29 януари 2013 г.

Сладко да ти е, ЖулЕ!



или Тиквен Мини чийзкейк в микровълновата фурна  


( след "Мусаката, скъпи Ники",  дойде ред и на Сладко да ти е, ЖулЕ! Знам, че имаш афинитет към сладкишите)

Хайде, Жул, в четвъртък като се прибера да си ми заредила ето тези чашки. :wink1: Дозата е точно за 6 бройки, а ако не ти се вари тиква, можеш да я замениш със сока на един портокал. Ако пък тях не сте унищожили с  Мише.




Продукти (за 6 бр.)
1 пакет смлени или натрошени меки бисквити (150гр) - с чукалото за подправки, или с  бурканчето за мелене на ядки
1 пакет крема сирене (125гр. и в никакъв случай на Вълчев!) 
350 гр. цедено мляко (или заквасена сметана) 
3 яйца  
150 гр. тиква (печена, варена)  или сока на 1 портокал (около 40мл е) 
150 гр. пудра захар (или на вкус) 
60 гр. меко масло 
2 бр. ванилии или 1 ампула
шепа орехови ядки и едро нарязан шоколад




Приготвяне: 
* Бисквитите, маслото и ядките се объркват с лъжица. 
* Разпределят се във формичките и притискат  леко с лъжица към дъното им - пласт  до 2см.. 
* Крема сиренето, цеденото мляко, яйцата и захарта се разбъркват (или с големия тел за яйца, или с миксера на ниска скорост). 
* Прибавят се тиквата (може да се свари в малко вода, нарязана на кубчета за 10 мин. в микровълновата)  или сока от портокал  и отново разбива всичко до гладкост. Тук може да се прибави и кората на портокал. 
* Сместа се излива върху основата от бисквити.
* Пекат се по 2 чашки в микровълновата фурна, на 600W мощност за 3 мин. За това време средата остава  почти течна (леко тресяща се),но от остатъчната топлина и докато изстинат крема се стяга. Така и с останалите купички, но внимателно - не трябва да се позволи завирането на крема вътре (ако започнат да се образуват мехурчета - изваждат се) 

* Охлаждат се до стайна температура и се прибират в хладилник за 3  часа.
* Гарниране:  
- може да се гарнират с пресни плодове; да се поръси с какао,  или с настърган шоколад;
- може да се направи желатинов слой с пасирани плодове или  от компот,  смесени с желатин. Тук, Жул задачката с желатина е по-трудна само  първия път. На тези 6 чашки отива точно 300 мл. компот (от ягоди в случая, с плодовете). 1 ч.л. желатин  се поставя  в 3 с.л. студен сок от компота за 10 мин. да набъбне, после се загрява в микровълновата на 200W за 30 сек. Бърка се, да се разтворят добре зрънцата желатин и се смесва с останалата част от компота - пасиран. Сместа се изсипва върху крема. Така трябва да престоят в хладилник долу-горе 3 часа, затова най-подходящия момент да се направи желирания слой е след като се охладят кремовете до стайна температура. Така и така ще стягат по три часа - нека да е наведнъж.


 :exclaim: Декорацията около кремчетата с трохите от бисквити се прави лесно. Ако ти дойдат повече натрошените бисквити (а те май са), събираш остатъка в някоя дебелостенна чашка,  поставяш на шкафа, който е над микровълновата. И тъй като той е гъсто населен, вероятността да я събориш до 3 минути е  минимум 90%. Така вместо да се ядосваш - ти се успокояваш, че нарочно си ги разпръснала.
Хайде, успех и до четвъртък вечер :-*




С огромна благодарност на Роси, която два пъти ми пробутва този невероятно лесен и бърз десерт :flower: , а назад по веригата и  към  Веси,  където тя го е открила :flower:.  По назад по веригата няма да  ровя .

ПП: Ето този е без никакъв плод-зеленчук вътре -  заквасена сметана, крема сирене, яйца и захар. 



31 коментара:

  1. Аа, Пепи, колко сте модерни - вече не пишете бележки, които да оставяте на масата :) А ти много тактично си учиш децата да готвят - не вярвам някой да откаже на родител да му приготви храна! Ама така е гарантирано, че ще ги научиш да готвят, поне дотолкова, колкото да се "изхранват" до оня заветен момент, в който кулинарстването ще им доставя истинско удоволствие. Браво мамче! :)
    А аз да се засрамя, защото колкото и да му се каня, все още не съм го изпробвала тоз' десерт!
    Поздрави и приятна, усмихната вечер, мила! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като не можем да се срешнем напоследък :) Сега нея я няма, после мен два дни, ако оставя бележка на масата :)) течение ще стане. А те с гадже го харесаха много и тя поиска да го прави, казвах, но какво запомни - какво не - най-сигурно тук.
      Пробвай де. Две формички само си направи за опит.

      Изтриване
    2. ПП: За родител може и да откаже, ама за гадже - тцъ, на което се надявам, Ирма :))
      Хубава и спокойна вечер на теб!

      Изтриване
  2. Декорацията е върха :)
    И аз съм "царица" на такова събаряне :)
    Ще чакам да направи Жул със снимки!
    Хубава вечер, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, ще си сменяме короната, значи :) И аз ще чакам.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  3. Да накараш Пепи да направи не шоколадов десерт не е никак лесно,затова заслужено и гордо си обирам овациите на тема подстрекателство!И в тази връзка мисля,че една,две бройки,особено с тиква,могат да пропътуват успешно насам,защото времето навън е много подходящо за подобни вкусни пратки!Стига главната кулинарка Жул да ме включи в списъка с желаЮщите да се насладят на това разкошество!
    Прекрасни,слънчеви снимки,Пепи!
    Ще взаимствам декорецията около чашките :) !
    Прегръдка от мен и хубава вечер на цялото фемили!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нали знаеш, че крем карамела го правя в бурканчета :) Колко му е и тези чийз.. да направим там.
      Роси, ако младежът Т. не беше толкова впечатлен от десерта, мисля, че Жул би го подминала с лека ръка и небрежен поглед. Това е обяснението :)
      Поздрави и хубаво утре на теб!

      Изтриване
  4. ех и ти пак го "пробутваш" :)Аз се върнах при Веси да го търся и намерих белтъчния крем на МБ , та още не съм направила чийз!Явно сте го харесали...Дано те посрещнат с него!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, ама добави/Смени нещо по твое усмотрение. Наистина е хубав чийзкейка, особено ако като мен ти се яде такъв, та две не виждаш :))
      Хубава вечер!

      Изтриване
  5. Интересна форма на комуникация. Силно съм впечатлена.
    А нейният отговор къде да търсим???
    Целувки и за двете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ил, тия дни се разминаваме с детето. Така е, такъв момент също идва. Та по-добре тук, вместо после да каже " Нямаше бележка" :)
      Целувки!

      Изтриване
  6. Че е вкусен чийзкейкът, сигурна съм, но научи ме как да накарам моята щерка да се завърти покрай печката, Пеп! Друго си е да имаш отмяна, пък било и само за сладкото. Прегръдки и за двете! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато и дойде времето сама ще се завърти, Еви.
      Вярно е, наистина сладкото я влече, дори преди малко сама си каза, че разни "манджи" не и се бъркат.
      Прегръдки и от нас :)

      Изтриване
  7. Пепчо, на каква възраст Жул се развъртя, че у дома госпожицата е още само на пържени яйца, а е вече на 9 ?;) Да се облагодетелствам и аз;) Ей точно с такива минита. Прекрасно изглеждат. Иначе от Роси и аз го запазих, но засега само в ума си;)
    Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ауу, Мъхче, ще почакаш :))) Първите си ореховки (Жужу) направи сама на 12 години някъде, но последна пауза... до преди година, когато се появи специалния човек и за него се втурва да прави това мъфини, пенкейкове, палачинки, дори един страхотен шоколадов кекс на Мишел направи. Ама е на 18 :) И да не мислиш, че всеки път виждам какво е направила? Амиии, най-много последствията да заваря.
      Спокойно, ще дойде и вашия ред :)

      Изтриване
  8. Пепче, и аз му се каня на този десерт-наистина е лесен и интересен.Оставете ги дъщеричките малко на спокойствие-важното е, че са започнали да се проявяват в кухнята,па макар и заради гадженце...всичко с времето си.
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живе, самоинициатива е :) поне за рецептата да има. Пък какво ще се получи - не се знае. Ето аз се прибрах, кремчета - йок :)
      Хубав уикенд на теб!

      Изтриване
  9. Пепи, дано не посрещне подобен десерт, а знае ли се, може и да те изненадат с нещо по-сложно и неочаквано...нямам предвид последици от готвене, а подредена къща и наредена трапеза! Пожелавам ти го, лек път, успешни ангажименти и приятен отдих след това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе :) ами не ме посрещна десерта, пак се разминахме по трасето :)))Дано почивните дни да се реши, при все, че толкова препираше за тоя десерт.
      Приятен отдих и на теб!

      Изтриване
  10. И на Жул, и на нас все ни есладко:) Много са сполучливи!

    ОтговорИзтриване
  11. Ох, ама си голяма фога :)) А що в никакакъв случай на Вълчев? Кажи, за да не се прецакам, макар че аз крема сиренето, което ползвам за десерти е основно Филаделфия.
    Веднъж купих извара на Маджаров, за да си направя салатка, имаше доста голям срок на годност, но каква беше изненадата ми, когато я отворих в къщи - беше тотално вмирисана и вкисната.

    Поздравления за уроците към младежите и към нас, де :)

    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защото съвсем не го харесвам на Вълчев, маже се като маНгарин. Или Филаделфия, или на Хранинвест, или още едно, дето не го знам чие е. На Маджаров след един кофти кашкавал нищо не купувам вече. Но Филаделфията не е за всеки ден и за лакомници, признавам си. Не мога заработи само за него.
      Поздрави и много хубави почивни дни, Инче!

      Изтриване
  12. Впечатляващо...
    много нежно и фино предложение, напълно подходящо за Жул!
    Прекрасни снимки,
    сърдечни поздрави и усмихнат ден за двете ви, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодарим, Диди!
      Поздрави и хубави празници на теб!

      Изтриване
  13. Пепчо, страхотна рецепта! При Роси си записах една подобна с малини. Нямам търпение да опитам и двата варианта, но сега демонстрирам инат някакъв :)) (ще видим до кога). Благодаря, че сподели този тиквен вариант, много ми хареса! Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, като ти мине :)
      И аз им каня от малиновите, дето са при Роси, насам. Ама се наканих най-сетне.
      Поздрави и на теб и хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. То днес е петък и аз май позакъснях, ама все пак ако може и мен да ме предвидите:). Много слънчево е тук Пепчо и както винаги много усмихнато! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Споко, Кате! Снощи ске прибрах, ама нищо не ме чакаше. Сега отива девойката на дискотека, да се надяваме, че другата седмица ще ги направи. При това желание дето прояви да ги прави, прекалено бързо и мина мерака. А така се надявах.

      Поздрави и хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  15. Пепи,аз ги направих,но си ги ядох сама и последните 3 ги донесох на колегите.Моите само като чуха че е с тиква и лъжичка не хапнаха.А на твоите чашки какво е това отгоре-карамелизирана захар ли?Аз едни поръсех с шоколад,други със сладко от череши,като си мислех че ще примамя домашните -ама и при мене йок....
    Поздрави на дъщеричката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. голяма грешка, Живе! Как ще казваш с какво са предварително, преди да са яли? Също като със зелената торта :)
      Аз казах, след като ядоха - е, признаха си, че им харесва. На стъклените чашки отгоре - желиран слой е - пасиран компот от ягоди с желатин (ягодите на компот нали са едни такива по-тъмни, затова и цвета е)
      Ще поздравя :) Тя не направи, но аз в неделя правих нова доза - без тиква този път, сложих повече портокал.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...