17 август 2015 г.

Пукани люти чушлета в сладко кисел сос


      Хич и не трябва да ям люто аз. Обаче ядох, та се увлякох ;D в стил ГГЗ (с извинение). Тия чушлета са толкова вкусни, че не можах да устоя да опитам само соса,за който Марги Димитрова :flower:предупреждава, че е ужасно вкусен :) да си затопиш с кеф. И тъй като си мисля, че приключих с реколтата люти чушки ('де тоз късмет, мама все по 3 корена сади, които в крайна сметка излизат поне 5 пъти по 3), в следващите почивни дни ще ги направя непременно с рибки. Нямат консервант и това ме спря преди два дни да направя така и рибките, но според мен сладко киселата марината ще ги държи цяла зима. Ако презимуват изобщо. 
      Ей това е най-сладкото от зимнината  да ти замирише на огън. Вярно, че много пот се пролива, но си струва.   А точно на тези хубавото е, че могат да се опукат и да си отдъхне човек, преди да е направил маринатата и да ги залее.  Абе опитайте ги :) какво да ви ги хваля само. 
    

 Ето и рецептата за тия ПУКАНИ ЛЮТИ ЧУШЛЕТА В СЛАДКО КИСЕЛ СОС , с доза от   5кг чушки - 

Необходими:
~ 5 кг. люти чушки - камбички, шипки, едни като иглици има, които пък са отровно люти. 
2 л оцет 
2 кг захар 
80 до 100 г сол 

голяма връзка копър, ситно нарязан  
2-3 глави чесън - почистени скилидки, ситно нарязани 



Подготвяне на чушлетата: 
* Почистват се (изрязвам голяма част от дръжката) и опукват/Пекат на огън. Може и на котлона, с поставен лист алуминиево фолио на стъклокерамичните, пак се опукват. А аз ще пробвам следващия път с горелката си за сладкиши.
* Събират се в съд - дълбок и широк, който ще събере чушлетата и марината им. 

Маринатата/Сладко киселия им сос: 
Оцетът, захарта и солта се кипват и бъркат, докато захарта се разтвори. Сега, това 2кг захар звучи твъъърде много, но пък да си припомним колко чушки се ядат. 
* Опуканите чушки се заливат с маринатата, прибавят се копърът и чесънът, разбъркват и оставят така да изстинат напълно - около 2-3 часа поне /през което време се разбъркват още 2-3-4 пъти/. 


Идва ред на бурканчетата :smile1: 
около 20 бр. по ~ 350г
Приготвените буркани се пълнят с чушлетата, без да се притискат. 
Заливат се със соса и затварят с капачките. 
:smile1: Тук аз си измих бурканчетата отвън, защото малко се пооплесках с маринатата, докато ги пълнех. Моля, да се има и това предвид - тясното гърло на бурканите и че не бива да се съхраняват лепкави буркани в шкафовете.  


ПП: 3 години по-късно. Чушките ги правя смесени - рибки и люти. 

48 коментара:

  1. Еха, добра подготовка за зимата, тъкмо слушам прогноза колко студена ще бъде идната....у вас ще бъде топло, уютно, ще ухае на супа с чушлета, а в допълнение куп вкусотии!
    Прегръдки, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. уфф да, всички обещават люта зима. И за чорбица люто ще има :) “Сега ще направя и с рибките, на някои ще сложа по 1 аспирин, че не съм сигурна те ще издържат ли /макар да не виждам причина да не издържат/
      Прегръдки и за теб, Игличе!

      Изтриване
  2. Ох, че хубаво! А снимката на печката ме грабна от пръв поглед. Направо ми замириса на пукани чушлета. супер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не само мирише, ами и яко пукат :) докато се пукат. И удря в носа лютото.

      Изтриване
  3. Пепи, и аз не трябва да си дразня стомаха с толкова храни, но пък как обичам лютичко, а как обичам пукани чушлета... Че и в сладко-кисел сос! Чудесно, какво да кажа повече! Освен че си мечтая един ден и аз да мога сама да си приготвям зимнина на спокойствие (и достатъчно пространство). :)
    Пргръдки и хубав ден, Пепи!

    П.П. Имам и въпрос... Моля те, как се казват тези мъничките и жълти чушлета? Които са във формата на капки? Като малка много ги обичах мариновани... После майка ми твърдеше, че не сме имали от тях, ама аз ги помня. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще си приготвяш, Гери и това време ще дойде - въззползвай се докато можеш от мамините благинки.
      Малките жълти са някакъв мелез чушки между камбички и шипки - опрашени са явно с годините. - парят прилично.

      Изтриване
  4. Разкошни са станали! Как да се удържи човек:)

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте, Стерилизират ли се бурканите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не се стерилизират. И според Маргарита, която ги прави от няколко години, издържат над година.

      Изтриване
  6. е, не, не показвай такива неща. обичам ги, а после ми е криво;) На стомаха. Едно бурканче ще си сложа само...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дръпвай едно :) щом е само за толкова - черпя те, Марте

      Изтриване
  7. А си нямате представа, ако замените захарта с мед, за какво иде реч!!! Превъзходно е. Вярно, че става малко буржоазно, но пък си заслужава.

    ОтговорИзтриване
  8. Добавете и зехтин /или пък олио/. Приготвени по описания от авторката начин е бледо копие на приготвените с мед и зехтин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като производител на мед (жалко, не съм буржоа) не бих хабила меда по никакъв начин. Всичко полезно в него си отива след загряване над 55* . Пък Вие си ги хапвайте както ви харесват :)

      Изтриване
  9. Лютата чушка преди да се сложи на котлона да се пече се продупчва леко с нож или виличка да има дупка и да не се пукат и пръскат лютото. Правя ги всяка година, но без копър.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно не обичате копър.
      Дупчат се да, ако имаш килограм чушлета и то купени. Но ако береш поне 300 чушки една по една, да ги чистиш и режеш и после пак да ги пощиш една по една - не си струва. При толкова чушки са "гръмнали" най-много 5-6 и то на огъня.

      Изтриване
  10. Що си ми взела ти стъклената съдинка, а:))
    Обичам такива чушлета, но стомаха ми взе да се бунтува, наказва ме за лакомията, знам аз:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хихихи ами да ти я върна пълна :) Като знам, че ядеше много люто, направо ти съчувствам сега, Веси :)

      Изтриване
  11. Пепииии, направи ли с рибки, ......днес съм купила и смятам да правя, но много се зачудих без варене дали ще устискат дълго, или да мушкам и аз един аспирин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. уфф не съм. Тук нямаше хубави и отложих за другата седмица, когато ще бъдем и в намален състав у нас, пък и имам два почивни дни в средата на седмицата.
      Обаче взех твърдо решение - тук чушките се слагат в марината и оставят да изстине напълно. Значи аз :) ще напълня чушките в буркана, с подправките - чесън, копър и ще залея с врялата марината. Обръщам на капак буркана, завивам бурканите, както правя с другите чушки и оставям така да изстинат. Щом ония издържат над година, ще издържат и тези.

      Изтриване
  12. Може ли пропорции за 1кг. чушки?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може. Делите 2 л оцет и 2 кг захар на 5 кг чушки и получавате отгоеора за 1 кг чушки

      Изтриване
  13. Правя ги всяка година ,долу горе същата рецепта,но не варя маринатата .Когато махам от огъня опуканите чушлета ги посипвам с част от солта и захарта и така до като свършат.Оставям ги да престоят няколко часа и те си пускат водичка .После пълня бурканчетата ,разпределям по равно това сосче която са си пуснали и доливам с оцет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Такива направо в буркана и аз правя, но тези са различни. Докато не ги опита човек, няма как да каже дали са същите :)

      Изтриване
  14. zdraveyte mnogo mi haresa receptata vi ... :)
    samo iskam da vi popitam mojele li dozata da q prigotvq samo za kambeta i sladki piperki 4e na6ite ne obi4at luto :( (
    predvaritelno blagodarq za otgovora

    ОтговорИзтриване
  15. а може ли дозата да я ползваме за камбета и др пиперки а не люти чушлета .Благодаря ви предварително за отг. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може (извинявам се за забавения отговор, но сега се прибирам) Една девойче вече ги прави.
      Изпечените чушлета, изстинали, разпределете по бурканчета, прибавете копъра и чесъна. Заврялата марината заливате върху тях, запечатвате и веднага обръщате на капачка, завивате бурканчетата да изстинат така.

      Изтриване
    2. Аз повече от 10 години вече правя следната рецепта с камби, става чудесна зимнина:
      Почиствам камбите от семките, нареждам ги в тава за печене с отвора нагоре, като във всяка камба слагам щипка сол, 1 чаена лъжичка олио, 1 чаена лъжичка оцет, 1 чаена лъжичка захар (по желание може в камбите да се поставят кръгчета моркови и резени карфиол.) и пека във фурната , докато се запекат чушките - изваждам ги с широка лъжица, като внимавам отделения сок да не се разлее в тавата и ги нареждам в буркани.Стерилизирам 4-5 минути, не повече и оставям на хладно бурканите.

      Изтриване
    3. Ако става въпрос за големите камби - ето тук е любимата ни рецепта и на вкус пак е сладко-кисела. http://pep-4o.blogspot.com/2012/08/blog-post_30.html

      Изтриване
  16. А тези малки,шарени търкаленца за малко да ги пропусна ,страхотни са,Пепи,убедена съм!И ти си сладкодумна и убедителна,ама и като чета как е що е,няма начин да не отварят апетита геройски :)) .Още една прегрдка от мен и лека нощ,мила!

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотен вкус!Благодаря за рецептета!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравейте 1 аматьорски въпрос оцета ябълков ли трябва да бъде?Блога ви е страхотен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря :)
      Ами у нас друг освен ябълков оцет няма :) затова такъв ползвам. Винения е по-тъмен и понякога променя цвета на зеленчуците. Затова ако можеш - ползвай ябълков. Но оцет, не "кисел продукт".

      Изтриване
  19. дали може да се добавят моркови

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може. Ще останат хрупкави. Но ще трябва и няаккъв консервант да сложите - натриев бензоат, или аспирин. Или с вряла марината да ги затворите и обърнете на капачката да изстиват така.

      Изтриване
  20. Пепи, направих ги и соса много ми хареса/топиш с хляб и е вкусотия/. Първата ми доза залях чушките с марината и на следващия ден кипнах отново маринатата и карах на принципа на сладката: горещи буркани и капачки с гореща марината, затварям и обръщам за да се вакумира. 2-та доза обаче искам да си я направя - изстиналите чушки с изстиналата марината в студени буркани и капачки т.е. няма да се вакумира. Така дали ще има проблем? Пробвала ли си заедно с копъра да сложиш и 1 връзка магданоз? Как мислиш? Дали ще има проблем като трайност, ако сложа и магданоз?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако са люти - ще са трайни, но ако не са люти, не знам дали ще траят, без ад е вряла маринатата и обърнати горещи на капачка. А магданоз - не :) не съм слагала. Не ми е любимата подправка. Наистина е с хляб да го топиш соса :)

      Изтриване
  21. бурканчетата напълних с пукани чушки но маринатата не покри чушките а е наполовин от бурканчетата ще има ли проблем




    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направете още марината и ги допълнете. обикновено стига когато се притиснат чушлетата малко повече. Иначе остава доста сос след тях.

      Изтриване
    2. ТОВА СА НАЙ ВКУСНИТЕ ЧУШКИ КОИТО СЪМ ПРИГОТВЕЛЯ.БЛАГОДАРЯ

      Изтриване
    3. Така е, съгласна съм с Вас :) и на мен са любими тези.

      Изтриване
  22. Здравейте!
    Направих пукани чорбаджийски чушки по тази рецепта, но ми идва прекалено сладостта. Възможно ли е да намаля захарта на половина (примерно) в рецептата? Искам да са по-кисели

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може разбира се да намалите захарта, щом не е по Ваш вкус

      Изтриване
  23. А оцета има ли значение какъв е - винен или ябълков?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...