Супа топчета и пилешка супа са фаворитите на супите у нас. И ги правя най-редовно, тъй като без супа не оставаме. И всекиму е ясно, че ако са едни и същи втръсват, затова от време на време разнообразявам, както наскоро с различната пилешка супа Ватерзой. Сетих за мамината супа топчета, от преди години, в която тя слагаше домати. Е, у нас с парченца домати едва ли щеше да мине, затова пасирах буркан с домати и си я хапнахме и така с мерак :)
Продукти:
1
с.л. ориз
1/2
ч.л. сол /ако каймата не е солена/
брашно
/или царевично нишесте/ за овалване на
топчетата - около 4-5 лъжици
За
супата:
1-2
моркова
стрък
праз - около 25-30см.
1
консерва домати ~ 700г
2-3
с.л. от универсалната ми зеленчукова подправка,
която не е нищо друго, освен сбор от
подправки и зеленчуци, затова може да се
сложи 1/2чушка, 1-2 моркова, целина,
магданоз....
сол
на вкус
2
шепи фиде
4-5
с.л. кисело мляко
1-2
яйца
1
равна с.л. брашно
2-3
щипки чубрица
Приготвяне:
*
Морковът се настъргва, а парчето праз
нарязва на ситно.
*
Поставят се в тенджерата с олиото и 2-3
лъж. вода и
задушават/запържват, докато останат на
мазнина - това с моркова го правя, за да
дава приятния жълтеникав цвят на супите
(нищо, че тук има червеникав от доматите)
*
През това време се омесва каймата с
подправките и ориза.
*
Къса се по малко от нея и парченцата се
пускат в широка тава, на дъното на която
е посипано брашно (3-4 лъжици).
*
Когато тя се напълни се разклаща, за да
могат да се овалят късчетата кайма в
брашното.
*
Поставят се на дланта на ръката по 2-3 и
със съвсем леко притискане завъртат
дланите два три пъти. Готовите топчета
се нареждат в друга тава, по възможност
на не повече от 2 реда.
*
С черпак се заливат с врящия вече бульон
така, че да ги покрие.
*
Разклаща се тавата, за да могат от
горещината на бульона да стегнат, оставят
за 3-4 мин. и изсипват
заедно с бульона в тенджерата - внимателно,
тъй като тук оправдават името си - много
подскачат.
*
С черпак се взема по малко от бульона и
сипва в застройката при непрекъснато
бъркане, която е поставена на топлия
котлон да загрява, докато съда със
застройка се напълни, а температурите
се уеднаквят (за да не се пресича
застройката при претопляне).
*
Приготвя се застройката, като се
разбъркват яйцата с киселото мляко и
брашното.
*
Изсипва се застройката обратно в
тенджерата и поръсва със стритата
чубрица.
При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица.
Чудна е станала, Пепи! И у дома ще се хареса!
ОтговорИзтриванеСупичкаааа! Не бих отказала черпаче :)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусна!
Пеп, чудесна идея с доматите.
ОтговорИзтриванеИ това, че сипваш бульон върху готовите топчета!
Ще хапна едно черпаче с Илианка!
Давайте купичките, сипвам ви, момичета :)
ОтговорИзтриванеСипи и на мен. Като ти гледам супите, ще взема да правя и Я.Добре,че моите не иврят за супички...
ОтговорИзтриванеСипвам :) В замяна на някоя вещавица там от они, дето ги прибра с етикетчетата :))))
ИзтриванеСипи и на мен, че ми е хладно днес;)
ОтговорИзтриванеха, ще сипя :) Тъкмо снощи милото ме критикува, че за да поискаш супа от мен, трябвало да каже "сложи", щото все гъстички били.... лъжицата да стои права.... все едно заради някой друг ги правя такива :)))
ИзтриванеЩе има среща на супа, усещам :)
И у дома гледам все да има супичка. Обаче моето си "чаве" упорито отказва каквито и да било различни супи от "нормалните" да яде:)), което не значи, че аз упорито не се опитвам да променя това:))Вкусна е твоята!
ОтговорИзтриванеЩе се опитваш, разбира се :) Най-малкото заради тях няма как да не ядем разнообразна храна пък ние :)
ИзтриванеБлагодаря Ви!! Поредната вкусна рецепта!! Съвсем различно от класическата супа топчета. Разнообразие в ежедневното меню.
ОтговорИзтриванеТочно така, различна е от класическата и внася разнообразие :) на което аз специално много държа у дома.
Изтриване