От ония големите раковини пак. Но тъй като много харесваме печената паста с патладжани, нямаше как да подмина първите патладжани от градината на мама и наличието на няколко пакета паста конкильони в шкафа.
Продукти (4 порции):
Половин пакет паста Конкильони (Conchiglioni) –
около 250 г.
2 средни домата (или
консерва домати ) ок. 500г.
1 голям патладжан (ок. 400г)
1 голям патладжан (ок. 400г)
1 чушка
5-6 скилидки чесън
сол на вкус (или 1 с.л. универсална зеленчукова подправка)
1 равна с.л. захар
60-70 мл олио
две три щипки риган
~150г. пушено сирене
5-6 скилидки чесън
сол на вкус (или 1 с.л. универсална зеленчукова подправка)
1 равна с.л. захар
60-70 мл олио
две три щипки риган
~150г. пушено сирене
300 г. варено пушено .филе или шунка
250-300 г. кашкавал;
пармезан по желание
Приготвяне:
* Патладжанът се бели, реже се на ситни кубчета и поставя в солена вода, за да излезе горчивия сок (белите патладжани и кръглите светло лилави може да не се изкисват, тяхното съдържание на соланин е малко).
* Патладжанът се бели, реже се на ситни кубчета и поставя в солена вода, за да излезе горчивия сок (белите патладжани и кръглите светло лилави може да не се изкисват, тяхното съдържание на соланин е малко).
* Отцедения патладжан и
ситно-нарязаната чушка се запържват в олиото, докато остане на мазнина.
* Прибавят се настърганите
домати (или пасирани от консерва) и отново задушава, докато се изпари водата на доматите.
* През това време пастата се поставя да свари в 2 л. вода, според указанието на пакета – около 12-15 мин. Отцежда се, но се оставя от водата около половин чаша.
* През това време пастата се поставя да свари в 2 л. вода, според указанието на пакета – около 12-15 мин. Отцежда се, но се оставя от водата около половин чаша.
* Сосът с патладжана се
посолява, прибавят се захарта, риганът и пасираните скилидки чесън. Задушава се
още 3-4 мин.
* Отстранява се от котлона
и прибавят настърганото пушено сирене и нарязаното на ситни кубчета филе.
* В тавата за печене се сипва отделената чаша вода от варенето на
пастата.
* Пълнят се охладените
раковини с готова плънка – всяка събира по около 1 с.л. от нея и нареждат в
тавата.
* Отгоре се настъргва
кашкавалът и запича в предварително загрята фурна до зачервяването му.
* Преди сервиране може да
се поръсят допълнително с пармезан.
Размазващо вкусно,Пепи!Ей така запечена паста ми е толкова любимо на небцето,а и тези раковинки супер чудничко си ги напълнила и този път!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав ден,мила!
Ох че вкусно предложение :) и с патладжани от градината на мама ... дваш по вкусно ! Мисля да го изпробвам с испански патладжан Пепи ... с друг в момента не разполагам :)
ОтговорИзтриванеПепи, цяло блаженство е това ястие... Страхотно звучи и изглежда, голяма вкусотия!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Пеп, обичам пълнена паста :)
ОтговорИзтриванеЩе прескоча филето!
И поздравления за публикацията!
Усмихната вечер!
Ееее,Пепи, не свършиха ли тези конкильони .. Определено са ми слабост и не спирам да ги търся из магазините. Да не би да си открила някъде?
ОтговорИзтриванеВажното е, че изглеждат перфектни и много вкусни.Поздравления!
Изглежда безумно вкусно, Пепи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
Пепи и аз се размазах като Росито.......Голяма вкусотаааа!
ОтговорИзтриванеСега ще ме караш да търся такива раковини! :) Обичам паста, плънката също много ми допада и ще трябва да се прави!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Подстрекателка такава! Къде са моите раковинки:) Иначе идвам да изяждам вашите:)
ОтговорИзтриванеЩе сменя вида на пастата, но задължително ще хапна такова;)Лека вечер , пепчо!
ОтговорИзтриванеТова е чудесна идея, Пепи,
ОтговорИзтриванеизглежда страхотно - вкусно и ароматно, апетитно и ефектно.
Поздрави и пожелания за едно хубаво лято, Диана
Ох, Пепчо и аз се размазах:) Толкова апетитно ястие, че не мога да си намеря място вече... Неприлично вкусно! Хубав вторник от мен, пък аз ще мисля нещо:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мили дами! Пастата може да смените (Мъхче), но плънката пробвай - аз нали съм пристрастна към патладжана, много я харесвам.
ОтговорИзтриванеПоздрави и дано малко хлад полъхне, че тия дни са ужасяващо горещи!
Кате :) какво ще мислиш ти?
Много са ти изкушаващи рецептите с паста (и другите също) и като пуснеш някоя такава рецепта...направо ми иде да захапя екрана (-: Горещо, не горещо - ще се правят в най-скоро време (-:
ОтговорИзтриванеГорещо, горещо :) но се налага да ядем :)
ИзтриванеХубави почивни дни, Диде!
Пепчи, може ли да предлагаш такива вкусотии и човек да остане безучастен!! Прекрасно изглежда и съм сигурна, че е невероятно вкусно, а и снимките го показват!! А сега искам да те изкуша да се включиш в играта на блогърите и да отговориш на десетте ми въпросчета тук http://rumqntikavkuhnqta.blogspot.com/! Вярвам, че ще ти е интересно и забавно!! Поздрави и хубав ден!!
ОтговорИзтриванеИнтересно ми е, Руми и забавно :) ама трудно се концентрирам да пиша, както се вижда напоследък :) по- ми е приятно да чета. Но ще, обещавам (не само на теб) да отговоря в близките дни :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб и хубави почивни дни!
Изглежда невероятно апетитно! Още преди дни видях публикацията, но нямах възможност да напиша коментар и още оттогава ми се хапва толкова много нещо подобно. При първа възможност ще се възползвам от рецептата ти и ще ги приготвя! :)
ОтговорИзтриванеп.с. И аз съм те включила в предизвикателството, но тъй като виждам, че не съм единствената, ще разбера ако нямаш възможност. И на другите да отговориш - пак ще ми е много интересно да науча повече за теб! :)
Поздрави и хубава седмица!
Ще се радвам, ако ти харесат :)
ИзтриванеДобре дошла, Александрина!
За предизвикателството - ще го направя :) въпреки, че не мислех - преди време имаше подобна игра по блоговете и тогава отговорих (има го тук някъде)
Поздрави и на теб и хубав край на седмицата!