пъти само, веднъж със сладка плънка, за десерт и веднъж със спанак и рикота, но у дома се характеризират като НЕмъжко ястие :) Ще ги пробвам още веднъж по твоята рецепта, да видим какво ще кажат и ако пак ми ги отхвърлят, ще си ги готвя само на мен.
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти им ги напълни хубаво с месна плънка, пък да видиш като какво ще ги характеризират :)) Или пък ги дай като предястие :))
      А доматите-консерви у нас всяка партида е с различна соленост. Обикновено пробвам,, но напоследък май по-често забравям. Та така :) се получават понякога

      Изтриване
  8. Олеее....колко апетитни снимки:)Неустоимо провокиращи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Само да намериш раковини, Дани, направи си. Е, може не точно същите.

      Изтриване
  9. Ммммммммм, страхотно е това. Браво Пеп,невероятно вкусно изглежда.

    ОтговорИзтриване
  10. Ами да, божествени са, но работата ми седи трудоемка, т.е. онази част с пълненето. Няма кой да ме дочака да ги накипря така;) Но не мога да не кажа още веднъж, че изглеждат бижу!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нее, Мъхче и на теб да кажа. Сарми не правиш ли? Тези са по-бързи, само поставяш плънка с лъжицата (голяма) и нищо не завиваш.

      Изтриване
  11. Зашемети ме с тези сосове, ще отида да си купя и да пробвам, че всичко, що е паста, а има и месо е любимо на мъжката част у дома!Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасни са Пепчо! В тавичката, подредени и само чакат "старт" :) Апетитна коричка, богата плънка - разкош! Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  13. Тези и на мен са ми любими, защото поемат много плънка. Те, и канелоните. Само че ги правя с рикота и спанак, а заливката да е от червен сос. Вкусотия! Ще пробвам и така :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май и у нас заради количеството плънка се харесват :))

      Изтриване
  14. Страшни са тия раковини. Обаче не се сещам къде ги има.Не споменаваш ,Пепи,въпросния магазин,но ако можеш драсни кой е той. Обикновено мидичките са малки,а толкова големи не съм срещала. Това ще ми е запазен специалитет вместо традиционната лазаня или канелони.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в Метро има, Нинка. Преди време имаше и в Кауфланд, но сега няма.

      Изтриване
    2. Пепии, да се оплача! В Метро няма такава паста и съм многооооо разочарована от тях. Изтъркан си кондурките да дебна, но уви. Ще ми изтекат лигите по тая рецепта, докато благоволят да заредят.

      Изтриване
    3. Не само няма, Нинка, ами били в списъка на спрените от заявка стоки. Питах наскоро познато момиче, което работи там - поръчала съм и от месеци.
      Много лошо. Виж потърси от другите, по-мънички са едни, дето събират по 1 ч.л. да си изкараш мерака. Аз сега търся връзки с живеещи в Италия, ако могат - да пратят.

      Изтриване
  15. Луди хора! Те не знаят ли колко фенки на Пепините вкусотии ще изгубят :) Определено не си знаят интереса.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...