14 февруари 2014 г.

Шоколадови сърца XXXXXXL

 


Дали ще се опием от любов, или от вино няма значение,  важното е да сме щастливи!
( преписана мисъл от ФБ, но правдива и ми хареса).

Честит да е празника! Кой-когото светия почита! Който иска лоза да зареже :wine-truth:; който иска сърце да подари heart

Днес няма да правя прозрения; няма да се връщам в спомени; няма да държа речи :) Съвсем сърдечно ще споделя последните сърца, които правих за тази година (надявам се) и които може да си направите за празника точно за 10 мин. И за които са нужни шоколад, шоколад, ядки от лешници и стафиди. Формичката във вид на сърце е тематична, но шоколада може да се разлее и в правоъгълна форма и после начупи на парчета.

Идеята видях в неделя в "Свежата Анабел", която напълни една тавичка с шоколад. Е, при нея нямаше, но какво е шоколад без ароматен алкохол :) и вложих напоени в ром стафиди.




Необходими са
печени обелени лешници
шепа стафиди, накиснати в ром
бял и черен/кафяв шоколад
масло

Лешниците се белят много лесно веднага след изпичането - изсипват се в единия край на кърпа без власинки, покриват се с другия край и с дланта на ръката добре се претриват отгоре.
Когато отворите - 80% от тях ще бъдат добре обелени, а другите 20 % ги изяжте :smile1:, докато опитвате рома. 

Тава, или правоъгълна форма се застила с хартия за печене. Или се ползва силиконова форма - след това готовите сърца много лесно се изваждат. 


Насипват се ядките - количество по преценка, но заедно с поставените стафиди да се получи нещо като рядка мозайка - не плътна, за да може шоколада да достига до дъното на формата. 


На водна баня едновременно се разтопяват в две купи и черния и белия шоколад, заедно с малко кубче масло - на шепа шоколад - масло, колкото монета от левче. 


Върху ядките и стафидите се насипват от двата вида шоколад на купчинки - тук трябва да се прецени: кога изсипания шоколад ще покрие целите лешниците. Тази дебелина на получения шоколад е достатъчна - около сантиметър. Пефректна!

Не се заравнява отгоре! Напротив, с дръжката на лъжица се правят няколко "хода" в шоколада,  за да се получат някакви шарки. Оставя се на студено място да се стегне за 20 мин.  :) и шоколадово сърце е готово да бъде споделено с любим човек :) 




36 коментара:

  1. Честит празник и наздраве! Разкошни сърца , Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. доставчика ми на шоколад да има предвид, че снощи останах с минимални количества ;)

      Изтриване
  2. Пепи, чудни са... Да ти е толкова обичен и сладък животът като тях! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Твоя също да е сладък и изпълнен с любов!

      Изтриване
  3. Е, голяма любов, голямо нещо, този път даде аванси на Валентин! Ще разгледам сега нещо соленко, че да има мезенце за винцето! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Върни на пицата :) със сигурност ще ти хареса /:)
      ННзадраве и на теб!

      Изтриване
  4. Пепи, честит ви Свети Валентин със Стоев!
    На наща възраст вече ядките ги прескачаме, само на шоколад минаваме, че иначе ще сме пациенти на Норче:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, какво ни пречи възрастта :) 'рупаме си ядките с мерак!

      Изтриване
  5. Ще напиша отново коментара си, първият не излезе. Шоколадът някак си естествено обединява днес двата празника, които за мен не си противоречат, а се допълват взаимно: празника на Любовта и празника на Виното. Пепи от известно време ни "подгрява" за днешния 14 февруари, но, безспорно, тези шоколадови сърца, са върхът на градацията от идеи. Честит празник, Пепи! Ти прекрасно знаеш, че любовта е нужна винаги и навсякъде, даже в най-дребните неща. И ни го показваш с всяка твоя изява. Бъди обичана! Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, както винаги си много права. Във всичко което правим трябва да има любов. Е, в работата не ми се получава, ама ще го преживея :)
      Много, много ти благодаря за мненията. Всеки път. Обичам да ти чета коментарите, защото са точни и искрени :) и да общувам с теб :)
      Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Изобщо не вярвах да минеш на празника без шоколад, Пепи! Разкошни сърца, големи колкото усмивката ти, мила! Весел и толкова усмихнат празник ти желая, независимо кой от двата ще почетеш! Да сте здрави и все така влюбени! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) няма как без шоколад на празник, Ирме :) а тук е - колкото повече - толкова по-добре.
      Наздраве!

      Изтриване
  7. Честит празник, Пепи!
    На вас със Стоев и на младежите много любов и прекрасни емоции.
    Наздраве!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! И благодаря за формата, виж какви хубави сърчица станаха в нея :)

      Изтриване
  8. Много усмивки, прегръдки и обич за теб, Пепи!
    Любов, вино, шоколад! Едни други се допълват!
    Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така е, Бети :) Тези три неща са важи и са взаимно свързани :(
      хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  9. Честит празник,Пепи!
    Да ви е сладък и опияняваш с тези големи сърца!
    Безспорно това е най-добрият избор за десерт във вашето фемили :) .
    Наздраве и хубави почивни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НЕ те изненадах с шоколада, нали :)
      наздраве и хубави почивни дни на теб, мила Роси!

      Изтриване
  10. Прекрасна идея, Пепи,
    страхотни сърчица - XXXXXXL акцент на празника...
    Хубав, усмихнат и влюбен ден с много любов, вино, шоколад...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :) видях ,че и вашия е бил вкусен :)

      Изтриване
  11. Прекрасни сърца, Пепи! Честит празник! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Французите, знаем, са ценители на хубавото ядене и пиене. Те имат доста гастрономически пословици. Една от тях е: "Десертът е най-доброто мезе за пиенето". Ако има франкофони, биха го изразили и в оригинал. Тези шоколадови, много шоколадови сърца, чудесно се връзват с червеното вино. Доставчикът на шоколада да не се помайва! Той би трябвало да знае, че в лицето на Пепи е намерил точния човек, на точното място. АНА

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И бяха много хареса сърцата, Ани :)
      Много мъдри хора са французите по отношение на храненето. Ще ми се да преродя там в някой живот :)

      Изтриване
  13. Аз искам сърце да ми подариш! Голямооооо изкушение е тук! Честит празник, Пепи и на любовта и на виното, тук винаги има и от двата, по много! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  14. Просто няма как да им устоя, грабвам на-шареното. Прекрасни са, Пепи! Макар, че не празнувам нито един от двата празника, не бих могла да устоя и да не се насладя на тези сърца с чаша вино. Наздраве! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Наздраве Пеп, за Трифонов ден. Сърцата ... искам от твоите, които правиш на пастърма.

    ОтговорИзтриване
  16. Тъй, онзи празник мина, мота да се почерпя с шоколад.

    ОтговорИзтриване
  17. Прекрасни сърца, Пепи! Шоколадови! Обичам ги!

    ОтговорИзтриване
  18. г-жа Делибозова, сърдечната пастърмата детето Жул омота. Просто я обожава. Ще черпя от другата :)
    Ил, Ванка, почерпете се, да ви е сладко :)

    ОтговорИзтриване
  19. Шоколадови и неустоими! Празниците минаха докато успея да вляза във всички блогове, но ще се почерпя!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  20. Щом е направено от шоколад няма да остане неизядено в моят дом.Шоколада е едно от задължителните ястия вкъщи независимо какво има друго за ядене винаги трябва да има и шоколадов десерт иначе става страшно.Много ви благодаря за тези снимки и сърца,които са идеален подарък за човек на който държиш и обичаш.Празника мака ри католически да е не виждам нищо лошо в това да има и ден който е специално не само за влюбените, а по скоро го приемем денят на любовта, всеки един от нас обича и има слабости към неща които са му скъпи и обича. Благодаря за шоколада!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен няма лошо да приемаме и чужди празници :) стига да не забравяме нашите.
      Любовта е навсякъде, да :)
      Ще се радвам, ако направиш и споделиш :)
      Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...