Цяло лято не дойде ред да покажа ей това простичко прясно зеле с домати, но пък сега зелките са в стихията си на пазара (нищо, че домати вече ги няма :). А когато се готви зеле - дали прясно, или кисело, ароматите, които се разнасят от тенджерата биха накарали и най-злоядия човек да опита от него (е, без Н.С., той и да се спъне в зелката ще я подмине, нищо, че вече има опит със залагането на кисело зеле в студентско общежитие) .
Вариантите са и постно, и месно, но начинът на готвене е един и същ. В този случай месото е глигански ребърца, но гарантирам, че се получава еднакво добре и със свинско, и с телешко месо. Пиле с прясно зеле не ми харесва - там предпочитам класиката - кисело зеле с пиле. Капризи, ама блогът си е мой и споделям какво се и какво не се харесва у нас.
Вариантите са и постно, и месно, но начинът на готвене е един и същ. В този случай месото е глигански ребърца, но гарантирам, че се получава еднакво добре и със свинско, и с телешко месо. Пиле с прясно зеле не ми харесва - там предпочитам класиката - кисело зеле с пиле. Капризи, ама блогът си е мой и споделям какво се и какво не се харесва у нас.
Между другото, напомням, че до 2-3 седмици най-късно трябва да се заложи бидона или кацата с кисело зеле, за да може в началото/средата на декември то да е готово.
Първо - ето как готвя ПОСТНО ПРЯСНО ЗЕЛЕ С ДОМАТИ
Продукти (5-6 порции):
1 зелка - ок. 1,5-2 кг.
4-5 средни домата (или една консерва ~ 800мл.)
100-120 мл олио (зелето, както и оризът, носят на блажно)
1 с.л. червен пипер
сол на вкус (1 равна с.л., но ако доматът е от консерва - лъжицата е чаена)
по желание: 7-8 стръка магданоз; 1-2 дребни моркова сминдух (рогата мерудия)*
(готвенето е лесно и не-трудоемко, но ще попиша повечко за приготвянето, за да споделя няколкото начина на готвене на една и съща манджа)
(готвенето е лесно и не-трудоемко, но ще попиша повечко за приготвянето, за да споделя няколкото начина на готвене на една и съща манджа)
Приготвяне:
* Зелката се почиства от горните листа и нарязва на ситно - зависи от разбирането за ситно, но парченцата да са долу горе като малко кутре - тук може да си ползвате рендето Бьорнер. Изрязвам всички кочани и дебелите жилки на листата, тъй като дори на домашното зеле (кьосе) тази част не ми харесва в яденето, а пък за новите сортове, които се продават на пазара и са изключително дървени - това е задължително.
* Поръсва се със солта и претрива (намачква) с ръце, за да омекне.
в тенджера и на котлон:
* Прехвърля се в тенджера, прибавя се олиото, 1/2 ч.ч. вода и похлупва с капака.
* Включва се, изчаква се да заври и намалява степента на котлона до толкова, че зелето вътре да ври тихо - на слаб котлон. Зависи от самото зеле, но за около 30 мин. то е поомекнало и водата се е изпарила (зелето също си пуска, затова половин чаша е достатъчна).
* Прибавят се настърганите на едро ренде (или ситно нарязани) домати (или консервата, добре намачкани, да не са огромни парчета), настъргания морков (не винаги слагам) , поръсва се с червения пипер и отново задушава за още 30-40 мин, през което време зелето трябва да е добре омекнало и останало само на мазнина, без течност. Но ако не е омекнало - прибавя се още малко вода и задушава, докато омекне. (ако доматите са от консерва течността е повече и напълно достатъчна за омекване на всякакво зеле).
* 5-10 мин. преди да се отмести от котлона се прибавят сминдуха/мерудията и нарязания магданоз.
***Тук ще вметна, че ако се случи консервата домат да е много водна към края на готвенето степента на котлона може да се увеличи, за да изври по-бързо. Друг вариант е да се прибави лъжица ориз, който ще обере излишната вода, аз през последните години често добавям ориз.
в глинения гювеч (тава) и във фурната:
* Зелето, мазнината, червения пипер и настърганите домати се поставят в гювеча; той се поставя в студена фурна, включва се на 200* и след около 30-40 мин, когато се чуе, че яденето вътре е завряло - градусите се намаляват на 150-160* и оставя да се готви за около 1,5-2ч. Тук вода не се прибавя. Ако е в тавата - тавата се покрива с алуминиево фолио.
* Отваря се капака, да се поставят подправките; затваря се; фурната се изключва, а гювеча оставя вътре още 10-15 мин.
*Зелето, мазнината, червеният пипер се разбъркват в съда за готвене на слоу-кукъра.
* Доматите са настъргват и поставят в сито, или цедка, да се отцеди голяма част от водата им (Ако са домати от консерва - дори ги разбърквам леко, за да изкарам голямата част от водата им).
* Прибавят се при другите продукти, разбъркват отново.
* Прибавят се при другите продукти, разбъркват отново.
* Уредът се включва на І степен за 7 часа, или на ІІ степен - за 6 часа.
* Отваря се капака; поставят се подправките; затваря се и оставя още 10-15 мин.
По желание накрая може да се прехвърли керамичния съд във фурната, за да се запече.
По желание накрая може да се прехвърли керамичния съд във фурната, за да се запече.
На това количество зеле - месото може да бъде от 500 г. до 1,5 кг. въпрос на личен избор. Месото - нарязано, винаги поставям в средата на зелето - пласт зеле, месо, отново зеле, независимо къде го готвя - в тенджера, гювеча, или крок-пота.
И го готвя (естествено) по същия начин, по който готвя и постното зеле.
Само дето това с месото го предпочитам запечено накрая - ако е в тенджерата - прехвърлям в тава и запичам.
С крок-пота това не се налага - когато е готово, прехвърлям керамичния съд във фурната и запичам там.
Само дето това с месото го предпочитам запечено накрая - ако е в тенджерата - прехвърлям в тава и запичам.
С крок-пота това не се налага - когато е готово, прехвърлям керамичния съд във фурната и запичам там.
*Тази подправка освен за шарена сол, най-много приляга на всякакъв вид готвено зеле.
С твоите рецепти, Пепи, ме запали по този уред Крок-пот :) Тази порцийка с ребърцата много ми се набива на очи, днес май това ще им сготвя на домашните. Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеМного е полезен, Снежи, особено за едни манджи, дето има опасност да ги развариш продуктите, или загориш :)
ИзтриванеА най-вече - като те няма цял ден в къщи.
Поздрави и хубав да ти е деня, макар дъждовен!
Задължително с ребърца и чесън- божке, какво стана с осиновяването?:)
ОтговорИзтриванеМани, много бавно се обработват документите :)
ИзтриванеЗа мен с ребърца, ако може... :) Обичам повече киселото, но и на варианта с прясно не мога да устоя, Пепи! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеМоже, Еви :) Дръпвай едното!
ИзтриванеПепи, за мен остава зеленцето от порцията на Ева. Не възразявам никак, защото го обожавам.
ОтговорИзтриванеДа тръгвам ли?!
Стаси ,като мине Мише да си напълни кутия за обяд и само зеле остава, не се притеснявай, има :)
ИзтриванеПепи, полудях по тази порция с ребърцата, така апетитно изглежда, че хвърча вече за зеле! Ох, невъзможна си! Защо не сложиш опция в блога - "доставка по домовете", много често ще я използвам! :) Какви мисли, само ми се завъртяха в главата! Прекрасен уикенд, изкусителке!
ОтговорИзтриванеМного си далеч, КАте :) ще замръзнат, докато ги доставя :)
ИзтриванеХубави почивни дни и на теб да са!
Пепи,мъка ще е да дочакам обяда с тези твои страхотни кадри и още по-страхотни гозби!
ОтговорИзтриванеТова зеле толкова много го обичам,че и без ребра ще омотам огромна порция!
Чудно ми ухае,чудно!
Прегръдка,мила и специални поздрави и наздраве от мен на срещата! :)
С малко закъснение, но благодаря, сигурна съм, че добре ще си изкараме на срещата.
ИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни на теб!
Здравейте, вчера пробвах вашата рецепта, никога не бях готвила прясно зеле, направих го с мисирско месо и се получи невероятно! Много често ползвам вашите рецепти, адмирации страхотни са!
ОтговорИзтриванеМесото на мисирките е много вкусно с всякакво зеле - и прясно, и кисело. Няма как да не се получи невероятно :)
ИзтриванеЗдравейте :) и благодаря!
Уважаема госпожо, втори път Ви пиша, но много пъти съм Ви била благодарна.На 40 години една супа не можех да спретна.Сега съм баба и ако сега не се науча да готвя, няма за кога. Искам да готвя простичките и много вкусни манджи на мама и лелите ми.Много ми помагате.Зеле готвено купувам от супера, ако ми се дояде.Сега се престраших и купих зелката.Ще я готвя!И я сготвих и стана невероятно вкусно. Мислех, че ще сладни.Не - вкусно, та вкусно.Като бонус дойде и варианта с ребра.Имах едни забравени във фризера,телешки, след като им взех месото за скара.Тази рецепта влиза в готварския ми тефтер и то по червения килим.Адмирации!С.Кабакчиева
ОтговорИзтриванеЕеее ама браво на вас , госпожо Кабакчиева! Много се радвам, че случвате с моите рецепти и се харесват у вас! Никога не е късно човек да сготви вкусно за семейството си, но най-важното е, че със сигурност е било по-вкусно от купеното , а освен Вие и домашните са оценили труда Ви! Не на последно място и знаете какво има в тенджерата :) Това винаги ме стимулира да готвя в къщи :)
ИзтриванеБлагодаря Ви за доверието, има много от онези стари, лесни и изпитани мамини и бабини рецепти в блога, пробвайте ги :)
Жива и здрава и Вие!
Ей на това се казва " зеле"! Благодаря!
ОтговорИзтриванеДнес го приготвих за 1ви път и стана страхотно.
Сготви го защото е любимото ястие на немската ми жена и тъща.
Без да преувеличавам ястието силно допринесе за международното и семейното разбирателство...
Е това с тъщата вече е сериозно постижение! Браво на теб! Огледай се сега за някоя друга наша яхния, кебап, или капама от блога и ги изненадай вкусно пак 😋
ИзтриванеЗа втори път готвя зеле! И ако първият път не беше особено успешен, този се получи страхотно просто! Много точна рецепта и много добре написана (точно като за прохождащи в кухнята като моя милост) :D
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви :)
Моля :) Радвам се, че се е получило добре, значи добре съм си свършила работата с описването :)
ИзтриванеТук има една категория "Учим се да готвим" - в дясно в категориите, разгледайте я, щом сега се учите.
Поздрави :)