4 ноември 2016 г.

Апулска фокача с домати


      Няма как да подмина още една фокача, която преди време, когато Юлка сподели  в Гответе с мен  правех толкова често, колкото и през последните две  седмици - през ден :)  Много ми харесва тестото, замесено с  картоф. И когато споделих  предната  фокача с маслини и домати  преди десетина дни, Злати - другарчето от италианската ни екскурзия, ме уреди и с оригинална италианска рецепта (с клипче), в която - естествено присъства и брашно от твърда пшеница (di grano duro).  То е едно от разковничетата за вкуса на тази  Focaccia Pugliese -  типична за района на Пулия и тъй като ние бяхме точно там се чувствам длъжна да я споделя - мека и пухкава, с аромат на зехтин и риган. Маслините от мен :) за цвят.  В Бари, където бяхме отседнали, очаквах да има пицарии на всеки ъгъл, но с изненада открих, че на почти всичките ъгли :) има фокачерии. Така да се каже. Повечето от които задължително почиваха по обяд.  И страхотни спаначени пити, за които - ако докарам вкуса - ще споделя следващ път, защото бях очарована най-много от тях. 

      Другото брашно, което използвах е на София мел - класик, синята опаковка: бяло брашно с гарантирано високо качество, подходящо за приготвянето на всички видове тестени изделия. И брашното, с което аз правя хляба у дома, откакто съм купила машината за хляб. Т.е. - всеки ден :smile1:  



     Приготвянето на тази фокача не е от най-бързите, защото втасва няколко пъти, но чакането си струва :) Пък и от дозата се получават два броя. 



Продукти за 2броя с d 26 см: 
300 г бяло пшенично брашно тип 500  София мел - класик
100г брашно от твърда пшеница  ( semola di grano duro)
1 средно голям сварен картоф (~200г)
1/2 кубче  жива мая - 21 г 
250 мл  хладка вода
1 ч.л. захар 
6-7 лъжици зехтин
2 шепи чери домати, или 2-3 обикновени домата** 
десетина маслини
1 ч.л.  сол
1 ч.л. риган 
1-2 щипки едросмляна сол (розова тук)

   
 
Приготвяне: 
* Маята се разтваря в 200мл  от топлата вода със захарта и лъжичка брашно и оставя на топло да се активира - да увеличи два пъти обема си. 
 * Свареният и охладен картоф*** се  намачква на фино пюре с  3-4 лъжици зехтин и останалите 50 мл от водата. 
* Двата вида брашно се смесват и пресяват в дълбока купа. 
* Към тях се прибавят картофеното пюре и шупналата мая. 
* Меси се дълго, докато се получи еластично тесто - в началото е лепкаво, но колкото повече се меси, лепненето по ръцете намалява :) Това упражнение може да се направи в хлебопекарната - аз включвам на програма тесто, на два пъти, но меси по 15 мин., не изчаквам целия цикъл.  Солта се прибавя в края на месенето. 
* Поставя се в намаслена купа, покрива се и  оставя да втасва за около час - увеличава тройно обема си. 
* Изважда се от купата и разделя на две части - всяка част се премесва още веднъж (ръцете се намасляват с останалия зехтин) и разпределя в две тавички с d 24 см. 
* С пръстите на ръцете се разстила  така, че  почти да покрие дъното - от мазнината тестото се свива навътре, но това не е проблем, тъй като после втасва и изпълвма тавичката. 
* Поръсва се с риган, поставят се нарязаните домати, маслините, поръсва съвсем тънко със струйка зехтин и едро смляната сол.  
* Трябва да се остави на топло, да втасва отново, докато удвои обема си, но тук вече нямам търпение и поставям в загрята на 40* фурна за ~ 30 мин. Там втасва :) Докато се приготви първата фокача, втората има време да втаса по нормалния начин :) 
*  Изважда се тавата, фурната загрява на 220* .
* Тавата се поставя в загрятата фурна и пече около 20 мин, до златисто :) 


** Ако доматите са много сочни -  се срязват на две - хоризонтално, през средата и поизстискват от сока и семената им. Иначе тестото се подводнява :) и под тях не се изпича добре. Хубаво е и да се обелят :) 
***Не си мислете, че варя само един картоф :)  у нас сварени картофи има почти винаги, тъй като с тях бързо могат да се подготвят всякакви ястия



9 коментара:

  1. Разкошно си го описала - чак да огладнееш ...
    А за картофа в тестото - почти няма тесто, в което да не слагам пюриран картоф - просто толкова променя вкуса, че не е истина.

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитна, вкусна и ароматна фокача, Пепи,
    аз също харесвам картофено присъствие в тестото. Благодаря!
    А така хубаво разказваш ... ще очаквам и спаначените пити:)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна идея! Задължително ще изпробвам! Благодаря за рецептата. Ще се радвам, ако последвате и моят скромен блог https://vanillacacao.blogspot.bg/
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  4. Май ще се прави днес. Да видим докъде ще я докарам аз.

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусноооо, направо ми иде да си отчупя!

    ОтговорИзтриване
  6. Извинявам си за глупавия въпрос, но къде се продава това брашно от твърда пшеница? Или ако може да се замени с нещо? ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. в София има специализирани магазини с италианска стока - хранителни продукти. Но и в Метро го има брашното, лошо е, че там е опаковка от 5кг :) малко множко, но пък има голяма трайност. Но е много добро и за пици, така че може да си го ползвате доста време за такива пити.

      Изтриване
  7. Благодаря ти, Пепи. Светли празници!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...