25 януари 2013 г.

Пача-чорба

      Любима  неделна зимна  чорба. Неделна - заради приличното количество чесън, с който се овкусява . Иначе поръсена с червен лют пипер и с лъжица-две от чесновия оцет не само бацилите бягат зимно време, ами и близките, които не ядат тази чорба ще напуснат дома за седмица  . Този проблем у нас е решен, тъй като девойчето също обича тази чорба и подправя с оцета.  Обикновено се прави от свински крачета и уши, но може да се сложи и глава, и опашка. Тези последните  у нас  трудно достигат до такива чорби, тъй като  главата, заедно с останалия скелет :) на прасето заминават на студена пача ( саздърма). От която разбира се пак става чорба, но съвсем не такава "блага" както тази, от краката.  А да не пропускаме и факта, че тази чорба е много богата на колаген - нужен на всеки организъм на 40 години :) 


Необходими са: 
3-4 броя свински крачета ( и 1-2 бр. уши, ако успеете да намерите, опашка, глава...) 

10-на зърна черен пипер, сол 


Приготвяне: 
* Крачетата се почистват и измиват основно (въпреки, че в повечето случаи се продават чисти, един преглед не е излишен). 
* Заливат се с около 3л. студена вода, включва се котлона.........и когато завират - се отпенват. 
* Прибавят се зърната черен пипер и сол (малко, защото половината вода ще изври), намалява се степента на котлона и затварят да се варят - докато месото се  "разкапе"  - крачетата се "разпукват" и като се побутне с лъжица месото -  само пада от тях. 
* За това време   време бульонът е станал достатъчно силен. 
* Изваждат се крачетата, охлаждат, обезкостяват; месната част се нарязва на ситно и връща в бульона. 
* Кипва се още веднъж.  Тук по желание може да се прибави една лъжица брашно, размито с вода, не толкова да сгъсти чорбата, колкото да и "замътни" цвета.
* При сервиране счуканият чесън с оцета са задължителни, а червения лют пипер - по желание. 

***В много месарски магазини се продават крачета, а тук-там, особено в нашия край - и уши. Напоследък виждам  и едни малки глави -  около 1.5-2кг.  Краката искат варене поне 1 час и за да не кипят, ги поставям в голяма тенджера, с повече вода. Та точно в нея се побира и една такава малка глава ( срязана на две ), която се сварява за същото време, както краката. А когато всичко се обезкости и чорбата е готова, разделям на две и половината  от нея (което си е 4-5 порции чорба) замразявам. После следва само претопляне. И последно :) тъй като тези части са предимно кожа, сухожилия, щрущяли,  един малък джолан, сварен заедно с тях се отразява много добре на чорбата - подсилва месната част, която е съвсем малко. 

**** От тази студена пача ( саздърма) също правим топла пача-чорба. В този случай  нарязвам от  нея на кубчета и поставям във вряща подсолена вода или бульон - ако трябва, прибавям и малко олио. 

34 коментара:

  1. А така, и друг да се включи с пачата, че аз се чувствам неудобно сред разни все здравословни храни,които се предлагат по блоговете напоследък! Аз пък правя пача почти всяка седмица! Глава не слагам, но винаги добавям по един език, пък в магазина, в който пазарувам продават понякога изрезки от глава, бузи, е с това пачата става супер!Не съм слагала никога брашно...ще опитам!Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аа и аз често правя зимата и хич не се чувствам неудобно, като отчитам. Ти поне виждаш :)
      Сонче, на 2л. вода се сещаш, че брашното не се отразява. Но пробвай веднъж. Изрезки от бузи и аз съм купувала за разни цели, но виж - езика :)))неееее, не го давам. С Жул и двете "мрем" за език с масло или паниран и се облажваме честичко с такъв - къде питомен, къде див.
      Поздрави и хубави събота и неделя на теб!

      Изтриване
  2. Здравей, Пепи. Тъкмо навреме идваш с тази публикация. Имам буркан от това ястие, приготвено от нашите. А аз, като студентка, си взех, за да опитам.
    Помнех, че ми харесва вкуса на пачата. Хапвала съм като малка - баба ми я правеше много хубава и изглеждаше като на твоята снимка. Но това, което родителите ми са направили, е пълно с мръвки и почти няма бульон. Та имам въпрос - дали мога да добавя вода, за да се получи повече бульон и вкусът да не е така преобладаващ на месо?
    Очаквам отговора ти и поздравления за вкусотията, която си сготвила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря :) и много се радвам, че има млади хора, които ще опитат (у нас един от двамата млади яде, но студента филия със сол ще яде, но не и такава чорба)
      За чорбата: Това, което са ти пратили родителите е най-вероятно и с месца от главата и кокалите, което също го ядем като "пача-чорба" - горе съм дала линк за такава, която я правим в пакети и става хем за мезе, хем за чорба, като се смеси с бульон.
      Можеш да разредиш, да. Хубаво ще е да разредиш с бульон, но сигурно нямаш там, затова кипни вода с малко сол и маалко олио. Когато заври - слагай от буркана - пр. 0.5л. вода с половината буркан.
      Друг вариант - да ползваш от готовите бульони или вегета - по една лъжица във водата
      И последен - най-трудоемък, но най-добър е: да купиш някаква кост от месарски магазин, да сложиш да поври и така ще си имаш бульон - дори ако е повече, може да прибереш една бутилка (пвс от мин. вода - 0.5л) в камерата на хладилник за друг път. Не знам дали имаш възможност за това да направиш.

      Изтриване
  3. Екстра е ! Чесън и оцет задължително :)
    А може ли да се вари в тенджера под налягане ?
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може. Преди години там ги варях. За около 40-60 мин. се разкапват, но този уред го "пенсионирах", тъй като предпочитам бавното варене на месото, не шоковото. Ако трябва го варя от предната вечер, а довършвам готвенето - на следващата.

      Изтриване
  4. Пепчо, в студения му вариант, особено ако има повече месце вътре, съм твърдо зад идеята. Но такова не съм опитвала. Да пробвам ли? И ако да, къде ги продават копитата и ушите?;)
    Хайде, хубав снежен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, девойчето ми щом е мор, предполагам ще ти хареса. А уши другаде, извън СЗ не само не съм виждала, ами и не са чували хората, че се ядат на мезе (с малки изключения и една приятелка от СФ купуваше на Женския пазар в София) А крачета има в почти всеки месарски магазин тук. Щом искаш повече месце - вземи и едно джоланче сложи. Със сигурност така ще ти хареса. И ако стане много - извади мръвчоците, охлади и желирай за студена, пък пробвай топлата. Винаги можеш да добавиш от студената в бульона от варенето.
      Де го снега :)) Блазе ти. Прати малко насам :) И хубав уикенд и на теб да е!

      Изтриване
  5. С чесънчето и лютата чушка е супер!
    У нас майстор на такава супа е дъщерята , аз съм консуматор :)
    Прегръдки и приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно? Инче, изумяваш ме, че можеш да бъдеш само консуматор :)
      Прегръдка и хубави почивни дни на теб! !

      Изтриване
  6. Пепии, чудесна си. Задължително ще изпробвам, защото аз обичам само на чорба с повече бульон (не ми харесва желирания вариант). Благодаря сърдечно за съветите!
    Относно свинските уши - аз ги обожавам на жар, страхотна вкусотия!

    Лека вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,доста сме се наредили за чорбата,но ако е останало нещо/половин черпаче поне:)/-моля те сипи ми................Много обичам,но само аз..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще сложа нова тенджера, Миленка :)
      Не очаквах, че ще има толкова желаещи :) Дори се чудех дали въобще да ги пускам.
      Поздрави на теб!

      Изтриване
  8. В къщи и ние си хапваме топла чорба,но само аз и половинката.Децата ,както синът ти филия с шарена сол ще ядат,но това няма и да го помиришат.Наиситна не съм виждала уши,сега като казваш,но крачета има почти във всеки голям магазин.Пиша от друг компютър и не мога да не кажа нещо за тази вкусна чарбичка....
    Хубава вечер ,Пепче!
    Живка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, явно ушите не са разпространени там при вас, както тук. Поне такова проучване на правихме :)) Но и само с крачета чорбата си е хубава.
      Хубав почивен ден!

      Изтриване
  9. Не че не се нагледах на вкусотиите ти във фейса, ами идвам и тук да си го причиня отново! Утре и при мен е това чудо, обаче все още се чудя дали да го публикувам:) Моите крачета обаче нямаха много месо, тук при теб изглеждат много добре! :) леле ако се зачете някои какви работи обсъждам ... Поздрави, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Кате, моите крачета имат повече месо :)))
      Хубаво, че си пуснала желираните; как въобще се чудиш дали да или не. Само веднъж стигнах до желирани, че няма желаещи за тях в къщи, но много ми харесаха със зеленчуците - къде за добавка, къде за украса.
      Хайде, хубав ден да ти е!

      Изтриване
  10. Пепи, мерси за представянето на този позабравен вкус, че пача не съм хапвала от доста години, а тази е неустоима- топла, ароматна и уханна с много аромати, точно за леден зимен ден. Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Игличе!
      Хубав и усмихнат снежен ден и на теб да е!

      Изтриване
  11. Малеее, и тук пача, направо не сте за изтърпяне, така ми се дояде...грабвам си една купичка и изчезвам.
    Хубава вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепи, ако решиш да ми предложиш една купа чорбица от твоята, никак няма да се колебая и да й се чудя.
    Толкова вкусно изглежда! И току виж се окаже, че обичам и топла пача.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знае ли се, може и да ти хареса, ако пробваш. Хеле пък с чесън :)

      Изтриване
  13. И аз като студента ти,Пепи,колкото и да не отбирам ядене е това,пачата,не го ям.
    Свеки и зълва ми правят желирана за нова година,ползват бульона и само месо,при тях се излъгвам да бодна малко от месцето,но иначе на чорба не ми идва отвътре да я хапна пустата пача.
    Но пък как да те подмина и да не ти пожелая лека нощ и спорна нова седмица,другарче мило!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за което сърдечно благодаря, Роси :)
      Прегръдка и хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  14. Мен по ма интересува,откъде идват свинските уши тооолкова много?!? Всеки ден в българските ресторанти се изяждат по 2(два) тона свински уши!!!! Май някъде никнат като гъби?!?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте, може ли свински уши и крака да се приготвят в крок-пот?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Крачета съм варила - 8ч. с малко вода. Трябва веднага да ги извадите, когато са готови, защото продължават да се варят вътре и колагена там се желира :)

      Изтриване
  16. един рамалиец в Канада9 септември 2019 г. в 4:07

    Здравейте, Пепа! Рецептата е класика! Имам обаче едно питане. Когато преди много години баба и дядо на село клаха свинето (гудето), главата, краката и други подобни се осоляваха. Главната причина беше липсата на хладилник по онова време. По-късно се накисваха във вода, и се правеше пача. Вкусът беше изумителен! Та, въпросът ми е: считате ли, че пачата, приготвена от осолени продукти е по-добра ор тази от пресни? Аз наскоро тук опитах осоляване + обезсоляване, и като че ли резултатът беше доста добър. Какво е мнението ви по въпроса?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет :) Радвам се да Ви видя отново :)
      Сигурна съм, че ще стане. Но ще трябва предварително да обезсолите с няколко води. Аз също сварих време, когато на село осоляваха кокалите и месо със сланината, докато нямаше все още фризери.
      Но не мисля, че ще стане по-вкусно, отколкото с прясно месо :) Докато се осолява, месото придобива един по-различен вкус (не е лош, просто е различен), който ще промени малко и вкуса на чорбата. Много обичах боб, готвен с такива осолени кокали точно заради различния аромат на месото.
      А най-доброто решение е да пробвате :) и ще решите за себе си коя чорба повече Ви харесва :)

      Изтриване
    2. Един рамалиец в Канада15 септември 2019 г. в 5:19

      И аз се радвм на полезното общуване. Ами, то, моите въпроси и коментари се появятат през свинско-туршиения сезон... Малко да дръпна темата настрани. Днес ходихме на ферма и набрахме 15-на кила чушки и бая домати. Чушките са по принцип червени, но реално са червено-зелени с преобладаващо зелено. Та, въпросът ми е: струва ли си да ги държа в гаража докато почервенеят, или да ги пека докато са двуцветни (зелено-червени). Има ли разлика във вкусовите качества?

      Изтриване
    3. Ако ги държиш в гаража освен, че ще почервенеят - което им предава по сладък вкус, ще и поувяхнат лееееко - тоест ще се изпари част от водата им, което е добре за печенето - няма да пускат толкова сок.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...