Пак е пилешка супа, но определено е
по-различна. Заради дафиновия лист в нея и стръкчето праз. Е, и различно
нарязаните зеленчуци. Неотдавна другарче ми подхвърли идеята за тази супа,
знаейки, че обичам да опитвам нови продукти и вкусове. И ни хареса - на всички. Дафиновия лист извадих, за да не се вижда и така и никой не разбра за него.
Не че трябва.
" Ватерзой е рецепта от кухнята на Белгия – името
идва от думите waterzooi от water „вода“ и zooien „варя“ – традиционна рецепта
във Фландрия. Оригиналната рецепта се приготвя с риба (viszooitje), но днес е
по-популярен варианта с пилешко месо (kippenwaterzooi). Правдоподобно обяснение
е, че днес в река Гент заради замърсяването риба – няма." -
източник
Продукти за 6-7
порции:
- ~ 600 г пилешко месо без кост (филе и пържола от бут)
- стрък праз лук - около 40 см :) среден на дебелина :)))
- 2 моркова
- парче целина - около 100 г - или малка глава
- 1 чушка (червена)
- 1-2 картофа (дребни)
- 1 дафинов лист
- 2 лъжици масло
- ~ 5-6 лъжици олио
- сол на вкус
- 2 жълтъка
- 150мл течна готварска сметана
- Приготвяне:
- Първо подготвяме продуктите:
- - Стръкът праз се нарязва на съвсем ситно (да не се забелязва от любимците)
- - Морковите, парчето целина и картофите се почистват и нарязват на тънки пръчици; чушката също на лентички.
- Запържват се в маслото, смесено с 2-3 лъжици от олиото за 3-4 мин. и заливат със студена вода.
- Посоляват се и оставят да къкри, докато зеленчуците омекнат, но не разварят.
- През това време в друг съд, с малко вода и щипка сол се сварява пилешкото месо.
- Когато е готово се нарязва, или накъсва (на ивици) и прибавя към сварените зеленчуци, заедно с дафиновия лист, останалото олио и оставя всичко да ври заедно около 5-6 мин. Отмества се от котлона и застройва:
- - Жълтъците се разбиват със сметаната; прибавя се малко от горещата супа - 1-2 черпака; разбърква се и връща обратно в супата.
Сервира се с препечени филии, намазани с масло, или крутони.
Много вкусна и апетитна изглежда, Пепи! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМда, беше си доста вкусничка :)
ИзтриванеЧудесна супичка, Пепи! По този начин ще я приготвя следващия път за разнообразие. Често слагам дафинов лист заради аромата, когато варя пиле, но праз в пилешка супа не съм пробвала. Ще следвам стратегията да е незабелижим:):)
ОтговорИзтриванеАми аз през годините се убеди,х че не трябва да се казва всичко за манджата, Радост :) Щом се е харесало - ззначи е вкусно. Ще се радвам да опиташ с праз и да споделиш, дали е минало и при вас :)
ИзтриванеПоздрави!
Страхотна е и тази супа,Пепи,много ми допада така като са на пръчици зеленчуците,забавно и цветно е,и по-разнообразно!Честита Баба Марта на цялото семейство,бъдете здрави и усмихнати!
ОтговорИзтриванеЧестита и на теб да е, Роси! Тя си е пилешка супа :“ която ти отскоро харесваш, но различна с финия аромат на праз-лука (който ще продължа да слагам в супи ).
Изтриванепоздрави и хубави почивни дни на теб!
Пеп, аз обичам много пилешка супа с праз лук, правя една, на която добавям яйце на очи. И дафинов лист съм слагала, но не на тази с праз, ще опитам и така комбинирана.
ОтговорИзтриване